Samochód osobowy do 10 tys zł

08 Mar 2020, 14:03

W203 do 10 tysięcy nie będzie w idealnym stanie, a doprowadzenie do ładu może trochę kosztować. Nie jestem fanem VW, ale w tej kwocie znajdziesz jakiegoś Passata B5 FL, np.:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

albo Vectra C:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

08 Mar 2020, 20:30

Passaty mi się nie podobają. Vectra trochę lepsza, ale ta po liftingu. Oba auta mnie nie przyciągają.

Na olx znalazłem C klasę po lifcie 2006 rok, 190 tys przebiegu za 12 tys zł:
[link do oferty na Olx wygasł]
Okazja, czy gdzieś jest haczyk? W ogłoszeniu jest tylko napisane, że centralny zamek nie działa tak jak powinien. Ale naprawa tego ile wyniesie - 500 zł? Więc i tak coś podejrzanie tanie to auto. Czy mi się wydaje?
pazday
Początkujący

08 Mar 2020, 23:12

Ten sam silnik, ten sam rocznik, prawie ten sam przebieg, a mimo to prawie dwa razy droższy od tego wyżej. Dziwne
pazday
Początkujący

08 Mar 2020, 23:30

pazday napisał(a):Dziwne

A co takiego dziwnego?
Co to jest 7k różnicy :?: w jeżdżacym zardzewialuchu jakim jest ten model mb. Wystarczy że masz do roboty to czego nie widać na zdjęciach czyli rdze + troche mechaniki i masz pewnie z tą różnice. A po zrobieniu i tak zostaje kapeć. Więc lepiej zastanowić się nad czymś co rokuje.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

09 Mar 2020, 12:01

Mercedes C W203
Honda Accord VI
Volvo S40 I
Mazda 6 I
Mazda 3 I
Opel Astra H

Mam rozumieć, że każdy z tych modeli ma problemy z rdzą?
Możecie polecić inny, który nie będzie miał tego problemu?
pazday
Początkujący

09 Mar 2020, 13:38

"problemy" miala Mazda 6, reszta rdzewieje bo ma po prostu po 15 lat
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Smog w samochodzie - czy to możliwe?
    Wielu kierowców sądzi, że osoby poruszające się samochodem są w mniejszym stopniu narażone na szkodliwe działanie zanieczyszczeń powietrza niż rowerzyści czy piesi. Tymczasem kierowcy nie mogą lekceważyć problemu smogu, ...

09 Mar 2020, 13:45

Invi napisał(a):reszta rdzewieje bo ma po prostu po 15 lat

W203 rdzewiał na zdjęciu. Ogólnie w wersjach bida edyszyn kiblowate auto nie mające dużo wspólnego z komfortem MB.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

09 Mar 2020, 17:24

To jaki samochód nie rdzewieje za te pieniądze?

PS Gdzie widzicie rdzę na tym merolu co podesłałem? Ja nic nie widzę
pazday
Początkujący

09 Mar 2020, 18:55

Np. pod spodem, jak Ci coś w zawieszeniu czy nie daj jeszcze w podłodze wyżre ruda szmula to robi się nieciekawie.

Mercedesa i Mazde bym odrzucił, bo tam rdza jest niemiłosierna. Wynalazki typu Opel Omega rdzy kolega również.

Nieco mniej zżera już Forda czy Volvo i na nich bym się skupił. Na Twoim miejscu próbowałbym znaleźć za tą kwotę Astra H i nieco najwyżej dopłacić, a potem domontować LPG.
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

Auto: Bartolekk ma wtyki u moderacji
Silnik: SzybszyOdTwojego
Rok produkcji: 2020

09 Mar 2020, 19:14

Marcel2727 napisał(a):Nieco mniej zżera już Forda
no nie bardzo, bo o ile mówimy o osiągalnym w tym budżecie Focusie mk2 to jest znośnie, ale jeśli trzymać się maksymy "do", czyli poniżej 10k, to w mk1 czy Mondeo mk3 już tak kolorowo nie jest. Nie wiem, czy miałeś okazję zobaczyć kiedyś takie auto na ulicy :ok:
pazday napisał(a):To jaki samochód nie rdzewieje za te pieniądze?
zasadniczo francuzy, ale tutaj możesz się natknąć na problemy innego typu (mówiąc delikatnie na dużą podatność na drobne usterki)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

09 Mar 2020, 19:24

Mk1 jestem w stanie uwierzyć, że jest najbardziej zeżartych z tych wszystkich, ale Mk3 na ulicy bardzo często widzę w dobrym stanie. Piszę o czymś w okolicach 10 tys. Wiadomo, że za 5-7 tys. kupisz jedną, wielką purchle. Potem auto wygląda ok - już znacznie bardziej wyżarte widzę Mazdy (głównie nadkola, błotniki i podwozie) czy Mercedesy (tu i uwdzie).
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

09 Mar 2020, 21:59

To ten sam okres produkcji, więc wcale nie jest lepiej. I strach pomyśleć, co się dzieje pod spodem
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

10 Mar 2020, 19:17

Marcel2727 napisał(a):Na Twoim miejscu próbowałbym znaleźć za tą kwotę Astra H i nieco najwyżej dopłacić, a potem domontować LPG.

W sumie ta Astra to nie taki głupi pomysł. Autko wizualnie ładne, prosta konstrukcja, więc tanie naprawy i dużo tanich, łatwo dostępnych części. Z rdzą nie ma u niej problemu?
Jaki silnik najlepszy do instalacji LPG? I jak w ogóle ten model znosi gaz?
pazday
Początkujący

10 Mar 2020, 20:12

Powiem jedno - lepszego chyba nie znajdziesz. Z rudą nie ma problemów, a już na pewno nie takich jak Mercedes czy Mondeo. To auto właśnie ma o tyle fajnie, że każdy silnik dobrze znosi gaz. Celowałbym w silnik 1.4-1.6 :ok:
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

10 Mar 2020, 20:30

1.4 będzie trochę za mały. 1.6 115KM będzie bliższy moim oczekiwaniom. :)
Na pewno rozważę ten model.

Ale jeszcze wrócę na krótko do Mercedesa. :D Przejrzałem forum poświęcone temu modelowi i jeśli chodzi o problem z korozją, to dotyczy ona podobno tylko modeli przed liftingiem. Co nie oznacza oczywiście, że te po liftingu nie mogę gnić, ale na pewno w dużo mniejszym stopniu.
Rozumiem, że koszty eksploatacji Astry H 1.6 będą DUŻO niższe niż W203 1.8 kompresor? :)
Tutaj znalazłem jeszcze ciekawy model po liftingu. Cena oczywiście przekracza mój budżet , ale z ciekawości... Gdybym miał budżet 20 tys , to warto byłoby go rozpatrzeć ?
pazday
Początkujący