Samochód prezentem na 18 urodziny - maluch cinquecento itd

07 Lip 2010, 21:42

Witam wszystkich użytkowników tego forum :wink:

Razem z kolegami postanowiliśmy podarować znajomemu na 18 urodziny jakiś złomiasty jeszcze jeżdżący samochód za rozsądną cenę 500 zł :razz: . Jakoś własnoręcznie go udoskonalić. Myślę że na jakimś szrocie znajdzie się interesujący okaz, nie koniecznie zarejestrowany i 100% sprawny. Nie znając się na kupowaniu pojazdów wszystko przebiegało pięknie ładnie, dopóki pojawił się mały problem wiązany z naszym pięknym krajem i jego mądrymi ale zagmatwanymi przepisami prawnymi :roll: . I tu pragnę zwrócić się o pomoc/poradę do Was drodzy forumowicze.

Otóż nie za bardzo wiemy jak to rozwiązać pod względem prawnym. Bynajmniej nie chcemy koledze narobić jakichś problemów, a zwłaszcza problemów finansowych. Dlatego z początku myślałem by kupić samochód niezarejestrowany (nie trzeba OC, nie trzeba przeglądu, a jakoś by sie go przetransportowało np na lawecie). Ale czy takie auta w ogóle są legalne? słyszałem że ktoś może się do czegoś takiego doczepić (policja?) - auto bez tablic itp.
Czy może lepiej nie kombinować i kupić pojazd zarejestrowany? ale jak w tedy rozwiązać problem OC (w naszym przypadku przekraczający koszt pojazdu)? i co z umową kupna-sprzedaży? jak to potem przekazać prawnie solenizantowi?

może macie jakieś pomysły/ sugestię? wszystkie mile widziane.

pozdrawiam
Friku
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

07 Lip 2010, 22:10

Friku napisał(a):macie jakieś pomysły/ sugestię

Odpuśćcie...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

07 Lip 2010, 22:33

Fajna inicjatywa. My koledze pare lat temu kupilismy malucha za 200zł, kazdy podpisal sie sprejem na karoserii, jakieś glupie zyczenia. Pomysl naprawdę oryginalny. Bylbym wlasnie za 126p.
mareczecki
Nowicjusz

Miejscowość: Białystok

07 Lip 2010, 22:45

Kubuch napisał(a):Odpuśćcie...

znasz słowa typu: "determinacja" "zawziętość" "zdecydowanie"... chyba nie,
fakt zadanie jest ciężkie ale to nie znaczy że od razu trzeba myśleć nad łatwiejszym,
jak ja kocham ludzi idących na łatwiznę :roll:

mareczecki napisał(a): My koledze pare lat temu kupilismy malucha za 200zł, kazdy podpisal sie sprejem na karoserii, jakieś glupie zyczenia. Bylbym wlasnie za 126p.

Dokładnie o to chodzi :mrgreen:
maluszek jest też moim faworytem w tej kategorii.
Jak wyglądało to u Ciebie? zakupiliście go normalnie na umowę kupna-sprzedaży? i co potem? jak mu go przekazaliście?

szczerze pod tym względem jestem całkowicie zielony :neutral:
Friku
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

07 Lip 2010, 22:52

Kumpel ponad 3lata temu kupil malucha za 200zł,poprzedni właściciel go wyrejestrował i kumpel ma go jeszcze do dziś i nie miał żadnych problemów.Ja szczerze mówiąc za te pieniądze też szukał bym malucha.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

08 Lip 2010, 08:21

Friku napisał(a):asz słowa typu: "determinacja" "zawziętość" "zdecydowanie"... chyba nie,
fakt zadanie jest ciężkie ale to nie znaczy że od razu trzeba myśleć nad łatwiejszym,
jak ja kocham ludzi idących na łatwiznę

Nie bardzo wiem co tu ma do rzeczy determinacja, zawziętość i zdecydowanie ale niech będzie...
Więc z Waszej strony determinacja, zawziętość i zdecydowanie a ze strony obd arowanego kolegi KŁOPOT co z tym fantem zrobić... No ale spoko - to Wasz kolega, nie mój. Powodzenia ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Rok produkcji: 2013
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Akcja znicz 2017 i systemy bezpieczeństwa na drogach
    Na przełomie października i listopada, z powodu uroczystości Wszystkich Świętych, tradycyjnie już zwiększy się ilość samochodów na naszych drogach. Niestety, pomimo systematycznej poprawy bezpieczeństwa, Polska nadal ...

08 Lip 2010, 09:56

a może trabancik :grin:
życie jest tylko jedno
dawig
Aktywny

Miejscowość: bytom

08 Lip 2010, 11:30

Był raz fajny na allegro w okolicach Wadowic,zrobiony coś w stylu grafiti.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

08 Lip 2010, 12:28

Ja bym był za VW Polo, raczej bardziej cywilizowany, no i nie trzeba się garbić :mrgreen:
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel

08 Lip 2010, 15:06

Za 300-500zł można czasem trafić jeszcze jeżdżące Peugeoty 205. :razz:
dervu
Zaawansowany

Miejscowość: Lublin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Peugeot 106 XSi 16v
Silnik: 1.6 16v TU5J4
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1992

08 Lip 2010, 15:15

a to
[link do oferty na Allegro wygasł]
albo
życie jest tylko jedno
dawig
Aktywny

Miejscowość: bytom

08 Lip 2010, 21:39

Z Krakowa i za 500zł.
Barol
Awatar użytkownika

08 Lip 2010, 22:32

barol91 napisał(a):Był raz fajny na allegro w okolicach Wadowic,zrobiony coś w stylu grafiti.

Dawno go nie widziałem :)
Malowanie miał świetne tylko że przerobiono go na B1 no i ta cena... 4x Wasz budżet :P
Kakameo
Początkujący

Miejscowość: ok. Wadowic
Auto: Seicento 900 41KM

08 Lip 2010, 23:07

No wlasnie ceny nie pamiętam.
Barol
Awatar użytkownika

10 Lip 2010, 15:30

1.Kupić malucha zarejestrowanego (najlepiej z tego samego miasta, bądź gminy), który ma:
a)ważny przegląd,
b)ważne OC.
Podarować koledze, kolega idzie malczana oddać na złom, ale tylko po to, aby mieć kwit na wyrejestrowanie. Z tym kwitem idzie do WK. Malczan nie może jeździć po drogach publicznych (tylko po polnych drogach), nie może stać bez tablic na parkingu w mieście (bo policja auta bez rejestracji odholuje na koszt właściciela).

2.Kupić takiego samego malucha, przerejestrować (jeżeli maluch z tego samego miasta to nie trzeba zmieniać tablic, chyba, że są to jeszcze czarne blachy) i jeździć do momentu wygaśnięcia OC lub przeglądu. Malucha zarejestrować na kogoś z maksymalnymi zniżkami, jeżeli uwidzi się Wam kiedyś OC przedłużyć.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika