Auto 2 +1 przyszłościowo 2 + 2 za ok. 25tys.

24 Lis 2019, 00:33

Witam forumowicze!

Stan aktualny: Punto 2

Wkrótce powiększy się rodzinka, także aktualne auto z racji trzydrzwiowej wersji i małego bagażnika przestanie spełniać oczekiwania.

Poszukuję czegoś większego, co pomieści wózkową gondolę - na początek, bagaże na wyjazdy i w przyszłości ekwipunek dla drugiego bąbelka :)

Średnioroczne przebiegi to ok. 18tys. km. Codzienna praca 50km, cotygodniowy wypad 100km, kilka dłuższych wyjazdów urlopowych w roku.

Zakładany budżet 25tys.

Po wstępnym przeglądzie wytypowałem:

- Opel Meriva (1.4 120KM) - ktoś użytkuje i mógłby określić jak sprawdza się jako rodzinne wyjazdowe auto, właściwie był faworytem, ale bagażnik przy oglądaniu nie wydał się zbyt pojemny choć ma 400l?

- Toyota Verso

Dokładając dyszkę:

- VW Tiguan

- VW Touran

- Nissan Qasqai

Interesujący rocznik najlepiej > 2010

Proszę o rady, co sprawdziłoby się najlepiej i które auto w eksploatacji będzie ekonomiczne - nie ukrywam, że liczę na jego niezawodność.
Alien51
Nowicjusz

Zdjęcia: 6

24 Lis 2019, 11:51

Qashqai odpuść - za małe auto.
Na 2+2 i wózek szukaj:
Opel Zafira B
Ford S-Max
Renault Grand Scenic
Citroen C4 Picasso
Lub jakieś kombi segmentu D
Ford Mondeo MK4
Citroen C5
Opel Insignia*

Lub coś pomiędzy segmentami
Skoda Octavia II kombi
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

30 Lis 2019, 22:49

Interesujące podpowiedzi. Szczególnie Zafra i Grand Picasso, choć czy da się znaleźć coś ekonomiczniejszego w benzynie czy to tylko pobożne życzenie?

Czy jest tu może jakiś użytkownik Skody Yeti lub Chevroleta Orlando, bo jeszcze te dwa modele wpadły mi ostatnio.
Alien51
Nowicjusz

01 Gru 2019, 09:24

W Yeti nie ma żadnego sensownego benzyniaka. Orlando to budżetowa Zafira, więc można ją alternatywnie brać pod uwagę.
W Zafirze szukaj 1.8 140KM pod LPG. W tym silniku trzeba pamiętać dodatkowo i regulacji luzu zaworowego co około 50 tys.km, ale to w zależności ile będziesz jeździć dodatkowe kilkaset złotych raz na 2-3 lata.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

09 Lut 2020, 23:07

Witam ponownie,

prawdopodobnie mój wybór padnie na grand scenica, auto wygląda w porządku, sprowadzone z Danii, papiery i historia wyglądają ok.

Co jedyne przy oględzinach mnie zastanowiło to biały nalot, taki jakby kurz/proszek znajdujący się na obudowie silnika -> zdjęcie.

Auto 2 +1 przyszłościowo  2 + 2 za ok. 25tys.

Pozostałe elementy wyglądają w porządku.

Nie wiem co może być tego przyczyną, czy jest się czym przejmować, dodam jedynie, że auto stoi właściwie w aktualnym miejscu od około 6 miesięcy.

Ponadto, czy jest coś szczególnego w tym modelu na co powinno się zwrócić szczególniejszą uwagę?

Pozdrawiam
Alien51
Nowicjusz

09 Lut 2020, 23:32

To nie jest przypadkiem utlenione alu?
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

12 Mar 2020, 09:56

Invi napisał(a):To nie jest przypadkiem utlenione alu?

Jest i w przypadku agresywnego środowiska (zasolone powietrze) w jakim znajduje się Dania- to całkowicie normalne zjawisko.
aple4
Początkujący

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Gorzów Wielkopolski
Prawo jazdy: 03 01 2008
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.0 TDCI 130KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2007