Samochód na długie trasy

06 Cze 2013, 14:13

Witam wszystkich serdecznie. Już niebawem czeka mnie poważny wybór, mianowicie kupno samochodu na długie i częste trasy służbowe. Mimo ciągłego wertowania internetu i zapoznawania się z poszczególnymi modelami muszę przyznać, że ciągle jestem w kropce i nie bardzo wiem co będzie dla mnie najlepsze. Postanowiłem dlatego zwrócić się z prośbą o radę do was, byłbym bardzo wdzięczny jeśli bylibyście w stanie mi doradzić koło jakiego pojazdu się zakręcić, ponieważ powoli czas mi się kończy, a chciałbym żeby to była przemyślana i rozsądna decyzja, nie chcę wyrzucić w błoto ciężko zarobionych pieniędzy. Wiem, że w internecie jest sporo tego typu zapytań, ale w żadnym z tematów nie znalazłem podobnych oczekiwań dlatego postanowiłem się zwrócić z prośbą do was. Generalnie sprawa wygląda tak, że potrzebuję kupić najlepiej kombi (w ostateczności hatchbacka czy też sedana) do kwoty ok. 10 tyś. zł. najlepiej z silnikiem diesla. Priorytetem jest mała awaryjność i ekonomiczność, ale też chciałbym żeby samochód nie był mułowaty z racji tego że będę używał go również prywatnie. Wiem, że jeżeli chodzi o samochody używane +10l. ciężko o samochód który byłby niemal że idealny i sie nie psuł bo to niemożliwe, ale wiadomo - są modele bardziej oraz mniej podatne na awarię Tygodniowo przejeżdżam ok. 1000km(trasy krajowe = potrzebne solidne zawieszenie), więc istotny jest również komfort podróżowania. Z racji tego, że większość czasu będę spędzał "za kółkiem" to potrzebuję czegoś co nie spowoduje że po każdej trasie będę wychodził z samochodu jak połamany. Istotnym czynnikiem jest również dostępność jak i cena części zamiennych. Ostatnim ważnym dla mnie czynnikiem jest pojemność bagażnika, ponieważ przewożę ze sobą sporo rzeczy. Najlepiej jak by nie był mniejszy niż ok. 500l. Co do wieku pojazdu to interesują mnie modele +1999. Do tej pory moją uwagę zwróciły poszczególne modele:

- Lancia Lybra (1.9 JTD)
- Skoda Octavia (1.9 TDI)
- Fiat Stilo (1.9JTD)
- Peugeot 406 (2.0 HDI)
- Citroen Xsara/Xantia (2.0 HDI)
- Mazda 323f + 98 (2.0TDI)

To mój pierwszy post, proszę o wyrozumiałość. Uprzejmie proszę o radę i sugestię czy też inne propozycję samochodów, z góry dziękuję i pozdrawiam.
Deyvid
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wolbrom
Auto: Audi a3
Silnik: 1.6 102 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

06 Cze 2013, 16:28

Ja mogę polecić ci xsare lub 406. Sam mam Xsare z silnikiem 2. 0 HDi i w trasie jest rewelacyjna pali około 4.5, 5 litrów natomiast w mieście 6.5 litra. Zawieszenie jest bardzo komfortowe, idealne na trasę. Co do silnika rewelacja jak dla mnie. Kultura pracy lepsza niż w 1.9 tdi.
tomcio123
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Xsara 2.0 hdi

06 Cze 2013, 17:59

A jak z awaryjnością tych modeli? Bo prawdę mówiąc nie bardzo jestem w temacie, a jednak krążą ciągle te opinie o awaryjności francuskich aut.
Deyvid
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wolbrom
Auto: Audi a3
Silnik: 1.6 102 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

06 Cze 2013, 18:42

Wiesz co ciężko powiedzieć. U mnie są trzy francuzy i żaden się nie psuje jak to legendy głoszą. Oczywiście czasem coś nawali ale to rzeczy eksploatacyjne, tanie przy tych modelach. Moim Skromnym zdaniem 406 jak i Xsara to udane modele i jeśli trafisz zadbany egzemplarz, to pojeździsz długo.
tomcio123
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Xsara 2.0 hdi