Samochód na autostradę.

22 Sty 2013, 18:48

Witam, jestem studentem i mniej więcej co tydzień/dwa jadę autostradami do domu (Kraków->zjazd w Świerklanach, jakieś 130 km). Posiada Mazdę 323f BA 1.5 88KM jednak o ile na zwykłą jazdę wystarcza, to na autostradzie jest już trochę głośna i trochę za mała jak na 5 osób + bagaż. Dlatego zastanawiam się nad zmianą auta.

Budżet:10 000-15 000, wolałbym jednak się trzymać bliżej dolnej granicy

Moje oczekiwania:
-silnik do 2 litrów (OC)
-raczej benzyna+LPG, chyba, że mnie przekonacie do dobrego, niezajechanego diesla
-mało awaryjny
-dobrze wyciszony (WAŻNE)
-spalanie jak najmniejsze przy 140km/h (wiem, że nie jest wtedy małe, chodzi mi o silnik, który będzie w miarę mało jak na tę prędkość spalał
-w miarę pojemny (raczej segment D, ewentualnie pojemny C)
-nie chcę kombi

Moje typy:

-Alfa Romeo 156 (po lifcie)
-Alfa Romeo 166 (po lifcie)
-BMW E46
-Audi A4 B5

Z góry dziękuję za pomoc.;
apocaer
Nowicjusz

Auto: Alfa 156 SW/ Citroen C5 Tourer
Silnik: 2,4 jtd / 2.0 HDI
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
1

22 Sty 2013, 19:07

Twoje typy są ok ale gdy trzymamy się granicy 15k wzwyż do tego są drogie w utzymaniu a jak sam wspomniałeś jesteś studentem :) W a4 w 5 osób jest strasznie ciasno :P

Polecam:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]

Co do beemy:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

hehe
a5f5c1
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
0

22 Sty 2013, 19:28

Dzięki za propozycję.

Toledo mi się spodobało, lecz poczytałem opinie ludzi, że jest strasznie słabo wyciszone, a tego właśnie nie chcę. No i preferowałbym raczej silnik o większej mocy.

Cordoba odpada (bo II generacji raczej w tej cenie nie znajdę)

Skoda również.

Astrą jeździłem parę razy - jakość wykonania i komfort w porównaniu ze zwykłą Vectrą B pozostawia wiele do życzenia.

Opinia, że BMW to dresowóz mnie w ogóle nie rusza tak długo, jak auto spełnia wszystkie moje wymagania, a E46 to robi. Jest dobrze wyciszone i dosyć pojemne.

Koszty utrzymania jeżeli auto jest mało awaryjne mogę przeboleć. Proszę także zwrócić uwagę, że 90% przebiegu będzie po autostradzie, więc zawieszenie raczej nie powinno być szczególnie narażone na dziury.

Czekam na kolejne propozycje.

Co sądzicie o Audi A6 C5? Szukałbym z silnikiem 1.8T, który ma bardzo dobre opinie, autko mi się podoba, jest przestronne, zapewne ciche, dobrze wyposażone no i nie osiąga jakichś kosmicznych cen. Za 15 tys. myślę spokojnie egzemplarz w dobrym stanie z początków produkcji się znajdzie. Przykładowy link
apocaer
Nowicjusz

Auto: Alfa 156 SW/ Citroen C5 Tourer
Silnik: 2,4 jtd / 2.0 HDI
Typ: Kombi
0

22 Sty 2013, 22:46

S40

ALMERA

ZAFIRA
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
0

23 Sty 2013, 00:16

Też jestem za Zafirą lub coś z francuzów
linki oczywiście przykładowe.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
0

23 Sty 2013, 00:45

Ja Zafiry nie polecam. Silniki ecotec lubią brać olej. Niby nie dużo, ale jest to zauważalne przy wyższych obrotach, a jeżdząc po autostradzie wysokie obroty będą cały czas. Do tego przy przebiegu 200 tys mogą już być do wymiany uszczelniacze zaworów. Do tego często padający sterownik silnika. W swojej zafirze wymieniałem dwa razy.
Przy 200 tys padł mi dyferencjał, więc skrzynia do wymiany. Może mialem pecha, ale mechanik mówił, że w 1.8 to norma.

W tym ogłoszeniu co podał kon146 do Zafiry to tylnie lampy wymienione są z modelu poliftowego, kombinowana poduszka kierowcy(chodzi dokładnie o przyciski klaksonów. pewno pękły i było to regenerowane)
grzegorzd92
Aktywny

Miejscowość: Małopolskie
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Fiat Brava
Silnik: 1.2 82
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2000
0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LS będzie miał silnik V6
    Lexus zarejestrował w japońskim urzędzie patentowym znak towarowy "LS 350". W praktyce oznacza to, że gama jednostek napędowych przechodzącej obecnie próby drogowe nowej, piątej generacji flagowej limuzyny Lexusa obejmować ...

23 Sty 2013, 15:00

A co powiesz o:

japoniec to zawsze japoniec :D
a5f5c1
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
0

23 Sty 2013, 19:07

A6 miałem i nie polecam z jednego prostego powodu,żłopie paliwo jak oszalały.
Ja tak jak Barol również polecam Scenica,wygodne,duża powierzchnia załadunku,dobra widoczność,silnik jest bardzo elastyczny,ma dobrą kulturę pracy jest dość ekonomiczny i co najważniejsze niezawodny. Ogólnie auto na plus.

srebrny kolorek do tego ładne aluski i cud miód.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003
0

07 Gru 2014, 19:05

Honda accord VI generacji na autostrady to coś pięknego, wiem z własnego doświadczenia. Ale zawsze jest jakieś ale;) auto w porównaniu do civica jest dużo wygodniejsze, ma dużo miejsca z przodu jaki z tyłu, bagażnik ponad 400l i wszystko super, ale Vtec daje kopa od 4tyś obrotów a na piątym biegu przy takiej prędkości obrotowej licznik pokazuje 135km/h. Osobiście ciężko mi cisnąć na autostradzie bez V-teca a wtedy silnik może palić znikome ilości oleju, to wynika z konstrukcji silnika, ponieważ zawory otwierają się na dłużej. Jeżdżąc bez używania zmiennych faz silnik oleju nie pobiera, a przy ciągłym używaniu trzeba od czasu do czasu sprawdzić stan oleju. Na razie raz dolewałem, ale chyba niepotrzebnie ponieważ auto krzywo stało;) Ostatnio jadąc z Krakowa do Tarnowa z prędkością 150, czasem i 180 nie zauważyłem zużycia oleju. Ogólnie autko bardzo polecam. Silnik 1.8 136KM dobrze współgra z sekwencyjną instalacją LPG. Trzeba tylko regulować zawory, wymieniać na czas olej, kable i świece. Ja tak robię i już kolejna honda z gazem odwdzięcza mi się bezawaryjną jazdą. Nie wiem jaki komputer jest przy moim silniku, ale wiem, że w civicu z silnikiem D16Z6 da się ustawić wyżej Vteca. Na autostrady byłoby to lepsze moim zdaniem, ale za to przy wyprzedzaniu na zwykłych drogach kop od v-teca przy 4000rpm jest bardzo przydatny, no i do tego ten dźwięk, który zawsze cieszy :) A i co do spalania to jak do Krakowa jechałem w pierwszą stronę bocznymi drogami i w międzyczasie dość często wyprzedzałem a w drugą stronę właśnie jechałem autostradą do Tarnowa z prędkościami, o których wspominałem to spalanie wyszło mi 10l LPG na 100km. Przy zakupie tego auta warto zaglądnąć pod uszczelki drzwi. Warto też zwrócić uwagę na to jaki gaz jest założony. Swoją kupiłem z gazem, który nadawałby się najwyżej do poloneza i przeróbka na sekwencję kosztowała 1500zł. Dodam też, że lepiej kupić hatchbacka niż sedana, łatwiej wrzucić bagaże a do tego na tylnej szybie jest wycieraczka, niby głupota, ale przydatna :)
MVtec04
Nowicjusz

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Accord VI
Silnik: 1.8VTEC 136KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2001
0

07 Gru 2014, 19:08

Brawo za odkop.