Samochód na B1? Przeróbka?

10 Maj 2010, 20:56

Witam. Niedługo robię prawo jazdy B1 i zastanawia mnie jakie autko najlepiej kupić na tę kategorię. Z tego co widziałem jedyne co się mieści to te całe Daihatsu Coure, ale niestety tylko 2 osobowe :( Znacie jakieś inne auta? Najbardziej ciekawi mnie to:
http://autab1.pl/
Facet mówi, że przerobi KAŻDE auto do masy własnej 1000 kg. Koszt takiej przeróbki to 4500 zł jeżeli chcę, by auto zostało 5 osobowe, i 4000 zł jeżeli ma być 2 osobowe. Co o tym myślicie? Jakiś przekręt? :neutral: Bo jeżeli nie, to kupuję jakiegoś peugeota 106 czy citroena saxo i jadę do jego zakładu :cool:

Z góry dzięki za pomoc !!
Pozdrawiam wszystkich kierowców (tych przyszłych również :))
wojciech23
Nowicjusz

Miejscowość: Z gazowni

10 Maj 2010, 21:58

Do wymaganych 550kg w świetle prawa przerobi tylko i wyłącznie naszego malucha i Coure a inne auta są NIE REALNE do odchudzenia bo to będzie trumna na kołach.Nawet nie wierz w takie ogłoszenia co podałeś bo to ściemniacz jakiś.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

10 Maj 2010, 22:03

Tak jak barol91 mówi, do BEZPIECZNEJ przeróbki na B1 nadaje się tylko Coure, Maluch no i Smart, a ta firma pewnie robi tak że tylko wypisują lewe zaświadczenie o zmniejszonej wadze 550 kg a w rzeczywistości i tak jest więcej.
P!otr3k
Nowicjusz

Miejscowość: Suwałki

10 Maj 2010, 22:08

Fakt :) Najpewniej kupię sobie to coure, na początek to świetne auto. :D Albo jakiegoś mini coopera, a jak dozbieram to Smart Roadster jest moim marzeniem :)
wojciech23
Nowicjusz

10 Maj 2010, 22:19

Smarta też jest ciężko przerobić do 550kg bo waży bodajże 750kg a więc 200kg trzeba by wywalić ale co i z czego??
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

10 Maj 2010, 23:01

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Tutaj koleś pisze, że jest pod B1... :) Ale i tak raczej go wykluczam, bo nie mam tyle kasy ;)
wojciech23
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Honda HR-V - kompaktowy SUV
    Consumer Reports przetestował kompaktowego SUV-a Hondy z niedostępnym w Polsce benzynowym silnikiem 1,8 l. Tak skonfigurowane auto uzyskało średni wynik 29 mpg. W miejskich warunkach było to 20 mpg, zaś na szybkiej trasie ...

10 Maj 2010, 23:37

Bez urazy, ale... dzieciom na drodze mówię stanowcze nie... Już nie raz musiałem uciekać przez szarżującym młodzieniaszkiem, który pozjadał wszystkie rozumy drogowe. Naprawdę lepiej poczekać, dorosnąć i zrobić normalne prawo jazdy, być odpowiedzialnym.
pawelMX6
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdynia
Auto: Nie mam

11 Maj 2010, 07:55

Bez urazy, ale... Ja mówię stanowcze nie dresom i lanserom w bmw, którzy 'zaperdalają', bo był najlepszy w Colin McRae Rally na podwórku. Jeżdżę już na rozblokowanym skuterze 50 ccm przez 2 lata i nigdy nie odczułem chętki pociągnięcia rączki gazu na maxa. Szkoda mi silnika i paliwa. Wiek nie zawsze znaczy negatywnie o roztropności na drodze... A tacy przemądrzali jak ty - Ile to on nie jeździł, jaki doświadczony kierowca, Ci co chcą się uczyć to i tak nie zdadzą.... puknij sie w łeb :twisted:
wojciech23
Nowicjusz

11 Maj 2010, 08:11

wojciech23 napisał(a):http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C12854386

Tutaj koleś pisze, że jest pod B1... :) Ale i tak raczej go wykluczam, bo nie mam tyle kasy ;)

no tak na papierku to tylko tak wygląda a w rzeczywistości napewno nie będzie ważył te 550kg.To tak samo jakbym Ci zaczął wciskać kit że mam do sprzedania odchudzonego do 550kg Poloneza.Prosze Cie,poczytaj inne tematy na tym forum których było troche.
Barol
Awatar użytkownika

11 Maj 2010, 08:27

wojciech23 napisał(a):Jeżdżę już na rozblokowanym skuterze 50 ccm przez 2 lata

No rzeczywiście jest się czym chwalić ;) Szkoda tylko, że jazda na skuterze ma się nijak do jazdy samochodem.
wojciech23 napisał(a):A tacy przemądrzali jak ty - Ile to on nie jeździł, jaki doświadczony kierowca, Ci co chcą się uczyć to i tak nie zdadzą.... puknij sie w łeb :twisted:

Tu nie chodzi o przemądrzałość, a o fakty - każdy dzieciak jest w gorącej wodzie kąpany. I trochę szacunku małolacie. Zresztą zobaczysz sam, że będziesz mówił identycznie w wieku 30 lat.
pawelMX6
Aktywny
Awatar użytkownika

11 Maj 2010, 08:37

pawelMX6 napisał(a):
wojciech23 napisał(a):A tacy przemądrzali jak ty - Ile to on nie jeździł, jaki doświadczony kierowca, Ci co chcą się uczyć to i tak nie zdadzą.... puknij sie w łeb :twisted:

Tu nie chodzi o przemądrzałość, a o fakty - każdy dzieciak jest w gorącej wodzie kąpany. I trochę szacunku małolacie. Zresztą zobaczysz sam, że będziesz mówił identycznie w wieku 30 lat.

hehe każdy z nas tak będzie mówił mając te 30lat :smile:
Barol
Awatar użytkownika

11 Maj 2010, 11:21

a maluszka na b1 juz zrobionego mozna kupić i za ile jak wiecie to napiszcie
i jak wyglada awaryjnosc tego auta i ogolnie co i jak
czy moze byc maluch 4 osobowy na b1
seba123456789-1
Aktywny

Miejscowość: bydgoszcz

11 Maj 2010, 11:25

Można, samemu też można dość prosto odchudzić. Myślę, że musiałbyś wyłożyć ok. 800-1000zł na lekkie klapy, szyby z poliwęglanu i lekkie fotele (np. Bimarco lub Speed). Awaryjność? Tam się wszystko sypie ;) Chociaż mój akurat nie był taki najgorszy i miałem łzy w oczach, kiedy sprzedawałem.
pawelMX6
Aktywny
Awatar użytkownika

11 Maj 2010, 11:41

no ok
a ile maluszk by kosztował juz w lepszym stanie technicznym
czy lepiej tez daihatsu cuore z roku 1990 bdzie mniej awaryjny?
seba123456789-1
Aktywny

Miejscowość: bydgoszcz

11 Maj 2010, 12:16

Ja bym wybrał maluszka bo potem o części do Coure może ciężko a do malucha praktycznie wszędzie znajdziesz.Maluch w db stanie ja myśle że z jakieś 2000zl bys musiał dać.
Barol
Awatar użytkownika