Samochód miejski w automacie do 20 tyś

10 Mar 2020, 17:53

Cześć,

poszukuję samochodu z segmentu B w automacie, najlepiej benzynę, głównie do jazdy po mieście, okazjonalnie dłuższa trasa. Budżet do 20 tyś, choć jak będzie jakaś dobra oferta to mogę zwiększyć do 25 tyś.
Praktycznie każda marka ma coś w swojej ofercie, ale już samochodów z automatem w tej cenie jest ledwie po kilka ofert, do tego fajnie jakby to nie był 20 latek z przejechanymi 200 tyś. km.
Proszę o pomoc w wyborze co warto kupić i w czym jest dobra skrzynia, a nie jakieś półautomatyczne badziewie, które szarpie i szybko się psuje.
Kilka ofert, które znalazłem:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Myślałem jeszcze ew. o BMW seria 1, jest kilka ofert ale słyszałem niepochlebne opinie na temat tego modelu.
Gibki
Obserwowany

10 Mar 2020, 18:12

Ja na Twoim miejscu bym dopłacił do 25 tys. i szukał Honda Civic albo Hyundai i30 lub Ceed, by mieć coś pewniejszego, ale to ja więc nie o tym temat.

Skupiłbym się na Corsie, jeśli tam nie ma easytronika. Yariske sobie odpuść, bo masz tiptronik i pisze wyraźnie półautomat. Peżotka ciekawa, na pewno warto się przyjrzeć.

Ibiza nawet w manualu z takim silniku to ślimak i nie chcę myśleć jak to musi jechać - niby miasto, ale po co wolniej jak można szybciej.

Ogólnie półautomaty nie mają pozycji P, więc na to też zwracaj uwagę. Teraz dopiero są ciekawsze auta z automatem w segmencie B, wcześniej od biedy wsadzono półautomat albo CVT ze skutera.
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Bartolekk ma wtyki u moderacji
Silnik: SzybszyOdTwojego
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2020

10 Mar 2020, 23:49

Marcel2727 napisał(a): Peżotka ciekawa, na pewno warto się przyjrzeć.
nie warto, bo kiepski silnik, podobnie c3
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

10 Mar 2020, 23:57

Marcel2727 napisał(a):Ibiza nawet w manualu z takim silniku to ślimak i nie chcę myśleć jak to musi jechać - niby miasto, ale po co wolniej jak można szybciej.

Jestes pewien? to auto ma 9,5 do setki a waży 110 kg i turbinę, max moment bodajże 180 Nm już od 1500 rpm, także do 80 km/h pojedzie lepiej niż większość wolnossących 1,8 czy 2,0

Miałem okazje jechać 1,0 TSI Rapidem i wrażenie były o wiele lepsze niż by silnik na to wskazywał, tutaj w leciutkiej Ibizie będzie na pewno dobrze.
Inna sprawa trwałość ale to już inna rozmowa, natomiast turbo i moment z dołu w lekkiej ibizie będzie robiło robotę.
Bartolekk
Aktywny

Prawo jazdy: 15 10 2000
Przebieg/rok: 24tys. km
Auto: Fiat Bravo sport
Silnik: Tjet 150
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

11 Mar 2020, 07:56

O Panie jak 110 kg wazy to musi byc jakis motor i to rakieta jeszcze :lol:

Jestes pewien, bo tam masz 1,2 i automat, a nie manual - moze jak sam zmieniasz to masz takie predkosci, ale przy automacie watpie. Rapid tez mial DSG?

Swoja droga auto i tak niezbyt ciekawe przez psuja DSG. Lepiej juz klasycznego poszukac, a nie dwusprzeglowe.
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

11 Mar 2020, 11:38

No nie wiem może dla Ciebie to ślimak, dla mnie nie...

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Bartolekk
Aktywny

11 Mar 2020, 12:02

Bartolekk napisał(a):No nie wiem może dla Ciebie to ślimak, dla mnie nie...

proszę Cię to co teraz napisze nie bierz do siebie...
Nie twierdzę że 1,2 tsi kiepsko jedzie bo pewnie jedzie ok. ale nie wklejaj ciągle tych głupkowatych filmików na których nic kompletnie nie widać...
Nie wiesz czy to nakręca jakiś dzieciaczek od ściemniania w imię sławy, czy może było z górki a może pod górkę a może coś tam... wklejaj sobie filmiki ale takie które coś pokazują :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

11 Mar 2020, 12:16

7 sekund :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Tymczasem w komentarzach:

Saaber95
2 lata temu
Liar this is not 105...130-135 it is remaped

I tutaj jestem w stanie uwierzyć, że się tak rozpędza, żeby nie było :ok:

No i w zasadzie tak wygląda z Tobą dyskusja, bo ktoś mówi o zwyklaku, a Ty od razu wirus, remapy, chiptuning czy jakieś swapy. Wtedy auto jest zupełnie inne. Popatrz sobie co można z pewną audiczką 2.7 biturbo zrobić to dojdziesz prędko do wniosków, że takie porównania zwyklak vs szprycel nie ma sensu.

