Samochód na początek - 1500 zł

12 Lut 2010, 20:41

Witajcie.

Szukam auta. Przypuszczam, że otrzymam odpowiedzi, ze za taką kasę auta nie kupię, tylko kupę złomu - nie mam jednak innej możliwości.

Potrzebuję auta, aby dojeżdżać z 3 gitarami i sprzętem na koncerty i na próby. Mam tylko 1500 zł. Auto, jakie wchodzi w grę, to CC - chyba raczej tylko to :) Ze względu na to, że nie pracuję, a uczę się - nie mam pieniędzy na droższe samochody w tej chwili. Ważna jest też kwota ubezpieczenia. CC wydaje się być najbardziej ekonomiczną opcją.

Przeglądałem Allegro, wpadły mi te propozycje (z moich okolic :) ):
[link do oferty na Allegro wygasł]

Co o nich myślicie? Czy na giełdzie też znajdę Fiata w miarę dobrym stanie? Czy tam jest drożej z reguły?

Mam znajomego mechanika, myślałem, żeby poprosić go o pomoc przy wyborze auta :)

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc!
Wojtek
voytek77
Początkujący

Miejscowość: Śląsk

12 Lut 2010, 21:14

Może znajdź jakiegoś seata toledo do 2 tysięcy coś znajdziesz, bo jak chcesz tyle sprzętu przewozić to w CC będzie ciężko. Toledo jest większy i chyba nie będzie problemu ze znalezieniem coś do 2 tysięcy, a jeżeli te kilka stówek to jakiś problem to poczekaj troszeczkę jakaś okazja się trafi :grin:
" Moc jest Bogiem- Prędkość nałogiem"
mateo189
Nowicjusz

Miejscowość: Słupsk

12 Lut 2010, 21:18

Oj ciężko i w tym temacie doskonale Cie rozumiem :smile: sam nie cały rok temu miałem identyko sytuacje,wybór wtedy padł na malucha,żałuje czy nie?! Różnie.
CC 700 z tego co wiem jest to kiepski model CC z tym silnikiem ze względu na gażnik Aisan,który jest troche awaryjny i cięzki do regulacji ale jak znajdziesz zadbaną 700 to raczej nie powinno być problemów ale w tej kwocie o to może być ciężko,zaproponował bym Ci Poloneza ale wiem co to znaczy OC,ale za to możesz poszukać zadbanego Fiata Uno z silnikiem 1.0 45km w wersji Fire w wersji 5drzwiowej przynajmniej łatwiej załadujesz gitary i sprzęt niż do cieniasa albo ewentualnie Ford Fiesta,również w wersji 5drzwiowej.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

12 Lut 2010, 21:27

barol91 napisał(a):Oj ciężko i w tym temacie doskonale Cie rozumiem :smile: sam nie cały rok temu miałem identyko sytuacje,wybór wtedy padł na malucha,żałuje czy nie?! Różnie.
CC 700 z tego co wiem jest to kiepski model CC z tym silnikiem ze względu na gażnik Aisan,który jest troche awaryjny i cięzki do regulacji ale jak znajdziesz zadbaną 700 to raczej nie powinno być problemów ale w tej kwocie o to może być ciężko,zaproponował bym Ci Poloneza ale wiem co to znaczy OC,ale za to możesz poszukać zadbanego Fiata Uno z silnikiem 1.0 45km w wersji Fire w wersji 5drzwiowej przynajmniej łatwiej załadujesz gitary i sprzęt niż do cieniasa albo ewentualnie Ford Fiesta,również w wersji 5drzwiowej.

Co do Seata Toledo - odpada, nie wypłaciłbym się z OC :)

Ten Fiat Uno wygląda bardzo interesująco. Przebieg 116 tys km, więc nie dużo jak na takie wiekowe autko. Chyba się tym bardziej zainteresuje :)

Dziękuję za tego linka:)

Jak macie jeszcze jakieś propozycje, to piszcie, jestem otwarty;)
voytek77
Początkujący

12 Lut 2010, 21:56

Przebieg napewno kręcony i napewno nie ma 116tkm :wink: a to Uno podałem tylko poglądowo czego możesz szukać,możesz sie jeszcze rozejrzeć za Kadettem w sedanie albo Favoritka ewentualnie Forman (take niby małe kombi).
no i to by było chyba na tyle.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

12 Lut 2010, 22:01

barol91 napisał(a):jest to kiepski model CC z tym silnikiem ze względu na gażnik Aisan,który jest troche awaryjny i cięzki do regulacji
Kolejny stek bzdur.
Aisan to jeden z lepszych gaźników, jest nowoczesny gaźnik sterowany elektronicznie więc nie wymaga regulacji ! W przeciwieństwie do starych archaicznych Weberów i FOSów, jest przystosowany do pracy z katalizatorem ! Aisan pozwala na niższe zużycie paliwa ! Wiem bo miałem 700tkę z tym gaźnikiem i nie sprawiał najmniejszych problemów, a na trasie to ze spalaniem schodziłem do 4,5l/100km :idea:
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

III runda NIGHT POWER 2013 GP w Łomży / relacja
    Kolejna impreza z cyklu NIGHT POWER 2013 Grand Prix za nami. Nawet deszcz nie zniechęcił fanów wysokooktanowej adrenaliny. Kiedy tylko ulica wyschła pierwsze auta stanęły na linii startu. 10 sierpnia na ulicy Spokojnej ...

