Samochód na dojazdy do pracy oraz działkę

09 Paź 2021, 02:51

Cześć, zastanawiam się nad zakupem jakiegoś samochodzika na dojazdy do pracy, ale nie wiem co wybrać. Szukam czegoś w LPG lub dieslu około 100 koni mechanicznych. Zależy mi aby mało paliło było tanie w eksploatacji oraz nie gniło, robię około 15/20 tyś rocznie tak 50/50 miasto. Mój budżet to około 8/10 tyś do tej pory jeździłem civicem vi 1.4 i było by nieźle, spalanie na gazie i ogólna eksploatacja tania, ale co roku jeżdżę do mechanika bo ciągle gdzieś nowe ogniska rdzy wychodzą i zdecydowałem sprzedać oraz kupić coś co będzie się lepiej trzymało.

Prosiłbym was o radę, który z tych samochodów byłby najlepszym wyborem. Gdyby nie ceny LPG teraz po 3 zł to brał bym bez wahania LPG, ale mimo wszystko już nie jest tak tanio na tym LPG jak dawniej a diesel kusi elastycznością nie trzeba tak piłować aby jechał.

1. Opel Corsa C: 1.4 90km benzyna.
2. Opel Corsa C: 1.7 CDTi 100km diesel.
3. Seat Ibiza III: 1.4 100km benzyna lub 1.6 105km benzyna.
4. Seat Ibiza III: 1.9 TDi 100km
5. Škoda Fabia I: 1.4 100km
6. Škoda Fabia I: 1.9 TDi 100km

A może macie lepsze propozycje. Pozdrawiam i liczę na pomoc.
Bomerang
Nowicjusz

09 Paź 2021, 11:54

Cokolwiek z grupy vag 1.9 tdi 90km lub 110km. :wink:
Gość114260

09 Paź 2021, 15:36

Tak myślałem nad 1.9 TDI, ale z opinii wielu osób spalanie w tym silniku w cyklu mieszanym nie jest wcale małe. Mam kilku znajomych, którzy śmigają 1.9 TDI i spalanie około 8L nie jest niczym nadzwyczajnym.
Bomerang
Nowicjusz

09 Paź 2021, 15:51

Osiem litrów? To chyba z niesprawnym silnikiem stojąc w korkach w Warszawie. Dużo zależy od sposobu użytkowania, ale 8 litrów to gruba przesada. Moje poprzednie auto w benzynie paliło 9,5 litra w zakorkowanym mieście...
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

09 Paź 2021, 15:54

Tak, ale to prosty diesel, wersja 90km nie ma koła dwumasowego. Naprawi go każdy mechanik za grosze w porównaniu z silnikami na szynach cr. Co z tego że spalanie mniejsze jak koszta serwisu dużo wyższe.

Poza tym 8l w 1.9? :o
Gość114260

09 Paź 2021, 16:59

Co do kosztów naprawy to faktycznie 1.9TDI jest tani. Przez to się właśnie zastanawiam czy 1.9tdi czy może jakaś benzyna 1.4/1.6. Tam to już całkiem naprawy to groszowe sprawy, ale znowu momentu obrotowego brak i jazda jest dość męcząca. 8l 1.9TDI w dobrym stanie jest dość drogim samochodem bo to chyba najbardziej uniwersalny hatchback do 20 tyś.

Co do tego spalania to może wychodzi tyle bo mieszkam w górzystym terenie i zazwyczaj trzeba śmigać na 3/4 biegu, 5 to nie ma gdzie wrzucić.
Bomerang
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Napęd E-Axle - Hybrydy Lexusa będą bardziej dynamiczne
    Lexus pokazał wprawdzie swoje pierwsze auto w pełni elektryczne, ale japoński producent wcale nie zamierza rezygnować z napędu hybrydowego. Inżynierowie pracują właśnie nad nowym układem E-Axle, który sprawi, że nawet ...

