Samochód minimum 7 osobowe za 15tyś

17 Lip 2017, 18:41

Witam
Muszę zmienić moje auto Espace III 2.0 16v na coś nowszego/mniej awaryjne.
Moje nowe auto musi mieć:
-minimum 7 foteli
-być mniej awaryjne
Chciałbym żeby było:
-8 lub więcej foteli
-deska rozdzielcza jak w zwykłym aucie a nie jak w busie
-coś miejsca w bagażniku
-fajnie by było jakby miał komputer pokładowy

Moje propozycja np t4 albo voyager ?
jendrek1989
Początkujący

17 Lip 2017, 19:03

No voyager to prawdziwy van. Ja bym Ci polecil granda z silnikiem 3.3 ( mniejszy nie ma sensu) przy zakupie trzeba uwazac na progi bo troche gniją i skrzynie biegow w ktorej zdarza sie ze pada sterownik ktory kosztuje okolo 1000 zl uzywany. A tak ogolnie to super auto. No t4 to juz typowy bus wiec musisz przemyslec. Tutaj jedyne co mozna polecic to 2.5 tdi
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

18 Lip 2017, 19:46

A który jest mniej awaryjny ??
jendrek1989
Początkujący

18 Lip 2017, 22:17

Różnie to bywa niestety zależy jak było zbane i serwisowane tu marka ma małe znaczenie .
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

19 Lip 2017, 10:27

A np Mercedes vito 03-14 będzie się bardziej psuć ? Są nowsze za te pieniądze.
jendrek1989
Początkujący

19 Lip 2017, 11:13

jendrek1989 napisał(a):Mercedes vito 03-14 będzie się bardziej psuć
to wgl są jeszcze jakieś na rynku? :o (ruda)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik F20C - Honda
    Honda słynie z bardzo dobrych silników oraz słynnego systemu zmiennych faz rozrządu VTEC. Jednym z najciekawszych motorów stworzonych przez japońskiego producenta jest ten zastosowany w Hondzie S2000. Wykonana ...

19 Lip 2017, 11:46

Tak jak kolega mowi. Niestety w naszym kraju jest duzo zgnilakow i ciezko kupic cos co nie ma korozji. Ale nikt Ci tu co powie co sie bardziej bedzie psulo co mniej to jest zalezne od stanu auta a nie marki
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

19 Lip 2017, 11:57

Za silnik 3.3 zapłacisz kolosalne OC, to tak w woli ścisłości abyś potem nie był rozczarowany i musisz się z tym liczyć. Do tej kwoty ciekawym vanem jest też Opel Zafira z 1.8 pod maską, dosyć tani w utrzymaniu.
Petrostar
Początkujący

Auto: VW Polo
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

19 Lip 2017, 13:04

Vw Sharan/Ford Galaxy/Seat Alhambra 1.8 lub 1.9 TDI, Mazda MPV lub 5 (nie wiem czy 15 styknie), Kia Carnival, ale mają po 7 miejsc. I relatywnie małe bagażniki przy komplecie foteli. Jak więcej miejsc i większy bagażnik to już tylko busy będą (wspomniany T4, Transit, Jumper czy jakie tam są busy).
Voyager jak dla mnie ma bezsensowny rozstaw siedzeń 2+2+3. Tył wewnątrz auta jest najwęższy, więc po co ściskać tam 3 osoby? 2 osoby miałyby wygodnie, a tak 2 osoby mają wygodnie w środku+marnowana przestrzeń i 3osoby się przytulają na tyłach. Ktoś zaraz powie, że i tak to auto jest szerokie, ale co z tego, skoro w drugim rzędzie siedzeń marnowana jest przestrzeń pomiędzy dwoma fotelami. (porównajcie szerokość wewnątrz tego auta w drugim i trzecim rzędzie siedzeń)
Nie przemawia do mnie argument, że można przejść pomiędzy fotelami. Wygodniejszym rozwiązaniem i tak jest odsunięcie jedną wajchą siedzenia/kanapy, a nie przepychanie się jak Szarik w Rudym. Dla mnie to auto jest idiotycznie zaprojektowane. Chyba, że zaprojektowano je 2grubasy + 2grubasy+ 3 normalni ludzie. (Mazda MPV ma lepszy środek).
Opel Zafira dobre rodzinne autko. 1.8 lub diesel 1.9 na większe przebiegi. No i na plus Zafiry chowane tylne siedzenia (płaska podłoga), nie trzeba się szarpać by wyjąć całe fotele, kiedy chce się coś przewieźć większego. Z tyłu bez problemu zmieszczą się 2 dorosłe osoby (sprawdzane).
Jeśli auta ma służyć np jako taxi, to 2+3+2 rozstaw siedzeń będzie najlepszy. A jeszcze lepszy będzie bus.
twecho
Początkujący

