Samochód na 5 lat - KOMBI - co wybrać?!

07 Cze 2016, 22:45

Dobry wieczór Koledzy,

Budżet: Poszukuje samochodu do 20 tysięcy PLN (wraz z pakietem startowym (ewentualnie z instalacją gazową)

Rejon: małopolska a dokładniej Kraków aczkolwiek mogę szukać w rejonie do 200km, jak będzie dobrze zapowiadający się model mogę jechać dalej.

Użytkowanie: Auto będzie użytkowane w głównie w mieście, 2x w miesiącu trasa po 150km w jedna stronę.

Roczny przebieg: w graniach 10 tysięcy kilometrów(na ten moment).

Własne potrzeby: wielofunkcyjna kierownica, czujniki parkowania tył(fajnie by było), klimatyzacja automatyczna, elektroniczne sterowane lusterka i szyby.

Rodzaj paliwa: benzyna, benzyna+LPG (skłaniał bym się bardziej do wolnossącej jednostki)

Rodzaj nadwozia: ładne KOMBI :D

SEGMENT: C lub D

Rocznik: coś powyżej 2005 mile widziane

Zakup na okres: ok. 5 lat

Skrzynia biegów: manualna

Forum samochodowe a dokładniej dział jakie auto kupić czytam od kilku miesięcy w nadziei na wyklarowanie tego co potrzebuję – lecz bez skutku. Samochód chciałbym kupić na okres około 5 lat. Głównie zależy mi na KOMBI ze względu na planowane powiększenie rodziny w okresie użytkowania. Zaakceptuje również liftback ewentualnie hatchback aczkolwiek wolał bym nie wychodzić poza KOMBI’aka.
Zależy mi na taniej eksploatacji samochodu, tj. niskie zużycie paliwa, łatwy dostęp do części oraz raczej unikania mechanika poza wymianą części eksploatacyjnych.

Samochody które przykuły moją uwagę w okresie czytania forum:
UPDATE: z listy odpadła już Laguna
Najbardziej podoba mi się Renault Laguna II FL 2.0 benzyna(Duże ładne kombi z super wyposażeniem w niedużej cenie z dobrym silnikiem który również nadaje się pod gaz – achh brałbym :naughty: ), gdyby nie opinie pewnie to byłby mój wybór – bardzo boję się tego samochodu i kosztów jakie mogę ponieść przez okres użytkowania. Podobno po FL dużo mankamentów naprawili aczkolwiek przed oczyma mam wszystkie negatywne komentarze…..
Opel Vectra C z 1.8
Fiat Croma 1.8
Toyota Corolla e12 1.6 (ewentualnie 1.4) po FL tutaj tylko w grę wchodziła by wersja SOL. Wiem, że na tym samochodzie się nie zawiodę – podobno z gazem nie najlepiej. Minusy to wydaję się nudnym samochodem.
Opel Astra H 1.8 lub 1.6 dobry pod gaz.
Sam zakup planuje na zimę? (czy dobrze myślę, że wtedy jestem w stanie kupić taniej samochód (spadek rocznika itp.)) chyba, że nadąży się okazja i coś wcześniej kupię. :?:

Tak więc podsumowując potrzebuję 2-3 samochody(bo wiadomo kupując używanego nie warto skupiać się tylko i wyłącznie na jednym modelu) które będę wiedział, że spełnią moje oczekiwania i w spokoju będę mógł skupić się na ich poszukiwaniu.

Mam nadzieję, że nawiąże się dyskusja. :idea:

Pozdrawiam

UPDATE:
LAGUNA ODPADA Z GRY
Ostatnio edytowany przez REONY, 09 Cze 2016, 11:26, edytowano w sumie 1 raz
REONY
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2010
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: opel astra f

08 Cze 2016, 09:00

Honda Accord warta uwagi. Ewentualnie Vectra C 1.8
Croma w benzynie to kiepski pomysł z racji na dużą budę.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

08 Cze 2016, 09:39

noisy napisał(a):Honda Accord warta uwagi. Ewentualnie Vectra C 1.8
Croma w benzynie to kiepski pomysł z racji na dużą budę.

Honda Accord a jakie silniki polecasz? Vectra C brana pod uwagę :ok:
REONY
Nowicjusz

08 Cze 2016, 12:07

Wszystkie silniki są dobre i mało kłopotliwe. Zdecydowanie warty uwagi i dołożenia kaski jest 2.4 i-vtec 190KM R4. Rewelacyjny silnik. Mało awaryjny i trwały do tego żwawy. Zakładasz lpg i jezdzisz.
Automatów też nie ma co się bac choć więcej będzie w manualu.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

08 Cze 2016, 12:13

noisy napisał(a):Wszystkie silniki są dobre i mało kłopotliwe. Zdecydowanie warty uwagi i dołożenia kaski jest 2.4 i-vtec 190KM R4. Rewelacyjny silnik. Mało awaryjny i trwały do tego żwawy. Zakładasz lpg i jezdzisz.
Automatów też nie ma co się bac choć więcej będzie w manualu.

