Samochód "pod kątem" ubezpieczenia

04 Lis 2013, 17:45

Witam, już wyjaśniam tytuł. Jestem świeżym kierowcą, planuję zakupić samochód, mam na to 3 tysiące. Krążę wokół Corsy, Hondy Civic, Forda KA. Jednak pytanie moje jest takie - który samochód będzie miał najniższe ubezpieczenie? Wiem, że składa się na to dużo czynników, jednak prosiłabym o nakierowanie. Jeśli ktoś ma propozycje innego samochodu i taniego w eksploatacji, proszę zamieścić swoją opinię. Z góry dziękuję :)
pivau
Nowicjusz

Auto: Nie mam

04 Lis 2013, 17:51

pivau napisał(a): Krążę wokół Corsy, Hondy Civic, Forda KA

Corsa jest bardzo tanim autem w utrzymaniu ale szukaj przynajmniej 1.4
Civic, pewnie myślisz o VI generacji. Zapomnij masz za mały budżet. Civic V ok, ale pewnie będzie zgnity
Ford Ka znowu straszliwie gnije, naprawdę nie warto.
Ja polecę Golf 2 1.6 D. Silnik pancerny
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

04 Lis 2013, 17:58

Jeśli chodzi o Hondę myślę właśnie o V generacji, ale faktycznie, ciężko znaleźć dobrą okazję, która jako tako się jeszcze trzyma. Co do Golfa II, mam wrażenie, że po kilkudziesięciu kilometrach się rozpadnie :P A polecasz może jeszcze coś z tych innych samochodów? No i przede wszystkim, ile może wynieść koszt ubezpieczenia takiej Corsy? (przy wszystkich zniżkach - współwłaścicielstwo z ojcem)
pivau
Nowicjusz

04 Lis 2013, 18:03

Wejdź na stronę CUKu i porównaj koszty ubezpieczenia każdego z osobna.
KonradMB
Aktywny

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Subaru
Silnik: H6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna

04 Lis 2013, 18:04

Z innych to za 3k kupisz Punto 1. Szukaj z silnikiem min. 1.2 75km
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Co do ubezpieczenia to nie mam pojęcia ile trzeba będzie zapłacić ale pewnie wypowiedzą się bardziej doświadczeni koledzy.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

04 Lis 2013, 18:15

Punto wydaje się fajnym wyborem, i pod kątem ubezpieczenia (niewielkie silniki), ale też od strony czysto eksploatacyjnej przez niezbyt drogie części samochodowe. Najważniejsze, żeby kupić autko z w miarę zdrową budą, choć o to może być trudno w przypadku tak wiekowych autek...
gracz24ha
Początkujący

Auto: Peugeot
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Nadwozie koncepcyjnej Kia Sportspace
    W przeciwieństwie do klasycznych pojazdów typu kombi, station wagon czy nawet shooting brake – Kia Sportspace wyróżnia się zdecydowanie odmienną i wyszukaną architekturą w stosunku do tradycji. Wydłużoną ...

04 Lis 2013, 19:02

Mam też ofertę od znajomego - Peugeot 106, z gazem. Jednak kiedyś chodziły pogłoski, że do Peugeota i Reno części są zbyt drogie. Czy coś się w tej kwestii zmieniło i można znaleźć już jakieś zamienniki?
pivau
Nowicjusz

04 Lis 2013, 19:22

Części do starszych francuzów nie różnią się tak bardzo jak niektórzy sądzą od reszty marek. Wszak jest cała masa dobrych zamienników na rynku.
Citron
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Prawo jazdy: 02 03 2010
Auto: Lexus IS250 II
Silnik: 2.5 V6
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2006

04 Lis 2013, 20:58

Z tymi drogimi częściami do francuskich aut nie przesadzajmy, więcej w tym mitu niż najprawdziwszej prawdy :D

Ubezpieczenie sprawdź sobie w Allianz Direct, bo ponoć jako jedyny albo jeden z niewielu nie dolicza zwyżek za wiek współwłaściciela, więc jest szansa na względnie niski koszt (przy czym głównym właścicielem musi być osoba ze zniżkami). Coś tam też zależy od samego pojazdu, bo Allianz jakoś to po swojemu wylicza właśnie w zależności od marki i modelu pojazdu.
Los_Dawidos
Aktywny

Prawo jazdy: 05 08 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Astra
Paliwo: Diesel

04 Lis 2013, 21:21

Pamiętaj o tym że jesli wpiszesz siebie jako współwłasciciela a ojca jako własciciela to Twojemu ojcu ucinają 10-20% zniżek wiec nie będzie juz maxymalnych.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

04 Lis 2013, 21:30

Jakieś potwierdzenie tej tezy? Przyznam, że pierwszy raz o czymś takim słyszę.
Los_Dawidos
Aktywny

Prawo jazdy: 05 08 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Astra
Paliwo: Diesel

04 Lis 2013, 21:41

"W większości towarzystw ubezpieczeniowych, wysokość składki wzrasta, jeśli jeden z kierowców ma „zwyżki”, wynikające zarówno z spowodowanych kolizji, jak i z wieku kierowcy, czy czasu posiadania prawa jazdy. W takiej sytuacji najczęściej od zniżek jednego z współwłaścicieli (np. ojca) odejmuje się zwyżki drugiego (np. 20-letniego syna), czyli np. od 50-procentowej zniżki odliczamy 30-procentową zwyżkę uzyskując 20-procentowy rabat w stosunku do podstawowej ceny polisy." motofakty.pl
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012