12 Lut 2010, 22:01

barol91 napisał(a):Przebieg napewno kręcony i napewno nie ma 116tkm :wink: a to Uno podałem tylko poglądowo czego możesz szukać,możesz sie jeszcze rozejrzeć za Kadettem w sedanie albo Favoritka ewentualnie Forman (take niby małe kombi).
no i to by było chyba na tyle.

A może właścicielem był niedzielny kierowca...? :) Do kościoła, potem na zakupy i do domku :)

A czy ktoś ma coś do powiedzenia nt. Peugeota 205? :)
Ostatnio edytowany przez voytek77, 12 Lut 2010, 22:15, edytowano w sumie 1 raz
voytek77
Początkujący

12 Lut 2010, 22:08

Kadetta E miałem kiedyś. Jak na swoje lata to miał ponadczasową stylistyke nadwozia tzw "łezka" Najwięcej problemów to było z korodowaniem podwozia i kiepskimi układem chamulcowym. Ale ogólnie nie był złym autem jak na tamte czasy.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

12 Lut 2010, 22:09

krikus jeśli trafisz na zadbany egzemplarz nie będzie problemów a co do tego gażnika to już w ciul info widziałem że to jest główna przyczyna i to nie tylko tu na forum sie z tym spotkałem i to nie są tylko moje słowa i przestań wkoncu miec racje bo zawsze jak cos napisze to uważasz to za bzdury...
Barol
Awatar użytkownika

12 Lut 2010, 22:16

Uno zapomnij - zgnilec. Cienias - dobre auto ale nie 700. Od siebie polecę Micrę K10. Trochę nie wygląda ale to wdzięczne auto i mało pali.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

12 Lut 2010, 22:17

Barol91, sądzisz tak dlatego bo pseudomechanicy naopowiadali ci bzdur a ty tą teorię łykłeś i przeniosłes na to forum :wink: Prawda jest całkiem inna, w takim gaźniku się nie grzebie, wystarczy utrzymywać go w należytym stanie (tzn. przewody pneumatyczne, złączki elektryczne) a będzie się odwdzięczał niezawodnością i bardzo ekonomicznym zuzyciem paliwa :idea:
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

12 Lut 2010, 22:22

Nie powiesz mi że w różnych gazetach motoryzacyjnych piszą bzdury,mój znajomy mechanik jak i ojciec z zawodu też mechanik (zresztą w hoho i troche aut już przerobił) też sie mylą bo Ty akurat masz racje,no okey trafiłeś na zadbaną 700 i nie narzekasz,to ciekawi mnie jeszcze dlaczego kolega Kubuch tez nie poleca 700??
Wszędzie gdzie sie spotkam ze słowami na temat CC 700 jest mowa o tym gażniku a najlepszy gażnik w CC to nie Aisan a Weber.
Barol
Awatar użytkownika

12 Lut 2010, 22:24

barol91 napisał(a):krikus jeśli trafisz na zadbany egzemplarz nie będzie problemów
No i właśnie o to chodzi że trzeba dbać o Aisana, wtedy nie ma się czego bać.

[ Dodano: Pią Lut 12, 2010 22:27 ]
barol91 napisał(a):Wszędzie gdzie sie spotkam ze słowami na temat CC 700 jest mowa o tym gażniku a najlepszy gażnik w CC to nie Aisan a Weber.
wiesz mit zawsze był legendą, a legenda nie zawsze prawdą ...

Ja się przekonałem o tym w praktyce że Aisan jest najlepszy :idea: Webera natomiast chwalą sobie mechanicy a nie użytkownicy bo jest prosty jak konstrukcja cepa :idea:

Wadą wszystkich siedemsetek bez względu na rodzaj gaźnika są mizerne osiągi :neutral:
Ostatnio edytowany przez krikus, 12 Lut 2010, 22:29, edytowano w sumie 1 raz
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

12 Lut 2010, 22:27

No to to ja wiem ale do 1500zł raczej kolorowo nie będzie.
Barol
Awatar użytkownika

12 Lut 2010, 22:38

Ok to ja może podsumuję materiał, który zebrałem :D

Mam znajomego mechanika, który przed zakupem obejrzy ze mną autko. Lista propozycji jest taka:

1) fiat CC (za 1500-2000 można znaleźć też jakąś 900, ale czy warto? [link do oferty na Allegro wygasł]
2) Nissan Micra K10 (Na Allegro niewiele jest takich nissanów)
3) Toyota Starlet ([link do oferty na Allegro wygasł])
4) Fiat Uno - podobno gnije? Ten z ogłoszenia które mi podsunął barol wygląda nienajgorzej).
5) Ford Fiesta
6) Peugeot 205 - oferta od znajomego. Co o tym myślicie?

Opel Kadett to 1,4, a co za tym idzie - OC wyższe. Niestety nie mogę sobie na to pozwolić :)
voytek77
Początkujący