Auto: M

19 Lip 2017, 13:31

Wszystkie auta ktore podaliscie to minivany. Mowiac ze voyager jest idiotycznie zaprojektowany i jest w nim malo miejsca to jest az smieszne. Chcecie powiedziec ze zafira czy sharan jest przestronniejszy? Nie rozsmieszaj mnie prosze. Gosc ma Espace i chce cos wiekszego a wy tu z jakims sharanem? To jaki sens bylo by wogole zmieniac. :sly:
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

19 Lip 2017, 16:15

twecho napisał(a):Re: Samochód minimum 7 osobowe za 15tyś

Dzisiaj, 13:04

Vw Sharan/Ford Galaxy/Seat Alhambra 1.8 lub 1.9 TDI, Mazda MPV lub 5 (nie wiem czy 15 styknie), Kia Carnival, ale mają po 7 miejsc. I relatywnie małe bagażniki przy komplecie foteli. Jak więcej miejsc i większy bagażnik to już tylko busy będą (wspomniany T4, Transit, Jumper czy jakie tam są busy).
Voyager jak dla mnie ma bezsensowny rozstaw siedzeń 2+2+3. Tył wewnątrz auta jest najwęższy, więc po co ściskać tam 3 osoby? 2 osoby miałyby wygodnie, a tak 2 osoby mają wygodnie w środku+marnowana przestrzeń i 3osoby się przytulają na tyłach. Ktoś zaraz powie, że i tak to auto jest szerokie, ale co z tego, skoro w drugim rzędzie siedzeń marnowana jest przestrzeń pomiędzy dwoma fotelami. (porównajcie szerokość wewnątrz tego auta w drugim i trzecim rzędzie siedzeń)
Nie przemawia do mnie argument, że można przejść pomiędzy fotelami. Wygodniejszym rozwiązaniem i tak jest odsunięcie jedną wajchą siedzenia/kanapy, a nie przepychanie się jak Szarik w Rudym. Dla mnie to auto jest idiotycznie zaprojektowane. Chyba, że zaprojektowano je 2grubasy + 2grubasy+ 3 normalni ludzie. (Mazda MPV ma lepszy środek).

Nie masz pojęcia o czym piszesz. Idealne auto dla 7 osób. Przy grandzie będzie jeszcze bagażnik a komfort jazdy delikatnie mówiąc zafirę zabija. W grandzie będzie jeździło baaardzo komfortowo 7 osób, bagaż tych osób i gaz. Pisanie że mazda 5 jest lepsza jest jak porównanie komfortu podróżowania passata do polo. I rzeczywiście plastik deski rozdzielczej jest wizualnie tani ale dobrze wytrzymuje próbę czasu ale nie wiem czy w tym budżecie ma to jakiekolwiek znaczenie
diddy79
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 04 1999
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Renault Talisman
Silnik: 1,6 dCi 160 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2018

19 Lip 2017, 20:31

Mój Espace już raczej kończy swój żywot ale nie ma w nim miejsca na bagaż zostaje tylko bagażnik dachowy byłem pod wrażeniem miejsca w zafirze jak na tak małe auto a bagażnik też nie ma.
Za to w busach jest problem z wyjściem /schowaniem foteli

Co do voyagera to ludzie mówią że to naj większy z vanów.
jendrek1989
Początkujący

19 Lip 2017, 20:55

Jak potrzebujesz coś na 8-os no to rozgladaj się za małymi busikami a jak chcesz T4 to szukaj w wersji long. Tam masz 9 os. I jeszcze sporo bagażnika.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika