Samochód rodzinny do 45 tys zł MAX

17 Gru 2019, 21:04

Witam.

Kwota na zakup: Max 45 tys
Zastosowanie: Auto rodzinne
Miejsce: ok. Wałbrzycha

Na wstępnie napiszę, że jazda samochodem mnie nie jara więc styl jazdy mam "emerycki", nie ogarniam przesadnie motoryzacji, więc liczę na auto w miarę bezawaryjne i tanie w eksploatacji. Samochód do jazdy do pracy 25km w jedną stronę (trasa), do jazdy do sklepu i weekendowe wypady na "wycieczki" Itp. więc ma być też dosyć pakowana. Nie interesują mnie elektroniczne nowinki i te wszystkie super nowoczesne bajery.

Myślałem o nowej Dacii Sandero Laureate SCe 75. Co myślicie o tym modelu? Czy może szukać coś używanego?
Ostatnio edytowany przez Sierak2012, 17 Gru 2019, 21:44, edytowano w sumie 1 raz
Sierak2012
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 01 2013
Auto: Corsa B
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2000

17 Gru 2019, 21:33

Dacia to specyficzne auta, musiałbyś do niej wsiąść i się przejechać. Inna sprawa, że jeśli szukasz auta "rodzinnego i pakownego" to chyba czterometrowiec segmentu b średnio do tych wymagań pasuje.

Szczerze mówiąc to jeśli miałbym szukać czegoś nowego w podobnej kasie to nie patrzyłbym na nic innego niż tipo. Auto przestronniejsze a przede wszystkim lepiej wykonane.
Jakiś randomowy link [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Możesz też szukać kombi ale będzie trochę drożej

Jeżeli w grę wchodzą używki to masz już o wiele większe pole manewru. W miarę bezpiecznym wyborem będą świeże kompakty pokroju focusa, ceed'a, i30 czy np. astry [link do opeluzywane.pl wygasł]
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

17 Gru 2019, 21:49

Z nowych Suzuki Baleno, ale to i tak trochę małe auto jak na rodzinne. Z używanych Toyota Auris 1.6 kombi. Proste, nieprzekombinowane auto, nie narazi Cię na nieprzewidziane koszty.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

17 Gru 2019, 22:10

Ciężko bo ciężko ale wozimy się Corsa B Hatchback więc z tym miejscem też nie potrzebuje komb, ale oczywiście trochę miejsca by się przydało. Baleno wygląda świetnie, w wersji Comfort to i tak dwa razy lepiej wyposażony niż Dacia jednak cena z opłatami już ponad max jednak oczywiście nieraz warto wysupłać jeszcze coś z kieszeni lub brać jakieś korzystne i rozsądne finansowanie.
Sierak2012
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 01 2013
Auto: Corsa B
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...