REKLAMA
Dobry wieczór Koledzy,
Budżet: Poszukuje samochodu do 20 tysięcy PLN (wraz z pakietem startowym (ewentualnie z instalacją gazową)
Rejon: małopolska a dokładniej Kraków aczkolwiek mogę szukać w rejonie do 200km, jak będzie dobrze zapowiadający się model mogę jechać dalej.
Użytkowanie: Auto będzie użytkowane w głównie w mieście, 2x w miesiącu trasa po 150km w jedna stronę.
Roczny przebieg: w graniach 10 tysięcy kilometrów(na ten moment).
Własne potrzeby: wielofunkcyjna kierownica, czujniki parkowania tył(fajnie by było), klimatyzacja automatyczna, elektroniczne sterowane lusterka i szyby.
Rodzaj paliwa: benzyna, benzyna+LPG (skłaniał bym się bardziej do wolnossącej jednostki)
Rodzaj nadwozia: ładne KOMBI
SEGMENT: C lub D
Rocznik: coś powyżej 2005 mile widziane
Zakup na okres: ok. 5 lat
Skrzynia biegów: manualna
Forum samochodowe a dokładniej dział jakie auto kupić czytam od kilku miesięcy w nadziei na wyklarowanie tego co potrzebuję – lecz bez skutku. Samochód chciałbym kupić na okres około 5 lat. Głównie zależy mi na KOMBI ze względu na planowane powiększenie rodziny w okresie użytkowania. Zaakceptuje również liftback ewentualnie hatchback aczkolwiek wolał bym nie wychodzić poza KOMBI’aka.
Zależy mi na taniej eksploatacji samochodu, tj. niskie zużycie paliwa, łatwy dostęp do części oraz raczej unikania mechanika poza wymianą części eksploatacyjnych.
Samochody które przykuły moją uwagę w okresie czytania forum:
UPDATE: z listy odpadła już Laguna
Najbardziej podoba mi się Renault Laguna II FL 2.0 benzyna(Duże ładne kombi z super wyposażeniem w niedużej cenie z dobrym silnikiem który również nadaje się pod gaz – achh brałbym ), gdyby nie opinie pewnie to byłby mój wybór – bardzo boję się tego samochodu i kosztów jakie mogę ponieść przez okres użytkowania. Podobno po FL dużo mankamentów naprawili aczkolwiek przed oczyma mam wszystkie negatywne komentarze…..
Opel Vectra C z 1.8
Fiat Croma 1.8
Toyota Corolla e12 1.6 (ewentualnie 1.4) po FL tutaj tylko w grę wchodziła by wersja SOL. Wiem, że na tym samochodzie się nie zawiodę – podobno z gazem nie najlepiej. Minusy to wydaję się nudnym samochodem.
Opel Astra H 1.8 lub 1.6 dobry pod gaz.
Sam zakup planuje na zimę? (czy dobrze myślę, że wtedy jestem w stanie kupić taniej samochód (spadek rocznika itp.)) chyba, że nadąży się okazja i coś wcześniej kupię.
Tak więc podsumowując potrzebuję 2-3 samochody(bo wiadomo kupując używanego nie warto skupiać się tylko i wyłącznie na jednym modelu) które będę wiedział, że spełnią moje oczekiwania i w spokoju będę mógł skupić się na ich poszukiwaniu.
Mam nadzieję, że nawiąże się dyskusja.
Pozdrawiam
UPDATE:
LAGUNA ODPADA Z GRY