REKLAMA
Witajcie,
Na początku chciałem się trochę usprawiedliwić z mojego posta: naprawdę nie mogłem znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytania, a forum przeglądam od poniedziałku.
Planuję otworzyć działalność związaną z przewozem osób. Moje miasto ma prawie 220 tyś mieszkańców, i z tego co się podowiadywałem - mam szansę jakoś w ten rynek się wbić. Wiadomo że zależy mi na tym, aby nie musieć inwestować góry pieniędzy, na początku liczy się każdy grosz.
Interesuje mnie samochód przestronny. Komfort klienta to istotna rzecz.
Przestronne kombi lub - co według mnie byłoby opcją najlepszą - minivan.
Z opowieści znajomych wiem ile kosztują naprawy samochodu i ciągłe regulacje, dlatego fajnie by było, gdyby cena części nie zabiła mojego planu już u samego zarodka.
Pierwsze pytanie do was - biorąc pod uwagę to, że prawdopodobnie 75% moich tras to będzie miasto, samochód z instalacją gazową wydaje mi się będzie idealnym rozwiązaniem. Kolega doradził mi abym nie kupował samochodu używanego z gotową instalacją LPG tylko benzynę, i wtedy dać do gazownika, aby ten mógł dobrać i zainstalować gaz. Z racji tego, muszę obniżyć fundusz przeznaczony na samochód do ok 15-16 tyś abym do 20 tyś zmieścił się z LPG.
Jakie silniki benzynowe polecacie pod gaz?
Następne pytanie: czy automatyczna skrzynia biegów, przy planowanym miesięcznym przebiegu rzędu 3-4 tyś km to dobry pomysł? Prowadziłem ostatni rok samochód z automatem - zakochałem się, ale nie jest powiedziane że musi być automat. Chciałbym wiedzieć, czy w zawodzie tzw taksówkarza automat sprawdza się, i jeżeli tak w jakich samochodach.
Pytanie trzecie: Czy to prawda że LPG i Automat wykluczają się?
Podsumowując: Zależy mi na przestronnym minivanie (w ostateczności kombi (planuję rozszerzyć ofertę o tani transfer ludzi na lotniska i niektóre atrakcje znajdujące się w regionie, co wiąże się z bagażem)), w którym bez problemu zamontuje instalację LPG i który będzie posiadał skrzynię automatyczną (jeżeli będzie to oczywiście opłacalne i nie tak awaryjne jak to wiele osób określa).
Do tej pory zastanawiałem się nad: Citroen C4 Grand Picasso, Renault Espace, Mazda 6 i kilka innych, ale zastanawiałem się czy w tych przypadkach prawidłowo będzie działała instalacja LPG oraz automat. Oczywiście jestem całkowicie otwarty na inne propozycje.
Bardzo proszę o jakieś przydatne informacje, wskazówki.
Za wszystkie będę niezmiernie wdzięczny.
Serdecznie pozdrawiam!