REKLAMA
No Siemka
Otóż na dzień dzisiejszy rozmyślam nad kupnem samochodu, mój budżet to +/- 25 000zł, kilka aut upatrzonych mam ale jak to zwykle u mnie bywa narodziły się też różne wątpliwości i inne pomysły. przechodząc do sedna zainteresowałem się wokół aut :
1) Audi A4B7 1.8T
2) Audi A4B7 2.0 TDI
3) Mitsubishi Lancer IX 2.0 DI-D
4) BMW Seria 3 E90 320d (Ale tu nie jestem pewny czy moja kwota wystarczy...)
Audi ze względu na to iż mi się podoba, bardzo dobra jakość lecz czytając o silnikach to jedyny rozsądny wybór to 1.8t a jeśli chcę oszczędnej jazdy to dołożyć LPG... z drugiej strony czy 2.0 TDI to taki zły wybór ? Mitsubishi Lancer również bardzo mi się podoba, ma swój charakter, styl. Na BMW kompletnie się nie znam ale słyszałem, że 320d jest lepszą wersją 318d i ogólnie motor ten jest dobry.
Teraz wyjaśniam dlaczego diesel góruje na liście, pierwsza kwestia to spalanie, druga to moment obrotowy a raczej jego przedział, jest zdecydowanie niższy niż w benzyniakach. Autem robię około 15-20kkm rocznie z czego jest to 70% miasto / 30% trasa. Z góry mówię iż zdaję sobie sprawę z kosztów ewentualnych napraw/serwisów ropniaków a benzyn, również zdaję sobie sprawę z tego, że m.in. Audi i BMW to segment premium.
Reasumując czy auta z mojej "listy" są godne uwagi i czy nie trafię na bubla w tej kwocie pieniędzy? Co będzie lepszym wyborem? Osobiście najchętniej wybrałbym Audi ale chcę poradzić się was, może zmienicie moje myślenie?
Z góry dziękuję za pomoc