Skoda SuperB vs. Audi A4 B6

15 Sty 2011, 23:03

Witam. tak jak w temacie = Skoda SuperB vs. Audi A4 B6 ktory samochod bedzie lepszym wyborem i dlaczego. kwota to 35tyś zł. Konkretnie chodzi mi o sedany 1.9tdi 130km.
arab105
Nowicjusz

Miejscowość: polska

15 Sty 2011, 23:25

SuperB wygodniejszy, więcej miejsca- szczególnie na nogi na tylnej kanapie i jak dla mnie ładniejszy, dlatego stawiam na czeskie auto.
robert7
Początkujący

Miejscowość: mazowieckie

16 Sty 2011, 13:35

a jeśli chodzi o zawieszenie to w skodzie i audi jest to samo ?
arab105
Nowicjusz

17 Sty 2011, 13:28

Tak, oba są zbudowane na płycie podłogowej Passata - przy czym w Skodzie jest drobinę zwiększony rozstaw osi, nie wiem dokładnie jak to się przekłada w praktyce, ale powinno oznaczać lepszy promień skrętu oraz większy komfort na poprzecznych nierównościach w Skodzie.

[ Dodano: 17 Styczeń 2011, 12:29 ]
A ilość miejsca na nogi pasażeró tylnej kanapy w A4 jest po protu żałosna... Jak w Corsie :|
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

17 Sty 2011, 13:32

Jak auta chodzą w tej samej cenie to ja bym chyba nie przepłacał za Audi.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

17 Sty 2011, 14:02

Ja wybrałbym Skode Superb , sam taką posiadam 1.9tdi z 2005r . Auto bardzo ekonomiczne ,wygodne , bardzo duże . Nie psuje sie jestem bardzo zadowolny polecam .
Kris
kris11kris12
Początkujący

Miejscowość: Słupsk
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Opel Astra 2.0Di
Silnik: 2.0Di 82km
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nissan NV200 - TAXI na ulicach Barcelony
    Nissan zaprezentował 22 listopada model NV200 oraz koncepcyjny pojazd e‑NV200 jako taksówkę miejską nowej generacji, przygotowując grunt dla pojazdów zeroemisyjnych w Hiszpanii i zapowiadając dalszy dynamiczny ...

17 Sty 2011, 14:14

w kolegi przypadku płaci się tylko za znaczek, bo to są identyczne samochody tak samo jak superB i passat b5 fl, przewaga audi to tylko 2 strefowy klimatronik
kamyl
Aktywny

Miejscowość: SR
Prawo jazdy: 0- 4-2009
Auto: VC GTS
Silnik: Z19DT
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2005

17 Sty 2011, 17:44

dzieki za podpowiedzi, zostalem tylko utwierdzony w przekonaniu ze skoda bedzie lepszym wyborem, do ktorej bylem bardziej przekonany :)
a jeszcze pytanko jak z osiagami skody ??
arab105
Nowicjusz

17 Sty 2011, 17:52

Silnik w silnik będą gorsze raczej, bo jednak Skoda większa to i pewnie cięższa. Do takiej budy to silnik 170km minimum.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

17 Sty 2011, 18:47

jiGsaw, bzdura passaty ta sama waga i jakoś nikt nie narzeka, a poza tym to nie wyścigówka
kamyl
Aktywny

Miejscowość: SR
Prawo jazdy: 0- 4-2009
Auto: VC GTS
Silnik: Z19DT
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2005

17 Sty 2011, 21:12

Jeśli będą jakieś różnice to prawdopodobnie tak minimalne że niewyczuwalne (0,3 s szybciej do setki wygląda fajniej na papierze, ale w praktyce do 1s różnicy przy 0-100km/h nic nie czuć, ewentualnie widać minimalną przewagę jak się spod świateł pociśnie :) )
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

17 Sty 2011, 23:44

kamyl napisał(a):jiGsaw, bzdura passaty ta sama waga i jakoś nikt nie narzeka, a poza tym to nie wyścigówka

Nie pluj jak do mnie piszesz, bo ciężko zrozumieć o co Ci chodzi. Dane katalogowe, np. silnik 2.0 TDI A4 9.4s do setki, Superb 10.2s do setki... różnica wyraźna jednak. Co z tego, że nie wyścigówka? Auto za tyle pieniędzy, tej klasy, powinno jakoś iść, więc jednak 170km to przyzwoita opcja na tak ciężką furę.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

18 Sty 2011, 00:49

spokojnie Panowie bez kłótni proszę :) każdy ma trochę racji, np. powinna być większa moc w takim samochodzie, mógłbym brać z silnikiem 2.5 ale obawiałbym się o ten silnik gdyż jest podobno awaryjny chyba ze już w tych rocznikach wyeliminowano w nich wady, ale jednak chyba wole zostać przy 1.9 :) i o przewagę pod światłami tez mi raczej nie chodzi, najważniejsze abym mógł sprawnie wyprzedzać w trasie. Teraz jeżdżę toyota z silnikiem benzynowym 1.4, wiec jak się przesiądę do 1.9tdi to myślę ze i tak będę niezmiernie zadowolony :)
arab105
Nowicjusz

18 Sty 2011, 00:53

jiGsaw napisał(a):Jak auta chodzą w tej samej cenie to ja bym chyba nie przepłacał za Audi.

To w końcu się przepłaca, czy są w tej samej cenie?
Co do Skody:
+ właściwości jezdne (znajdż w googlu porównanie Audi A4, Skoda Superb i Volkswagen Passat)
+ przestronne wnętrze
- wygląd (mam wrażenie, że specjalnie jest brzydka, by ludzie kupowali pastuchy i A4)

W stosunku do Passata: VW nie opłaca się brać, bo części identyczne (nawet umiejscowienie nawiewów, nawiewy, nawigacja... masakra, to jest po prostu to samo!), Passat ma mniej miejsca z tyłu, za to ma ładniejszą gębę (ale jest okropny w kombi). I jeszcze kwestia nazwy: Skoda od nazwiska założyciela. Wiadomo, że Skoda to nie Mercedes, Porsche, Alfa Romeo, ale jednak lepiej brzmi, jeśli za marką stoi jakby to powiedzieć, osoba. Tymczasem Volkswagen (niem. samochód ludowy) został założony przez Hitlera, był usposobieniem socjalizmu w nazistowskiej Rzeszy. Ten fakt IMHO przekreśla dla mnie cały koncern Volkswagen AG. Ale jeśli masz wybór tylko między nimi, to IMHO Superb... Aha, wg testu jaki znalazłem w Google, to Audi ma skrzypiące plastiki!
ITpro
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

18 Sty 2011, 01:23

Myślałem wcześniej tez o Dodgu Caliber, ale myślę ze w razie awarii trzeba by było wyłożyć trochę pieniędzy.. A ze mieszkam w stosunkowo niewielkim mieście, to chciałem kupić coś czego nie ma, a audi a4 i vw passaty stoją na każdym parkingu po kilka sztuk a z tego co zaobserwowałem skody superb nie ma ani jednej, i dodatkowo do skody przekonuje mnie jeszcze nawiew z tylu i możliwość 4podgrzewanych foteli :) oczywiście, jeśli ktoś ma inny pomysł na ładną limuzynę w dieslu to proszę pisać :)
arab105
Nowicjusz