Jechałem kiedyś Leonikiem z AT od kolegi (swoją drogą też fanatyka vaga) i był to po prostu muł, jakby miał lepszy silnik np. 1.6 czy nawet 1.8 to nie wątpię, że byłoby to szybkie auto i mówię tu o klasyku hydrauliku, a nie dwusprzęgłówce.
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

12 Mar 2020, 01:00

szybki napisał(a):proszę Cię to co teraz napisze nie bierz do siebie...
Nie twierdzę że 1,2 tsi kiepsko jedzie bo pewnie jedzie ok. ale nie wklejaj ciągle tych głupkowatych filmików na których nic kompletnie nie widać...
Nie wiesz czy to nakręca jakiś dzieciaczek od ściemniania w imię sławy, czy może było z górki a może pod górkę a może coś tam... wklejaj sobie filmiki ale takie które coś pokazują

Ok rozumiem, że boli Cię to że takie maleńkie 1,2 z turbiną w budzie Ibizy tak pięknie zasuwa? no cóż trudno się mówi.
Bartolekk
Aktywny

12 Mar 2020, 07:50

Bartolekk napisał(a):rozumiem, że boli Cię to że takie maleńkie 1,2 z turbiną w budzie Ibizy tak pięknie zasuwa? no cóż trudno się mówi.

Ale udajesz czy naprawdę masz problem z głowicą?
Potem będziesz się dziwił że inni jadą po Tobie a Ty taka bida.

Teraz zadam Ci pytania... skąd wiesz co było pod maską może jakiś wirus?
Pokaż mi miejsce gdzie było to kręcone?
Pokaż mi czas a nie wskazania licznika? Pokaż mi.... ROZUMIESZ ? CZY NIE?

I jeszcze Ci powtórze uważam iż 1,2 tsi jedzie ok.Zresztą zanim stałeś się Bartolkiem i byłeś jeszcze Pionusiem zawsze tak twierdziłem mówiąc o innym aucie też z silnikiem 1,2t.

ROZUMIESZ ?

Chodzi tylko i wyłącznie o dziecinne filmiki .
szybki
Moderator - Tuning

12 Mar 2020, 08:54

Ok to Ci opowiem to było na wielkiej krokwi albo mamuciej, do tego soft na 180 koni i jeszcze jechał Kubica tą Ibizą pasuje? :roll:

Szybki nie opowiadaj bzdur!
Ciekawe czemu teorii spiskowych nie stosujesz do swoich cudownych linków z internetu apropo padniętych TSI co?
Czemu wtedy nie zastanawiasz się ile auto miało przejechane, jak było serwisowane, co ile był wymieniany olej itd?

Teorie spiskowe zostaw sobie na inny temat taka moja rada :ok:
Po prostu zrozum że to auto tak jedzie, co chciałem pokazać koledze Marcelowi bo wprowadza jawnie ludzi w błąd i tyle.
Bartolekk
Aktywny

12 Mar 2020, 09:16

To pokaz inny filmik jak wprowadzam w blad, bo ten jest troche watpliwy - to powinno byc proste skoro to tak cudownie jedzie. Napisanie ze ktos kreci krecac samemu jest do bolu typowe i nie daje Ci racji jakbys nieco pomyslal. Nikt tez nie szkaluje vaga jak to lubisz wciskac tylko Ty podajesz jakies dziwne testy.

Ja siedzialem w Leonie i wiem jak to wyglada od strony kierowcy, wiec Bartolekk nie gadaj innym glupot i sam wypozycz Leona na jakas jazde testowa. Masz w koncu tyle kolegow od forum vaga, ze to nie powinien byc problem.

Nie dziwie sie, ze VW jest cudowny jak porownujecie zwyklak vs szprycel.
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

12 Mar 2020, 09:58

Bartolekk miałem napisać więcej ... :no:
Nie ma z Tobą dyskusji na żaden temat. Nic nie wiesz i nie chcesz wiedzieć.
szybki
Moderator - Tuning

12 Mar 2020, 10:32

Panowie Bartolekk i Marcel2727 - ostatnie ostrzeżenie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000