Samochód na małe trasy

24 Mar 2016, 17:44

Witam
Szukam samochodu który będzie mi służył kilka lat do 10tyś.
Samochód będzie przeznaczone do jazdy do pracy. 4 razy w tygodniu trasy po 4km w jedną stronę co mnie najbardziej martwi, ponieważ chciałbym samochód który ma jakąś moc, a przy takich trasach spalanie pewnie miało by z 11l spokojnie. I raz w tygodniu 15km w jedną stronę. Oczywiście pewnie będą zdarzały się czasami jakieś większe trasy, ale to spontanicznie.
Wymagania :
-W miarę niskie spalanie tak do 9l/100
-klimatyzacja
-Niska awaryjność lub tanie części
-Hatchback lub sedan
-Najlepiej 5 drzwiowe

Czytałem już kilka tematów na tym forum i doszedłem do wniosku, że moim wymarzonym samochodem był by seat leon 1.8 lub audi a3, lecz ze względu na sam wygląd wole leona. Tylko, że tu rodzi się pytanie czy szukać tych samochodów z 1.8 i bulić na paliwo kosmiczne ceny czy lepiej kupić coś zupełnie innego. Nie chce jakiegoś miejskiego auta typu corsa czy yaris.
Szukam czegoś co w miarę dobrze jeździ, ale nie będzie mi mnóstwo paliło na te krótkie trasy.
Nano
Nowicjusz

Auto: Nie mam

24 Mar 2016, 19:07

Może Civic z VTECiem? Mocny silnik i do tego przyzwoite spalanie.
[link do oferty na Olx wygasł]
linki przykładowe.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

24 Mar 2016, 19:32

Nano napisał(a):. 4 razy w tygodniu trasy po 4km w jedną stronę co mnie najbardziej martwi, ponieważ chciałbym samochód który ma jakąś moc, a przy takich trasach spalanie pewnie miało by z 11l spokojnie.

Nawet jeśli to będą tylko 4km to 2 x 4 x 4km = 32km tygodniowo, czyli 128km miesięcznie. To jak spali Ci te 11 x 1,28 = 14l miesięcznie na krótkich trasach to tragedia? To jest na dziś jakieś 60zł... Poza tym spalanie na tym odcinku 15km obniży średnie spalanie do rozsądnych wartości. Rozumiem oszczędność, ale też radzę trochę rozsądku. Moim zdaniem warto rozważyć coś z LPG (latem po 1km auto przełączy się na gaz). Najoszczędniejsze silniki o rozsądnych osiągach w tym budżecie to:
-Honda Civic VI 1.4 lub 1.5 VTEC-E (1.5 pali mniej od 1.4)
-Honda Civic VII 1.4 lub 1.6
-Renault Megane I FL 1.6 16V
-Renault Laguna I FL 1.6 16V
-Mazda 626 2.0 115KM
-Toyota Avensis 1.6 16V lub 2.0 128KM
-Mitsubishi Carisma 1.6 16V
Ossy
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

25 Mar 2016, 03:28

Ta Civic 7 nie podoba mi się, nie mówiąc już o tym drążku zmiany biegów :no:
Nie potrzebuje takiego dużego samochodu jak np. laguna czy mazda 626.
A co sądzicie o VAGowskim silniku 1.6? Wydaje mi się, że może to być jakiś kompromis w stosunku do 1.8. Te 100 koni będzie mi wystarczało, a spalanie mniejsze.
Nano
Nowicjusz

25 Mar 2016, 08:07

1,6 VAGa nie jedzie i pali jak 1,8 to co to za kompromis ;) I to jeszcze na trasy.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

25 Mar 2016, 17:36

Mniejszy silnik nie zawsze oznacza mniejsze spalanie a w VAGach tak własnie jest.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ustąp pierwszeństwa na przejściu dla pieszych
    Choć główną funkcją przejścia dla pieszych jest umożliwienie bezpiecznego przedostania się na drugą stronę ulicy, to właśnie na pasach ginie najwięcej pieszych – w 2018 r. w takich okolicznościach śmierć poniosło ...

21 Kwi 2016, 19:29

Powróciłem i rozmyślałem nad tym jakie dokładnie chce auto i postanowiłem, że coś z klasy c. Tyko teraz się zastanawiam czy lepszy będzie seat leon czy może honda civic VI, a może opel astra?
Natrafiłem dziś na takie 2 hondy
[link do oferty na Olx wygasł] jakoś bagażnik dziwnie odstaje
Co do tej drugiej hondy to przemawia do mnie to, że była tylko w jednej rodzinie.
Nie wiem czy wydać całą kasę na tego leona (oczywiście ok 1,5k odłożone na jakieś naprawy czy coś) czy może kupić coś tańszego np. właśnie civic. Czy w porównaniu do leona wytrzyma tyle samo czy nie? Wolałbym, aby jednak auto pojeździło kilka lat.
Nano
Nowicjusz

21 Kwi 2016, 20:08

W pierwszej tak jak mówisz było coś z tyłem bo klapa z lewej strony odstaje i zderzak z prawej strony coś odstaje,z przodu też coś mogło być bo maska krzywo trochę leży.
Civic ładny i na plus fakt że od nowości w jednej rodzinie ale cena troszkę za duża.

Tutaj masz jeszcze ładny egzemplarz i od nowości tylko dwóch właścicieli.
Barol
Awatar użytkownika

22 Kwi 2016, 17:06

Civic w sedanie nie podoba mi się wogóle, także sobie odpuszcze.
A czy taki Leon jest lepszy od civic 6 albo opla astry g?
Nano
Nowicjusz

22 Kwi 2016, 19:01

To już zależy który Ci się podoba najbardziej.
Segment ten sam, Leon będzie największy w środku za to jak weźmiesz CIvic'a 1.5 VTEC będzie miał lepsze osiągi od 1.6 VAGowskiego i spalanie mniejsze.
Kieł
Stały forumowicz

23 Kwi 2016, 10:59

Kieł napisał(a):eon będzie największy w środku

Leon będzie akurat najciaśniejszy szczególnie z tyłu (wada tamtej płyty podłogowej). Np. Fiat Grande Punto z segmentu B ma go tyle samo.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

23 Kwi 2016, 21:07

Leon najbardziej mi się podoba, Dziś znalazłem takiego
albo
A jeśli chodzi o civic to bardzo ciężko znaleźć dobrą z silnikiem 1.5. Jedynie takie coś znalazłem, chociaż wydaje mi się, że cena trochę przesadzona.
Jeśli chodzi o astre to celowałbym raczej w bertone 1.8, bo inne wersje wydają mi się takie oklepane.
Mam jeszcze jedno pytanie czy leon jest lepiej wykonany niż honda civic 6, czy można postawić między nimi jednak znak równości jeśli chodzi o jakość itp.?
Nano
Nowicjusz

24 Kwi 2016, 13:06

1.Bardzo ładny obejrzyj.
2.Walony przód,tylna klapa w innym odcieniu i trochę mułowaty silnik.
3.Civic jakiś odcieniowy mi się wydaje i z ceną kogoś ostro pogrzało..
Barol
Awatar użytkownika