19 Lip 2017, 13:04
Vw Sharan/Ford Galaxy/Seat Alhambra 1.8 lub 1.9 TDI, Mazda MPV lub 5 (nie wiem czy 15 styknie), Kia Carnival, ale mają po 7 miejsc. I relatywnie małe bagażniki przy komplecie foteli. Jak więcej miejsc i większy bagażnik to już tylko busy będą (wspomniany T4, Transit, Jumper czy jakie tam są busy).
Voyager jak dla mnie ma bezsensowny rozstaw siedzeń 2+2+3. Tył wewnątrz auta jest najwęższy, więc po co ściskać tam 3 osoby? 2 osoby miałyby wygodnie, a tak 2 osoby mają wygodnie w środku+marnowana przestrzeń i 3osoby się przytulają na tyłach. Ktoś zaraz powie, że i tak to auto jest szerokie, ale co z tego, skoro w drugim rzędzie siedzeń marnowana jest przestrzeń pomiędzy dwoma fotelami. (porównajcie szerokość wewnątrz tego auta w drugim i trzecim rzędzie siedzeń)
Nie przemawia do mnie argument, że można przejść pomiędzy fotelami. Wygodniejszym rozwiązaniem i tak jest odsunięcie jedną wajchą siedzenia/kanapy, a nie przepychanie się jak Szarik w Rudym. Dla mnie to auto jest idiotycznie zaprojektowane. Chyba, że zaprojektowano je 2grubasy + 2grubasy+ 3 normalni ludzie. (Mazda MPV ma lepszy środek).
Opel Zafira dobre rodzinne autko. 1.8 lub diesel 1.9 na większe przebiegi. No i na plus Zafiry chowane tylne siedzenia (płaska podłoga), nie trzeba się szarpać by wyjąć całe fotele, kiedy chce się coś przewieźć większego. Z tyłu bez problemu zmieszczą się 2 dorosłe osoby (sprawdzane).
Jeśli auta ma służyć np jako taxi, to 2+3+2 rozstaw siedzeń będzie najlepszy. A jeszcze lepszy będzie bus.