Samochód na krótkie dystanse - 25.000 zł/ benzyna

14 Kwi 2019, 10:08

Witam, pomagam szukać kuzynowi samochodu do kwoty około 25 tys zł.
Z jego wymagań auto najlepiej hatchback bądź nie duży sedan, rocznie auto będzie robiło koło 8 tys km, więc padło na benzynę, LPG nie będzie zakładane.
Zależy mu na aucie w miarę bezawaryjnym z nie przesadzonym apetytem na paliwo.
Dużym plusem byłby napęd 4x4 choć nie jest on obowiązkowy.
Z moich typów które podsunąłem do rozważenia to:
Bravo 1.4T 120 lub 150,
Astra J 1.4T (nie wiem czy w tych pieniądzach jest sens poszukiwań w razie czego można dorzucić parę groszy)
Ma ktoś jakieś inne propozycje ? Z góry dziękujemy za pomoc.
Kamil1597
Nowicjusz

14 Kwi 2019, 10:16

Kamil1597 napisał(a):Zależy mu na aucie w miarę bezawaryjnym z nie przesadzonym apetytem na paliwo.

Przy takich wymaganiach co powiesz na Aurisa 1.6?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Auto może nie powala osiągami i wyglądem, ale jest bezproblemowe, a jeśli jeździsz na krótkich dystansach to wolnossący silnik będzie najlepszy. Średnie spalanie w Toyocie wyjdzie 7-7,5l,
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

14 Kwi 2019, 11:18

Fajna ta Toyota oczywiście ląduje w naszej liście. Jeszcze oglądając ogłoszenia tej toyoty można krajówki znaleźć więc duży plus.
Był pomysł na Civica 1.8 ale ma bardzo specyficzny wygląd.

Mam jeszcze pytanie. Przeglądając i szukając czegoś z 4x4 znaleźliśmy jedynie pseudo Suv-y czyli Rav4 i Grand Vitare. Oba 2.0 benzyny, ktoś może posiada takie auto?
Kamil1597
Nowicjusz

14 Kwi 2019, 11:48

Znaleźć można, ale to wstępny krok, później jest weryfikacja, bo opcja "bezwypadkowy" nie jest zaznaczona a jakaś historia szkód istnieje:
[Raport z historii pojazdu jest przeterminowany. Sprawdź VIN ponownie]
Na tym forum:
[link do bez-wypadkowe.net wygasł]
pomagają weryfikować auta.
W marcu była cena 28700zł za to auto:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
ale to akurat różnie można analizować.

Do Civica można się przekonać, tym bardziej, że to fajne auto (aczkolwiek twardo zestrojone = świetne prowadzenie, ale komfort na tym cierpi).
Sam w 2015 roku kupiłem Mazdę 3 II zamiast Civica, bo mi się średnio podobał ... a później miałem 3 wersje VIII-ki (przedlift, polift, wersja GT).
Znajomy też na niego nie mógł patrzeć na początku, trochę pojeździł i spoko, także warto dać szansę, a nie od początku się uprzedzać, szczególnie jeśli preferujesz "sportowe prowadzenie".
Z tym, że masz budżet na początkowe roczniki Civica VIII, czyli 2006-2008, a najlepiej kupić wersję po lifcie, czyli od roku 2009.
tomekdk

14 Kwi 2019, 11:50

Na takie wymagania może VW Polo? Powinno być całkiem świeże, mało palić i wygląda moim zdaniem nieźle ;)
Pawlik88
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 10 1998
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Mazda 6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

14 Kwi 2019, 14:18

A co jest nie tak z Civiciem przed liftem? Sportowe prowadzenie zawsze na plus.
Kamil1597
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Glikometr - tester płynu chłodniczego - instrukcja
    Cześć, pokażę Wam jak działa glikometr przyrząd którym możemy przetestować temperaturę wrzenia i przemarzania płynu chłodniczego który znajduje się w układzie chłodzenia samochodu. Dlaczego warto kontrolować ...

23 Kwi 2019, 07:51

Nie wiem czy takie auto Cię zainteresuje, ale mam do sprzedania swojego Nissana Note E11 z silnikiem 1.4 88km.
Auto w rodzinie 13 lat, z czego 11 lat garażowane. Przebieg: 128 Tyś

2 lata temu założona została instalacja gazowa przy przebiegu 95 tyś.
W warsztacie w Olkuszu - dostępna dokumentacja. (Landi renzo).
Auto ma wysoki bagażnik dlatego też koło zapasowe stoi z boku w bagażniku nie zajmując tym sposobem praktycznie w ogóle przestrzeni bagażowej.

Auto w 2018 roku (Czerwiec) zabezpieczone podwozie antykorozyjnie w profesjonalnym warsztacie w Krakowie ( 2 lata gwarancji ).

Auto jest świeżo po wymianie oleju i filtrów. Olej i filtry wymieniane są co 10-12 tyś. (LOTOS)

Klimatyzacja jest sprawna, wszystko działa chłodzi jak trzeba.

5 Tyś temu sprawdzone zostały zawory w celu kontroli luzu zaworowego ( Wszystko w normie ).

Auto sprawne technicznie, cały czas w użytkowaniu, rok temu wymienione tarcze i klocki firmy ATE.
Przebieg jest w 100% oryginalny.

Samochód posiada 2 komplety kół, 16 calowe alufelgi z oponami letnimi, oraz zimowe na felgach stalowych 15 calowych i oponami Dębica Frigo które przeżyły dopiero swój drugi sezon.

Cena 18.500 do nego.
ushiromawashi
Nowicjusz

Zdjęcia: 15
Prawo jazdy: 28 03 2012
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Nissan Note
Silnik: 1.4 88KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006