Samochód rodzinny do 10tys

04 Sie 2012, 15:45

Witam przymierzam się do zakupu samochodu do 10tys +, - 1000zł, samochodem jeżdżę przeważnie w weekendy choć czasem zdarza mi się też gdzieś jeździć w tygodniu rocznie wychodzi to około 5tys km, za niedługo urodzi mi się dziecko więc potrzebuję jakiegoś samochodu 5 drzwiowego, przede wszystkim BEZPIECZNEGO do którego spokojnie wpakuję wózek i jakieś bagaże, takie którym będę mógł pojechać spokojnie na jakąś wycieczkę w miarę komfortowo, chciałbym auto które się (przynajmniej statystycznie) mało psuje, ma tanie części, dobrą blachę(ponieważ będzie stało na dworze). Moc nie jest najważniejsza, ale tak żeby był chociaż trochę mocniejszy od mojego golfa 1.4 60km bo to jest porażka przy wyprzedzaniu i w ogóle przy jeździe. Koniecznie zależy mi też na klimatyzacji i na pewno chcę tylko i wyłącznie samochód benzynowy. Zastanawiałem się nad:
Astra II 1.6 8v (mój faworyt, z względu na małą awaryjność i bezkolizyjny rozrząd)
Renault Scenic I (nie wiem jaki silnik)
Golf IV 1.6
Citroen Xsara Picasso (nie wiem czy kasy starczy)

Ogólnie to nie znam się zbytnio na samochodach dlatego prosił bym o wyrozumiałość i rzeczową pomoc. Dziękuje
profseb1
Obserwowany

Prawo jazdy: 22 04 2010
Auto: Golf III CL, 1.4 60KM

06 Sie 2012, 15:26

Rodzinny to tylko VAN. Najlepiej w dieslu. Jeśli masz mieć wózek to odpuść sobie Astre, Golfa i tego Scenica. Ja polecam Peugeot 806 najlepiej szukać wersji HDI. Choć 2.1 TD też może być. Peugeot jest 8 osobowy. Najczęściej jednak występuje jako 5 osobówka. Każdy pasażer ma swój fotel. Masz możliwość wyciągnięcia każdego fotela. Przednie fotele obracane wtedy jak jedziesz np. na piknik masz mini jadalnię (środkowy fotel po złożeniu ma funkcję stolika z otworami na napoje). Boczne drzwi mają możliwość blokady aby dziecko od środka nie mogło ich otworzyć. Dodatkowo drzwi są odsuwane, a nie jak w galaxy otwierane. Jak jedziesz z dzieciakami do supermarketu to osoby na tylnych fotelach mogą bez problemu wysiąść. Tak samo jak zrobisz zakupy masz możliwość łatwego załadowania ich do samochodu. Wszystkie szyby (6 sztuk) są uchylane. Większość modeli posiada klimę. Części są tanie bo to peugeot. Te same części ma Citroen Evasion oraz Fiat Ulysses. Blachy są ocynkowane czyli zero rdzy więc stanie pod chmurką nic mu nie zrobi. Jeśli chcesz dopłacać kilka zł za każdy litr to bierz benzynę tez są takie silniki w Peugeocie. Lepiej mieć samochód z oszczędniejszym silnikiem diesla. Lepiej kasę wpakować w dziecko niż w litry benzyny. Takie jest moje zdanie 8)

Zobacz ofertę tego poniżej. Patrz głównie na zdjęcia i ilość miejsca tym się kierowałem wklejając link.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
KUBATRIX
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 06 1986
Auto: ROVER model Kellys