09 Paź 2021, 17:04

Jak mieszkasz w górach to ja bym w ogóle odpuścił Vagowskie 1.4/1.6, słabe, głośne i pali dużo (benzyny i oleju).

Jak diesel tam tyle pali to te benzyny z 12 będą brały, a do tego wyzywać będziesz że nie jedzie. Chociaż i tak uważam że 8 litrów to mocna przesada. Koleżanki S60 z 2.0D pali 7,3 jak jeździ koło komina...
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

09 Paź 2021, 22:53

Dla przykładu Civic VI 1.4 palił mi 8/9L LPG przy spokojniej jeździe oraz 0.5/1L benzyny na rozgrzanie. Więc obawiam się, że Diesel 1.9 spali mi pewnie w okolicy 7.5. Znajomy jeździ Corsa c 1.7 cdti robi codziennie podobną trasę do pracy i spala mu 5.5/6L. Tak więc jeśli vagowskie benzyny są kiepskie to jakie ewentualnie poszukać.
Bomerang
Nowicjusz

09 Paź 2021, 23:25

Jak cos nowszego szukasz jak Corsa, Punto itp z dieslem to bierz 1.3 do 2010, masz prostotę i taniość
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

10 Paź 2021, 04:11

Chyba jednak się zdecyduję na Corse C 1.4 benzyna LPG lub Škode Fabię 1.9 TDI, ewentualnie 1.4 101km. Wydaje mi się, że w tych pieniądzach będzie to najlepsze wyjście bo w miarę te auta na tych aukcjach wyglądają do kwoty 10 tyś. Audi a3 będzie kilka lat starsze a np taka ibiza, która również mi się podoba ma większe problemy z korozją niż skoda i corsa c. Co do corsy w dieslu to odpuszczę jednak bo ceny podzespołów dość drogie jak na to co oferują te silniki już lepiej będzie tego 1.9 TDI wybrać.
Lecz nie wiem czy lepiej wybrać 1.9tdi czy tego 1.4 benzyna 101km, co polecacie bardziej. Myślę, że taka Škoda z tym silnikiem jakoś będzie się odpychać bo w sumie ciężka nie jest pewnie ok 1050/1100kg.
Bomerang
Nowicjusz

10 Paź 2021, 11:49

1.4 w miarę ok ale musisz liczyć się z nadmiernym podpijaniem oleju. Bierz skodzianke będzie mniej niespodzianek
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

10 Paź 2021, 14:33

To pewnie będzie Škoda będę szukał tego co w lepszym stanie znajdę. A na co głównie zwrócić uwagę podczas zakupu jakieś newralgiczne punktowy w których łapie rdza, albo wadliwe elementy?
Bomerang
Nowicjusz

10 Paź 2021, 15:07

Jeśli coś było wadliwe to przez kilkanaście lat eksploatacji dawno wyszło i zostało zrobione. Generalnie pamiętaj, że usterki blacharskie są o wiele droższe do usunięcia niż mechaniczne. W grupie vag trzeba dokładnie oglądać podłogę bo o ile z zewnątrz jakoś to wygląda przez ocynk tak zawias może się na ostatnim włosku trzymać
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

10 Paź 2021, 23:20

Bomerang napisał(a):np taka ibiza, która również mi się podoba ma większe problemy z korozją niż skoda i corsa c

Jakie większe problemy? Ja bym powiedział że Fabia z Ibizą są na równi..
Corsa tutaj wypada najlepiej.

franccc napisał(a):Generalnie pamiętaj, że usterki blacharskie są o wiele droższe do usunięcia niż mechaniczne

Dokładnie,z rudą praktycznie nigdy nie wygrasz.

franccc napisał(a):W grupie vag trzeba dokładnie oglądać podłogę bo o ile z zewnątrz jakoś to wygląda przez ocynk tak zawias może się na ostatnim włosku trzymać

x2 :ok:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012