Auto dla studenta

04 Lis 2013, 13:15

Witam
Poszukuję auta, którym mógłbym się codziennie poruszać na trasie Bydg-Toruń ok.35km. Auto ma być oszczędne oraz nie ma być to francuskie auto(to nie mój wymysł), ale jak coś dobrego byście zaproponowali to zawsze można podyskutować. Jako, że oszczędne to 1) LPG sekwencyjna
2) dość mały przebieg
3) do 15 000 max max max (NAJLEPIEJ granice 12500)
4)silnik jako, że to moje pierwsze auto, duże OC do 1,4, aby był dynamiczny mimo małego silnika
5) nie podatne na częste awarie, przydałyby się także tanie części zamienne
6) rocznik tylko 2001+

Osobiście szukam już od dłuższego czasu i ostatnio bardzo Mnie zaciekawiła oferta auta:
Mitsubishi Colt silnik 1.1 lub 1.3 takie oferty znalazłem. Czytając mało spala gazu oraz mieści się w przedziale cenowym. A awarie jak to awarię wszędzie coś się znajdzie, tylko nie wiem czy nie raz nie jest to ubarwione zbytnio...Co myślicie, może macie jakieś doświadczenie z tym autem o jego awaryjności? Czy nadałoby się do dojazdów na uczelnie? Kilka ofert ciekawych:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

oraz ten:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (link edytowany) - ale ten ma strasznie wg Mnie ogromny przebieg i dość wysoka cena?
Ostatnio edytowany przez patrolx2, 04 Lis 2013, 16:57, edytowano w sumie 1 raz
patrolx2
Nowicjusz

Auto: Nie mam

04 Lis 2013, 13:21

patrolx2 napisał(a):2) dość mały przebieg
3) do 15 000 max max max (NAJLEPIEJ granice 12500)

Zdrowo mnie rozśmieszyłeś :mrgreen: kupując tani samochód nie patrz na przebieg i tak nie będzie wiarygodny. Liczy się stan samochodu ;)

Jak chcesz to mam na sprzedaż corse C z maksymalnym wyposażeniem jak na ten model ( działająca przeserwisowana klima ), oszczędny silniczek 1.0, ani grama rdzy a do tego świeże OC, przegląd i zupełnie nowe opony zimowe;) Możliwość sprawdzenia samochodu na dowolnej stacji diagnostycznej, jest sprawny w 100%. Wsiadasz i jedziesz bez zbędnych kosztów :)
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

04 Lis 2013, 13:26

A można jakoś namierzyć, że przebieg był cofnięty ? Jakoś to zdiagnozować?
patrolx2
Nowicjusz

04 Lis 2013, 13:32

Wszystko zależy kto ten przebieg ,,koryguje" i kto później weryfikuje. Z doświadczenia stwierdzam, że jak licznik cofa spec w swoim fachu to nikt nie jest w stanie zweryfikować prawdziwego przebiegu. Oczywiście cofanie licznika to nie tylko sam licznik ale wymiana wielu elementów mogących wskazywać na większy przebieg...
Tak jak już napisałem nie patrz na przebieg bo po co? Tym sugerują się jedynie blondynki ( z całym szacunkiem dla blondynek :p)
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1995

04 Lis 2013, 13:39

masz PW.
A odnoście MITSUBISHI COLT VI CZ ? Ktoś coś?
patrolx2
Nowicjusz

04 Lis 2013, 15:48

Przepraszam bardzo, ale nie wiem czy dobrze zrozumiałem - podałeś dwa takie same linki i wychodzi na to, że 98 tys. km to dla Ciebie strasznie duży przebieg.

Całego auta nie wymienisz, zawsze jest większa lub mniejsza możliwość zweryfikowania przebiegu, chyba, że bierzesz jakiegoś idiotę ze sobą, który naczyta się gazet i później z taką wiedzą będzie ci weryfikował przebieg. A sam interfejs diagnostyczny to też nie wszystko.

Poza tym praktycznie każde auto jest do pewnego momentu serwisowane i jeśli do pewnego momentu powiedzmy przez 4 lata przebiegł rósł w tempie np. 35 tys. km/rocznie, a po kolejnych 4 latach było to już tylko 5 tys. km rocznie to też prawdopodobnie jest coś na rzeczy.
Los_Dawidos
Aktywny

Prawo jazdy: 05 08 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Astra
Paliwo: Diesel
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Światowa premiera Golfa GTI
    W halach targowych nad Jeziorem Genewskim Volkswagen prezentuje – obok Golfa GTD – także seryjną wersję nowego Golfa GTI. W nadwoziu na bazie Golfa VII można zauważyć liczne elementy stylistyczne typowe dla GTI, ...

04 Lis 2013, 16:57

to ten z 246tys przebiegu*
patrolx2
Nowicjusz

04 Lis 2013, 17:12

patrolx2 napisał(a):http://otomoto.forumsamochodowe.pl/mitsubishi-colt-gaz-w ... 43167.html
to ten z 246tys przebiegu*
Czy ja wiem czy tak dużo? Przynajmniej nie kręcony
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

04 Lis 2013, 19:42

Trzeba byłoby to jechać, zobaczyć i wtedy jakoś się ustosunkować do takiego auta, bo zdjęcie i opis to jedno, a rzeczywistość to drugie.
Los_Dawidos
Aktywny

Prawo jazdy: 05 08 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Astra
Paliwo: Diesel

04 Lis 2013, 20:17

[link do Otomoto wygasł] - przebieg raczej oryginalny ale cały przód w innym odcieniu.

Od siebie [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012