Jaki model z wymienionych będzie lepszy na początek? :)

16 Sty 2010, 13:19

Sprawa wygląda tak - potrzebny samochód - problem typowy :) Rozglądałem się za czymś w cenie do około 10-12tys, na temacie się nie znam więc wolałbym się poradzić kogoś kto w tym siedzi. Na co zwracam uwagę? No dobrze by było, żeby autko było w miarę możliwości mało awaryjne - wiadomo, że nic nowego nie kupię, a z autkami 10-letnimi różnie może być, ale jednak pewne marki i modele mają lepszą opinię od innych. Jak już coś będzie do wymiany to dobrze by było żeby byle pierdółka nie kosztowała majątku - czyli części w rozsądnych cenach. Przeglądałem oferty, ale ponieważ na temacie się nie znam to patrzyłem na cenę i w sumie wygląd lub ewentualnie to czy o danym modelu coś się słyszało czy nie :) To co zwróciło moją uwagę i było dostępne w cenie jaka mi odpowiada:
-Alfa Romeo 156
-Opel Vectra
-Mitsubishi Galant
-Toyota Corolla
-Renault Laguna
-Seaty różnorakie :)
Jak sobie przypomnę co mi tam jeszcze w oko wpadło to dam znać. Chciałbym się dowiedzieć czy w tych cenach w.w. modele to już kompletne trupy czy coś rozsądnego się znajdzie? Jak wygląda sprawa części i awaryjności. Poza tym wszystkie inne propozycje samochodów do tych kilkunastu tys mile widziane :) Brałem też pod uwagę np Fabię ;) Także rozrzut jest spory. Może być też coś mniejszego no ale 4/5 drzwiowe koniecznie. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
pretorian85
Nowicjusz

Miejscowość: DG

16 Sty 2010, 13:55

Na dobrą Alfe 156 musisz mieć najmniej 13-14tys.zł,ja moge Ci spokojnie polecic Seacika Cordobe i Toyote Corolle E11
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

16 Sty 2010, 14:12

barol91 napisał(a):Na dobrą Alfe 156 musisz mieć najmniej 13-14tys.zł
Nie prawda, Alfy 156 z najstarszych roczników 98-99r spokojnie możesz kupić za 10 tys zł :wink:
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

16 Sty 2010, 14:16

Kupić można i za mniej ale tanie to w eksploatacji nie będzie na pewno ;) Z mojej strony E11 - brzydal ale nie do zabicia.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

16 Sty 2010, 14:41

Moim zdaniem jeżeli chodzi o koszty eksploatacji (ceny części zamiennych i ich dostępność) najwygodniej opla, choć wizualnie alfa 156
psubiekt
Nowicjusz

Miejscowość: Nieborów

16 Sty 2010, 14:43

krikus napisał(a):Alfy 156 z najstarszych roczników 98-99r spokojnie możesz kupić za 10 tys zł :wink:
Kupi a później następny będzie pisał, że Alfy są złe i się psują. Albo się kupuje zadbany samochód albo żaden.
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

16 Sty 2010, 16:51

KaczorLSM napisał(a):
krikus napisał(a):Alfy 156 z najstarszych roczników 98-99r spokojnie możesz kupić za 10 tys zł :wink:
Kupi a później następny będzie pisał, że Alfy są złe i się psują. Albo się kupuje zadbany samochód albo żaden.

mow tak dalej polakom.... u nas jest tak: albo tani albo zaden
halsky11

16 Sty 2010, 17:31

A czy tani wyklucza zadbany? Może być tani i zadbany ale wtedy będzie starszy. Ja wiem, że Polak by chciał szybki, oszczędny, młody, z małym przebiegiem i najlepiej za darmo ale tak się nie da.
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

16 Sty 2010, 18:20

KaczorLSM napisał(a):A czy tani wyklucza zadbany? Może być tani i zadbany ale wtedy będzie starszy. Ja wiem, że Polak by chciał szybki, oszczędny, młody, z małym przebiegiem i najlepiej za darmo ale tak się nie da.