Zdecydowanie skłaniał bym się do skrzyni manualnej, a z silnikiem nie chce wychodzić powyżej 2.0
REONY
Nowicjusz

08 Cze 2016, 16:02

Do 20k z pakietem startowym naprawdę ciężko będzie o dobrego Accorda 2.4 nawet w nadwoziu kombi,wiec celuj raczej w 2.0
Ludwa10
Aktywny
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Fiat Punto, Seat Toledo II
Silnik: 1.9 TDI 110km
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Przelicznik jednostek ciśnienia - psi ile to bar?
    Psi to jednostka używana do pomiaru ciśnienia, zwłaszcza w kontekście nauk fizycznych i inżynieryjnych. Jest to skrót od pascal (Pa), który jest miarą jednostkową dla układu SI (Międzynarodowego Systemu Jednostek) ...

08 Cze 2016, 16:25

Pierwsze auto o jakim pomyślałem to właśnie była Laguna II FL. Z tym budżetem szukałbym silnika 2.0T, którego ewentualnie można zagazować. Pali prawie tyle samo co wolnossący 2.0.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Rok produkcji: 2002

08 Cze 2016, 19:24

Ludwa10 napisał(a):Do 20k z pakietem startowym naprawdę ciężko będzie o dobrego Accorda 2.4 nawet w nadwoziu kombi,wiec celuj raczej w 2.0

Raczej pewnie bym się jak już coś skłaniał się i tak do tego 2.0 - powiecie coś więcej na temat tego samochodu?

Ossy napisał(a):Pierwsze auto o jakim pomyślałem to właśnie była Laguna II FL. Z tym budżetem szukałbym silnika 2.0T, którego ewentualnie można zagazować. Pali prawie tyle samo co wolnossący 2.0.

Powiedz mi czy masz jakieś doświadczenia z tym samochodem? Bardzo mi się podoba laguna II FL. Wiem, że silniki 2.0 i 2.0T są bardzo udane tylko należy częściej olej wymieniać niż producent zalecał - nie ma z nimi większego problemu. Natomiast bardzo boje się elektroniki którymi Laguna jest na szpicowana (często czytałem o błędach czujników które pilnują ciśnienia w oponach - podobno często szaleją). Ogólnie bardzo boję się "choinki" na desce rozdzielczej i kosztów związanych nawet i z samą kasacją ich. Większość tych opinii dotyczy modeli przed FL i to z silnikami diesla... Nie chce się bać jechać samochodem 800km na wakacje z myślą, że może się coś sypnąć. Czy w LAGUNIE II FL jest to poprawione? Bardzo podoba mi się ten samochód.

A poruszając wątek zakupu auta, czy okres zimowy jest lepszym momentem jak wakacyjny?
REONY
Nowicjusz

08 Cze 2016, 20:00

Najlepiej w lato bo najmniejszy ruch i mozna więcej urwać.
Ja mam prosta zasadę i się jej trzymam od lat i nie zamierzam poprzestać.
Jak dla mnie Renówek mogło by nie być trzymam się z dala od tego.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

08 Cze 2016, 20:59

noisy napisał(a):Najlepiej w lato bo najmniejszy ruch i mozna więcej urwać.
Ja mam prosta zasadę i się jej trzymam od lat i nie zamierzam poprzestać.
Jak dla mnie Renówek mogło by nie być trzymam się z dala od tego.

ok dzięki za info. Nie jest jednak tak, że wraz z nastaniem okresu zimowego ceny samochodów tanieją ze względu na końcówkę rocznika?
REONY
Nowicjusz

09 Cze 2016, 06:31

Większość problemów z elektroniką jest irytująca, ale nie unieruchamia auta. Z niedziałającą szybą pojedziesz na wakacje. Wymień baterie w karcie-pilocie, uważaj na cewki zapłonowe i przepustnicę i będzie ok.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Rok produkcji: 2002

09 Cze 2016, 08:59

Ossy napisał(a):Większość problemów z elektroniką jest irytująca, ale nie unieruchamia auta. Z niedziałającą szybą pojedziesz na wakacje. Wymień baterie w karcie-pilocie, uważaj na cewki zapłonowe i przepustnicę i będzie ok.

Hmm nie wiem czy chcę się w to pakować.

A co myślicie o OPEL ASTRA H? Lepiej kupić młodszą astrę czy pójść w Vectre C przed liftem kombiak lub liftback?
A może inne propozycję! Liczę na dyskusję i jakieś pytania podpowiadające które pozwolą mi sprecyzować wybór!
Dziękuje! :) :)
REONY
Nowicjusz

09 Cze 2016, 09:35

Zależy ile potrzebujesz miejsca. Na dłuzszy okres ja bym brał większe auto.
Silnik 1.8 jaki masz w Oplu jest trwały, ale w Vectrze nie licz na osiągi.
Z Oplem masz też ten plus, ze blacha jest dobra. Zawias trwały i ogólnie auta mało awaryjne, tanie w serwisie.
LPG do 1.8 założy każdy instalator z minimalną ilością oliwy w głowie :wink:
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

09 Cze 2016, 11:25

noisy napisał(a):Zależy ile potrzebujesz miejsca. Na dłuzszy okres ja bym brał większe auto.
Silnik 1.8 jaki masz w Oplu jest trwały, ale w Vectrze nie licz na osiągi.
Z Oplem masz też ten plus, ze blacha jest dobra. Zawias trwały i ogólnie auta mało awaryjne, tanie w serwisie.
LPG do 1.8 założy każdy instalator z minimalną ilością oliwy w głowie :wink:

Osiągi jak osiągi, głównie potrzebuje niezawodnego samochodu który będzie mi służył przez dłuższy okres:)

Renault Laguna II FL wypada z gry.

Zachęcam do dalszej dyskusji.
REONY
Nowicjusz