Samochód poleasingowy dokumenty

24 Mar 2015, 20:36

Witam,
niedawno kupiłem od handlarza samochód. Pierwotny właściciel wziął go w leasingu. Jest nadal na oryginalnych blachach, w karcie pojazdu widnieje nadal Volkswagen Leasing Polska. Przy próbie jego rejestracji w Wydziale komunikacji dowiedziałem się, że muszę dostarczyć jakieś dokumenty związane z zakończeniem leasingu. Czy powinienem próbować je dostać od pierwotnego właściciela (nie jestem pewien czy w ogóle je jeszcze ma, przeprowadził się do Belgii), czy od Volkswagen Leasing Polska (nie wiem, czy mi je wydadzą...)?
Skellen
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 11 2013
Auto: Skoda Octavia

26 Mar 2015, 11:56

Jeśli auto nie było przerejestrowane powinieneś otrzymać cały komplet dokumentów od zbywcy, czyli wszystkie umowy sprzedaży począwszy od właściciela widniejącego w dowodzie rejestracyjnym. Jeśli auto było w leasingu, to powinieneś faktycznie jeszcze otrzymać dokumenty potwierdzającej jego zniesienie. Zwróć się do handlarza, albo pierwszego właściciela.
Czy leasingodawca wyda Ci takie dokument... szanse są raczej małe. Podejrzewam, że taki dokument mogą wydać tylko osobie, która tą umowę z nimi podpisała.
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40