Samochód rodzinny 2+2 (2+3) do 30tys.

05 Maj 2020, 08:04

Cześć.
Musimy z mężem kupić auto. Na razie jesteśmy rodziną 2+2. W ciągu najbliższych 2-3 lat liczymy, że będziemy 2+3, więc szukamy auta, które pomieści 3 foteliki z tyłu (Dobre foteliki Rwf - możliwe, że za te 2 lata jeden zmieni się już na fwf).
Musimy pogodzić kilka opcji w szukanym przez nas samochodzie (wiem, że nie można mieć wszystkiego, ale im więcej tym lepiej).
- muszą mieścić się 3 foteliki, więc najprawdopodobniej będzie to jakiś minivan ale nie jest to konieczność - tak aby 3 foteliki nie kasowały miejsca z przodu.
- najchętniej ekonomiczny w eksploatacji (w tym żeby spalanie nie było zabójcze)
- aby miał spory bagażnik

Tym samochodem mąż będzie jeździł do pracy. Niby miasto, ale jednak głównie większość drogi 70-120km/h (trasa około 30km-35km). Parę razy do roku (raz na miesiąc lub dwa) jeździmy do rodziny 300-400km w jedną stronę + wakacje + weekendowe wypady za miasto.
Przydałoby się coś czym nie będę się ciężko rozpędzała na drogach ekspresowych i autostradach tylko pojadę dynamicznie (oczywiście zgodnie z ograniczeniami).

To co udało mi się wyczytać na forach z fotelikami to (nie wiem jeszcze jakie spalanie mogą mieć) - modele, gdzie bez problemu mieszczą się 3 foteliki:
-1. Volvo xc90
- Opel Zafira
- Renault Scenic
- Renault Grand Espace
- Toyota Corolla Verso
- Volkswagen Sharan
- Ford Galaxy III
- Ford s-max
- Citroen C4 Grand Picasso
- Citroen Xsara Picasso
W zależności od generacji ceny tych samochodów się różnią, a ja mam już mętlik w głowie i nie wiem czego szukać, i czy dobrze szukam.
Może ktoś na forum coś podpowie coś na temat powyższych aut lub coś innego zaproponuje.

A może warto na razie kupić mniejsze auto i później zmienić? Tylko ta zmiana może nastąpić za 3 lata, albo za 1,5 roku - tego nie wiemy.
Chcielibyśmy w przypadku większego samochodu wydać maks 30tys. (nie napisze im taniej tym lepiej, ale fajnie by było)
nemeyeth
Nowicjusz

05 Maj 2020, 12:18

Witam,
Co do planowanego zakupu Verso to takie spostrzeżenie.
Jestem użytkownikiem Toyoty Corolli Verso 2008 r. i może to kwestia rodzaju fotelików ale nam nie udało się zamontować z tylu trzech fotelików (porządne 2 recaro i jakiś 3 inny znajomych). Na codzień mam dwa foteliki zamontowane i dzieciaki z tylu mają wygodnie, niemniej proponuję przetestować przed zakupem. Można rozważyć wersje 7 osobową ale to kosztem bagażnika. Bagażnik sam w sobie też nie jest specjalnie wielki.
Co do samego auta, mimo sporego przebiegu, to zero problemów i z silnikiem benzynowym auto całkowicie bezawaryjne. Polecam zarówno ten o pój. 1,6 jak i 1,8.
Lukasart1984
Nowicjusz

05 Maj 2020, 12:27

Wiadomo, będziemy testować, ale chcę zawęzić w jakiś sposób wybór, aby nie jeździć z 20 modelami i przymierzać do każdego foteliki
nemeyeth
Nowicjusz

05 Maj 2020, 14:00

Xc90 będzie najdroższe w utrzymaniu i najmniej ekonomiczne.
Moim faworytem byłby s-max z dieslem 2.0
Skoro ma być dużo miejsca to zafire, scenica i corolle możesz wyrzucić z zestawienia. Xsare w sumie też
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wystawa "Od 0 do 100" w Audi museum mobile
    Wystawa "Od 0 do 100", prezentowana w Audi museum mobile w Ingolstadt, ukazuje moment, w którym marka Audi weszła na stałe do segmentu aut klasy wyższej. Tym momentem, bardzo znaczącym w historii koncernu AUDI AG, ...
    BMW Concept 4 Coupe: elegancja, dynamika i indywidualizm
    BMW Concept 4 Coupe, który będzie miał swoją światową premierę właśnie na salonie NAIAS 2013 w Detroit, pozwoli na wczesne spojrzenie w przyszłość średniej wielkości samochodu sportowego z nadwoziem coupe. Jego elegancja ...