Samochód na długie trasy do pracy

24 Kwi 2020, 10:09

Witam, jestem na kupnie auta. W moim pierwszym(*MICRA k12 z 2005 roku) silnik padł po przejechaniu 170 tys km. Brak cisnienia na jednym z cylindrów, koszta naprawy przewyzszaja koszta samochodu.
W związku z tym musze kupic nowy samochod do dojazdów- po 100 km dziennie( 50 w jedna i 50 w druga strone) jakies 18 km to trasa po wioskach gdzie okolo 80km to maks ile moge jechac, reszta to trasa S7/ obwodnica itp. Proszę o doradzenie, jaki samochód w budżecie do 10 tysiecy byłby w miare rozsadny - tak zeby silnik wytrzymał i żebym trochę nim pojeździła. Oczywiście istotne jest tez dla mnie spalanie, oraz możliwośc założenia gazu ( chodzi o to zeby silnik dobrze go znosił)
Mam kilka typów- Renault Clio II
Seat Ibiza II silnik 1,390cm3 moc 85 kM( z tym że mechanik nie polecał mi tego silnika, ktoś jest w stanie wytłumaczyć mi co jest z nim nie tak?)
fiat grande punto Gr.1.48V Dynamic, 1368cm3, moc 77 km
Czy macie jakieś inne typy i na co zwracać uwagę? Dodam że jesli chodzi o ilośc drzwi to lepiej zeby bylo 5 ale wiadomo ze w tej kwocie to nie poszaleje,, wieć 3drzwiowe biore pod uwage jak najbardziej. Liczę na pomoc
gosja1
Nowicjusz

Auto: Ford Fiesta mk7
Silnik: 1.6 120KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

24 Kwi 2020, 10:34

Potrzebuje ekonomicznego samochodu- długoe trasy- codziennie dojazd 100 km( 50 do i 50 z pracy) z możliwością zagazowania - tak żeby silnik gaz dobrze znosił , no i żeby troche nim pojeździć

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Ostatnio edytowany przez mike, 24 Kwi 2020, 17:45, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Możesz bez problemu kontynuować poprzedni temat
gosja1
Nowicjusz

24 Kwi 2020, 10:43

Pierwsza sprawa że ja bym odpuścił świeżo sprowadzone auta z wyplakowanymi oponami
Po drugie chcesz miejskimi autami z 1,4 jeździć codziennie 100 km?

Rozumiem że budżet 10k? to dozbieraj nieco i poszukaj Focusa 2 albo Astrę H
Kompakt to będzie podstawa raczej, przy czym te stare Golfy IV, Astry G jakieś nad-wyraz wygody nie zapewniają (poziom dzisiejszego segmentu B) więc lepiej już coś nowszego.

Jak już koniecznie segment B to może lepiej coś pokroju Clio III?
no i nie lepiej auto z dieslem? zamiast lpg?

a jak tak Ci się podoba Ibiza czy Punto to szukaj diesli - takie moje zdanie.
Bartolekk
Aktywny

Prawo jazdy: 15 10 2000
Przebieg/rok: 24tys. km
Auto: Fiat Bravo sport
Silnik: Tjet 150
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2008

24 Kwi 2020, 10:43

gosja1 napisał(a):Seat Ibiza II silnik 1,390cm3 moc 85 kM( z tym że mechanik nie polecał mi tego silnika, ktoś jest w stanie wytłumaczyć mi co jest z nim nie tak?)

problemy z zamarzającą odmą

Grande punto może być choć poszukałbym 16V
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

24 Kwi 2020, 10:55

chodzi o focusa mk2?
gosja1
Nowicjusz

24 Kwi 2020, 11:53

Grande Punto z 16v , 5 drzwi do 10 tys.chyba będzie ciężko.
Pytanie czy na takie trasy lepszy nie będzie diesel? Może coś popularnego pokroju:
Skoda Octavia I/Seat Leon/Toledo z 1.9 TDI 90/110KM. Spalanie wyjdzie poniżej 6l/100km. W ostateczności benzyna 1.6 MPI plus gaz.

Albo coś japońskiego, ale z tych niezawodnych aut, a nie nissanowskie badziewie z przełomu wieków. Toyota Corolla E12 1.6+LPG będzie ok.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...

24 Kwi 2020, 18:29

gosja1 napisał(a):W moim pierwszym(*MICRA k12 z 2005 roku) silnik padł po przejechaniu 170 tys km. Brak cisnienia na jednym z cylindrów, koszta naprawy przewyzszaja koszta samochodu.

Ile Ci powiedzieli za kapitalke silnika? 5koła?
Za 2000-2500zł spokojnie postawisz silnik na nowo i wiesz co masz..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

24 Kwi 2020, 20:21

Za remont minimum 1.5, jeśli to jest tylko to co widział. Ale mówił, że nie wie co jest pod spodem, prawdopodobnie też będzie do roboty. Proponował że może odkręcić i jeśli koszta będą większe to będzie można kupić nowy silnik i zrobić przekładkę. Wtedy około 3kola koszta. Do tego dochodzi w prawym kole łożysko, szumi więc trzeba zrobić. No i przednia szyba pęknięta. Jeżdżę na niej już prawie dwa lata ale też by trzeba było ją zmienić.
gosja1
Nowicjusz

24 Kwi 2020, 21:20

Szczerze? Ogarnij Micre i przynajmniej wiesz co masz a tak to kupisz coś innego i niewiesz na co trafisz i co się wysypie po drodze a co do silnika to znajdź dobrego mechanika w swoim regionie bo jak narazie widać co by było gdyby..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

25 Kwi 2020, 09:58

Długie trasy? Za takie pieniądze tylko dieselek z grupy vaga np seat Ibiza III, skoda Fabia /octavia. To wyjdzie najtaniej w eksploatacji
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

11 Maj 2020, 19:49

Zwiększyła budżet i udało mi się kupić w okazji forda fiestę MK7 z silnikiem 1.6 moc120 KM. Czy opłaca się i jak sprawuje się silnik w tym aucie po zamontowaniu LPG?
gosja1
Nowicjusz

11 Maj 2020, 20:20

gosja1 napisał(a):Zwiększyła budżet i udało mi się kupić w okazji forda fiestę MK7 z silnikiem 1.6 moc120 KM. Czy opłaca się i jak sprawuje się silnik w tym aucie po zamontowaniu LPG?

Okazja po fakcie.. :roll:

Przy tym silniku dobra instalacja i dobry gazownik do tego nie zdziw się jak po mieście będzie paliło 10l :ok:
Barol
Awatar użytkownika