Samochód rodzinny - benzyna 6 biegowa pod LPG do 20tyś.

24 Cze 2013, 23:15

Witajcie :)

Potrzebuję auto średniej klasy (samochód rodzinny) którego zakup zamknie się w kwocie do 20tyś. zł. Silnik powinien być w miarę dynamiczny, ale i oszczędny przy jeździe na trasie dlatego wymagana jest skrzynia 6 biegowa. Interesuje mnie samochód bez gazu ponieważ wolę to ja go założyć i mieć gwarancję na pewien czas. Mam kilka wymagań które to auto powinno spełniać i powiem Wam że nie jest łatwo znaleźć takie auto (największym problemem jest skrzynia 6 biegowa w benzynie :D ).

Moje wymagania:
1. skrzynia 6 biegów
2. klimatyzacja
3. tempomat

Tym razem ja mam pewien problem i myślę że mi choć trochę pomożecie :)

PS. A dodam jeszcze że moim faworytem jak do tej pory jest Primera P12 z silnikiem 2.0 w wersji nadwozia hatchback. Wiem że to auto uchodzi za awaryjne, ale głównie opinię mu popsuły silniki diesla od Renault.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

25 Cze 2013, 00:30

Może Mazda 6 z silnikiem 1.8 albo 2.0? Powinna dobrze się sprawować, chociaż przyznam, że ze znalezieniem 6-cio biegowej skrzyni biegów może być problem. Myślę jednak, że warto byłoby rozważyć tę opcję.
znafca
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2012
Auto: Nie mam

25 Cze 2013, 11:23

znafca napisał(a):Może Mazda 6 z silnikiem 1.8 albo 2.0?

Faktycznie niektóre egzemplarze mają skrzynię 6 biegową, wezmę ją pod uwagę 8)
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

25 Cze 2013, 15:23

Poleciłbym E39 540i w kombi. Tyle tylko, że to jest V8 4.4 i swoje musi spalić nawet z taką skrzynką, no i auto klasy średniej wyższej (według mnie rodzinny samochód na trasy, klasa średnia to takie trochę naciągane). Ogólnie nie wiem, czy warto ograniczać się do skrzyni 6b w takich kryteriach poszukiwawczych, budżet w sumie niewielki (stąd wybór aut kiepski się robi), skrzynie 6b aż tyle nie dają w kwestii niskiego spalania, a remont/wymiana droga w razie czego.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak można zmniejszyć wydatki na paliwo?
    Dużo kierowców każdego dnia korzysta z samochodu, a koszty paliwa rzędu kilkuset złotych miesięcznie nie zaskakują. Często dla kierowcy wydatek na paliwo jest dosyć sporym miesięcznym obciążeniem. Niestety gwałtowny ...