Samochód do max 25.000zł rocznie 18.000km przebiegu.

03 Cze 2016, 20:10

Dzień Dobry.
Jestem zainteresowany kupnem auta w przedziale cenowym 20-25tys zł.
Tak jak pisałem wcześniej rocznie ~18.000/20.000 przebiegu.
Do pracy 50km w obie strony codziennie
Weekendowo wyjazd 250km j.w.
Głównymi wymaganiami są:
- Benzyna (fajnie jakby współpracował z nią LPG dobrze) ze względu na mniejsze koszty eksploatacji i jakoś większe zaufanie. :unsure:
- Skrzynia 6, ponieważ większość drogi pokonuję drogą ekspresową.
- Klimatyzacja, wybawienie w gorące dni. :ok:
- 5 drzwiowe
- Dość wygodne (194cm swoje robią :P )
- Silnik 1.8 lub większy :naughty:
- W miarę mała awaryjność (nic nie jest niezniszczalne jak wiemy, ale można trochę dopomóc) :)
- Jak wyżej tanie części eksploatacyjne/naprawcze :roll:

Bardzo podoba mi się chociaż nie jestem pewien niektórych opinii o tych autkach: Seat Leon II, VW Passat B6, Mazda 6, Skoda Octavia II, Honda Accord. :?:

Województwo: Łódzkie, Wielkopolskie (dół), Dolnośląskie, Opolskie z tych najbliższych.
sewadk
Nowicjusz

Prawo jazdy: 26 10 2012
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Citroen C5 III
Silnik: 2.0 - 140km
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

03 Cze 2016, 20:21

Leon, Octavia i Passat nie mają dobrych silników, więc ten wybór masz z głowy. W dodatku prowadzenie Skody przy wyższych prędkościach jest mało przyjemne lekko mówiąc.

Najlepszy typ to będzie Accord najlepiej 2,4 ale prędzej znajdziesz 2,0. Mazda 6 też jest ok ale uwaga na rdzę (też silnik 2,0)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

04 Cze 2016, 23:27

Honda wydaje mi się być w porządku i bez problemu 2004 rocznik się znajdzie.
Silnik 2.4 190konny i 2.0 155konny jak radzą sobie z gazem?
Na co zwracać uwagę przy zakupie? (tak na bieżąco, ponieważ jeżeli już zdecyduje się na ten model to wiadomo fora aż kipią wiadomościami)
Jak bardzo zwracać uwagę na przebieg tego autka? Wiadomo że 10 letnie auto nie będzie miało 60.000km i dziadek pod kocem trzymał, ale mniej więcej jak wygląda żywotność tych silników?
sewadk
Nowicjusz

05 Cze 2016, 11:44

sewadk napisał(a):Silnik 2.4 190konny i 2.0 155konny jak radzą sobie z gazem?

Musi być dobra instalka z wtryskiem w fazie ciekłej lub lubryfikacją zaworów, bo inaczej szybko Ci się powypalają gniazda,

Przebiegiem się nie przejmuj tylko skontroluj stan. W 2,0 z początku produkcji wycierały się wałki rozrządu w pewnej partii samochodów (była akcja naprawcza). Te co miały to powinno mieć je wymienione ale lepiej dmuchać na zimne. Objawia się to tym, że auto szarpie i nierówno chodzi (podobne objawy do uszkodzonej cewki czy przewodów zapłonowych)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

05 Cze 2016, 12:04

Musi być dobra instalka z wtryskiem w fazie ciekłej lub lubryfikacją zaworów, bo inaczej szybko Ci się powypalają gniazda

Czyli lepiej kupić czystą benzynę i do niej włożyć gaz na własną rękę?

Oglądałem już kilka ofert tego modelu i bardzo interesująca jest wersja S-type i nawet znalazłem 2.4 benzyny czyste tylko czy ta S'ka jest motorem takim samym jak w zwykłej wersji?

W jakiej kwocie powinienem się zamknąć po pełnym podliczeniu kosztów
(nie liczę dojazdów, ewentualnych stacji diagnostycznych) samo auto+opłaty? jeżeli samochód będzie cenowo około 24.000zł?
sewadk
Nowicjusz

05 Cze 2016, 13:30

sewadk napisał(a):Czyli lepiej kupić czystą benzynę i do niej włożyć gaz na własną rękę?

zdecydowanie

S-Type to nazwa pakiety stylistycznego.

