Samochód na współwłaściciela

04 Lut 2010, 20:59

Witam, chce kupić autko na współwłaściciela z ojcem, jak pewnie wielu, ojciec ma pełne zniżki ja nic i nie mam 25 lat, pierwsze pytanko czy dla firmy ubezpieczeniowej ma znaczenie kto jest na pierwszej stronie w dowodzie rejestracyjnym czy jest to obojętne jeśli chodzi o znizki, po drugie czy podczas sporządzania umowy muszą być odrazu wpisane 2 osoby czy wystarcze ja, a pózniej dopisze ojca jako współwłaściela i czy było by to płatne z góry dzięki
matriks87
Początkujący

Miejscowość: z kas

04 Lut 2010, 21:34

matriks87 napisał(a):czy dla firmy ubezpieczeniowej ma znaczenie kto jest na pierwszej stronie w dowodzie rejestracyjnym

Raczej ma - powinien być twój ojciec jako właściciel a ty jako współwłaściciel
matriks87 napisał(a):po drugie czy podczas sporządzania umowy muszą być odrazu wpisane 2 osoby

Jak najbardziej - lepiej od razu wpisać niż później kombinować z dopisywaniem lub darowiznami.
matriks87 napisał(a):czy było by to płatne z góry dzięki

A za co ty chcesz płacić?
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

04 Lut 2010, 23:22

Nie ma to znaczenia. Ubezpieczyciel będzie pytał o głównego właściciela, ale tak naprawdę obydwaj macie takie same prawa do auta. Później i tak wyliczają ostatecznie jakie zniżki posiadacie na auto, więc czy to Ty będziesz ten pierwszy, czy ojciec to nie ma większego znaczenia.

Od razu wpisuj ojca na umowie!
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

05 Lut 2010, 00:32

Nie zapomnij zapłacić podatku 2% jeżeli wartość rynkowa samochodu przekracza 1000 zł.
tu możesz sobie wypełnić i wydrukować deklarację PCC-3
[link wygasł]

Tu możesz pobrać umowę gdzie jest dwóch kupujących i problem z głowy
[link wygasł]

Macie na to 14 dni od daty zakupu.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki