24 Kwi 2020, 10:09
Witam, jestem na kupnie auta. W moim pierwszym(*MICRA k12 z 2005 roku) silnik padł po przejechaniu 170 tys km. Brak cisnienia na jednym z cylindrów, koszta naprawy przewyzszaja koszta samochodu.
W związku z tym musze kupic nowy samochod do dojazdów- po 100 km dziennie( 50 w jedna i 50 w druga strone) jakies 18 km to trasa po wioskach gdzie okolo 80km to maks ile moge jechac, reszta to trasa S7/ obwodnica itp. Proszę o doradzenie, jaki samochód w budżecie do 10 tysiecy byłby w miare rozsadny - tak zeby silnik wytrzymał i żebym trochę nim pojeździła. Oczywiście istotne jest tez dla mnie spalanie, oraz możliwośc założenia gazu ( chodzi o to zeby silnik dobrze go znosił)
Mam kilka typów- Renault Clio II
Seat Ibiza II silnik 1,390cm3 moc 85 kM( z tym że mechanik nie polecał mi tego silnika, ktoś jest w stanie wytłumaczyć mi co jest z nim nie tak?)
fiat grande punto Gr.1.48V Dynamic, 1368cm3, moc 77 km
Czy macie jakieś inne typy i na co zwracać uwagę? Dodam że jesli chodzi o ilośc drzwi to lepiej zeby bylo 5 ale wiadomo ze w tej kwocie to nie poszaleje,, wieć 3drzwiowe biore pod uwage jak najbardziej. Liczę na pomoc