Ciężko stwierdzić ile wyjdzie po opłatach ale musisz pamięć, że silnik 2,4 podchodzi pod wyższą akcyzę (18,6%)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

GT - komfort i sportowe osiągi - lista TOP 5
    Sportowe dwudrzwiowe coupe klasy premium to segment, który nie poddaje się chwilowej modzie. Samochody te od lat zapewniają użytkownikowi nie tylko sportowe osiągi, ale również komfortowe warunki podróży. ...

05 Cze 2016, 14:53

Z zakładaniem gazu to różnie bywa,dużo zależy od stanu silnika.Poza tym musisz przemyśleć ile bedziesz jezdzic tym samochodem bo jeśli masz go trzymać rok czy dwa to zakładanie gazu jest nieopłacalne.
velcapone
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 104
Auto: Subaru Legacy
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna

07 Cze 2016, 14:19

Czyli przez pierwszy/drugi miesiąc wstrzymam się z gazem i dowiem się ile kosztuje mnie jazda bez niego a ile czasu by się takowa zwracała po jej montażu.

Jeszcze pytanko czy lepiej wybrać tak jak w moim przypadku dużo tras pokroju dróg ekspresowych silnik?
2.0 gdzie mam 5 biegową skrzynię czy 2.4 gdzie jest ta 6?
Bo w 90% zdecydowany jestem już na tę S-line 2.4 ale jednak nie jest to wersja ostateczna a zdaję się na waszą pomoc bo wiadomo samemu można się tylko wpakować na minę jeżeli nie mam doświadczenia z tym :oops:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Przykładowo ta honda jest warta uwagi? Bo lada dzień mam zamiar dzwonić po okolicznych autkach i zacząć jeździć chyba że trafi się fajna sztuka bo jednak jechać do auta 150-200km kilka razy nie jest specjalnie fajnie :no:
sewadk
Nowicjusz

07 Cze 2016, 17:55

Ładnie wygląda ale ten "stan idealny" w opisie zniechęca.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

09 Cze 2016, 12:30

[link do oferty na Allegro wygasł]

Czy któreś z tych aut były przez kogokolwiek oglądane? (* edytowane: niektóre sprzedane inne odpadły, został tylko ten na razie)
I jak oceniacie powyższe auta czy od razu którego nie warto jechać oglądać?

Byłem dziś oglądać samochód z powyższego ogłoszenia...
Normalnie aż szkoda gadać...
Sprzedający nie ma pojęcia od kogo pojazd jest (przynajmniej tak twierdzi) a załatwia mu je (inne też) kolega i w ogóle nic nie wie...
Na przodzie dwa różne klosze od lamp... Ewidentnie szpachlowany tył auta nawet jeszcze od groma suchego białego proszku... Pasy bezpieczeństwa z tyłu ubabrane na dole białym prochem tak jak szczeliny między siedzeniami... Naruszane śruby od nadkola przedniego lewego... Różne roczniki lamp tylnych... Rysy na różnych elementach w punkcie styku z innymi elementami i nagle ślad rysy urywa się i nie ma miejsca na innym elemencie (ewidentna wymiana) pomiar jego czujnikiem lakieru grubości od 130 do 200 mimo padającej baterii... Z tyłu dwie inne opony różne od siebie z przodu dwie takie same... przetarta felga z tyłu z resztką farb - ewidentny dzwon... Po chwili pokazywania mu wszystkich wad stwierdza: "to już dalej nie oglądajcie i tak nie kupicie to nie ma sensu" Nie jest w stanie podać numeru telefonu od kogo zakupiony pojazd ewidentnie coś fajnego do ukrycia... aż szkoda gadać... korozja pod spodem auta aż kłuje w oczy... całe zawieszenie tak jak i przód tak i tył do wymiany... do wymiany tłumik z katalizatorem... przed naszym przyjazdem dolewany płyn do chłodnicy jeszcze plamki na innych elementach... Ogólnie... 15tys i może bym się nad nim zastanowił a nie 24... nie polecam :|

Dopisek w aukcji "AUTO BEZ WKŁADU FINANSOWEGO JAK NOWE!!!!!"
Żeby nadawał się do użytku jakiś czas 10-15 trzeba włożyć...
sewadk
Nowicjusz