oczywiscie ze tani wyklucza zadbany, niska cena nie idzie nigdy w parze z wysoka jakoscia , dopuki polacy tego nie zrozumieja to beda pojawiac sie masowo ludzie ktorzy wykorzystuja glupote kupujacych

btw; ostatnio widzialem w programie ekspres reporterow goscia ktory kupil prawopodobnie zajezdzony ale odpicowany samochod od kanciarza ktory potem nie dosc ze zarzadal pieniedzy za naprawe kiedy samochod padl to sprzedal go na czesci, ale ale koles wydal na samochod bagatela 45000 zl i nawet nie pokwapil sie zeby pojechac do mechanika, czy to nie glupota?
halsky11

17 Sty 2010, 11:47

Brałem pod uwagę jeszcze Focusa :)
pretorian85
Nowicjusz

17 Sty 2010, 12:05

halsky11 napisał(a):
KaczorLSM napisał(a):A czy tani wyklucza zadbany? Może być tani i zadbany ale wtedy będzie starszy. Ja wiem, że Polak by chciał szybki, oszczędny, młody, z małym przebiegiem i najlepiej za darmo ale tak się nie da.

oczywiscie ze tani wyklucza zadbany, niska cena nie idzie nigdy w parze z wysoka jakoscia , dopuki polacy tego nie zrozumieja to beda pojawiac sie masowo ludzie ktorzy wykorzystuja glupote kupujacych

btw; ostatnio widzialem w programie ekspres reporterow goscia ktory kupil prawopodobnie zajezdzony ale odpicowany samochod od kanciarza ktory potem nie dosc ze zarzadal pieniedzy za naprawe kiedy samochod padl to sprzedal go na czesci, ale ale koles wydal na samochod bagatela 45000 zl i nawet nie pokwapil sie zeby pojechac do mechanika, czy to nie glupota?

Ten film o gosciu ktory kupil saaba?
illusion
Aktywny

Miejscowość: Poznań

17 Sty 2010, 12:06

No Focusik to dobry samochodzik i napewno dostaniesz cos z rocznika 1998 a więc z początku produkcji a nawet 1999
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

17 Sty 2010, 14:20

No z tego co się zorientowałem to do 12tys jest całkiem spory wybór Focusów. Jak wygląda sprawa cen części?:)
pretorian85
Nowicjusz

17 Sty 2010, 15:35

Nie ma tragedii,kumpel w zeszłym tygodniu rozbił Focusa :lol: cały przód (zderzak,lampy,grill,maska,2błotniki i chłodnica) i przerysowane dwoje lewych drzwi,auto obecnie robi sie u blacharza na mojej ulicy :lol: wszystko (części z robocizną) wyniesie go ok.4000zł a i belke przednią jeszcze ma do wymiany więc wydaje mi sie że tak żle nie jest
Barol
Awatar użytkownika

17 Sty 2010, 16:41

barol91 napisał(a):Nie ma tragedii,kumpel w zeszłym tygodniu rozbił Focusa :lol: cały przód (zderzak,lampy,grill,maska,2błotniki i chłodnica) i przerysowane dwoje lewych drzwi,auto obecnie robi sie u blacharza na mojej ulicy :lol: wszystko (części z robocizną) wyniesie go ok.4000zł a i belke przednią jeszcze ma do wymiany więc wydaje mi sie że tak żle nie jest

to jak sie dowiesz gdzie wystawil ogloszenie od razu podaj linka zeby nikt tego przypadkiem nie kupil...

[ Dodano: Nie Sty 17, 2010 15:43 ]
illusion napisał(a):
halsky11 napisał(a):

Ten film o gosciu ktory kupil saaba?

gosciu kupil iveco, wyraznie napisalem jaki to program, dosc jaskrawo tam widac jaka ciemnota panuje wsrod ludzi, niemaja pojecia co mozna zrobic z samochodem zeby go skutecznie sprzedac
halsky11