Auto za skromne 10-13tys. zł

09 Gru 2019, 22:13

Witam.
Aktualnie jeżdżę Mazdą Premacy 2003r. - na starcie odrzucam wszelakie Mazdy przy zakupie, auto będzie stało pod chmurą.
Aktualna Mazda aktualnie nadaje się na wystawienie pod tytułem "Silnik Mazda - reszta GRATIS). O ile rok temu wszystko jeszcze względnie wyglądało, tak w tym. RUDA TAŃCZY.

Szukam innego autka, aczkolwiek nie minivana.
Kwota jak w tytule: maksymalnie do 13tys. zł.
Celuję w kombi/liftback - klapa koniecznie otwierana razem z szybą, dość pojemny bagażnik.
Awaryjność - wiadomo, jak najmniejsza :D Rdza - aby była do wykontrolowania i nie w tak agresywnych miejscach jak progi czy też wszelakie wzmocnienia.
Spalanie - zaakceptuję średnie spalanie do 8-9L/100km, gazować silnika nie zamierzam. Z tego co zauważyłem to Diesle nieco mniej palą od benzyny.
W tygodniu pokonywana trasa to ok. 60-80km na dzień, w weekendy o wiele więcej.
Na początku polowałem na Volvo V50, super autko, ale główna "wada" jak dla mnie - oryginalne radio, które steruje wieloma opcjami auta, czyli generalnie nic innego tam nie wmontuję, w transmitery i inne cuda bawić się nie będę.

Na tą chwilę zainteresowały mnie:
- Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 115 KM 2004r (przejechane 258k km)
- Opel Vectra C 2,2 DTI GTS 125 KM 2003r (przejechane 290k km)
- Skoda Superb 1.9 TDI 131 KM 2002r (przejechane 314k km)
Wszystkie wyżej wymienione - diesle, chociaż podejrzana cena za skodę, gdyż za niespełna 10tys. zł.
Jest coś wartego z wyżej wymienionych?
Patrzę się na auta w moich okręgu, nie mam za bardzo możliwości wyjechania dalej w Polskę, a auto tak szczerze mówiąc - potrzebne na "gwałt", a również nie chcę znowu wpaść na jakąś minę jak z Mazdą.
ice666666
Nowicjusz

0

09 Gru 2019, 22:43

ice666666 napisał(a):Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 115 KM 2004r
jak mondeo to tylko po 2005 i 130 koni

ice666666 napisał(a):Opel Vectra C 2,2 DTI GTS 125 KM 2003r
daj se spokoj z tym silnikiem

ice666666 napisał(a):Skoda Superb 1.9 TDI 131 KM 2002r
w sumie spoko, stara dobra szkoła robienia aut i do tego super ekonomia
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
0

09 Gru 2019, 22:50

ice666666 napisał(a):Skoda Superb 1.9 TDI 131 KM 2002r (przejechane 314k km)

Najrozsądniejszy wybór z całej reszty..

W ogóle masz jakieś linki do ogłoszeń?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
0

09 Gru 2019, 23:26

1. [link do oferty na Olx wygasł]
2. [link do oferty na Olx wygasł]
3. [link do oferty na Olx wygasł]

Vectra C - w okolicy jako jedyna warta jakiejkolwiek uwagi, reszta zwykłe sedany.
W Fordzie znowu boję się o rdzę, o ile na drzwiach i innych elementach to nie taki strach, a podłoga i wzmocnienia... Aczkolwiek jak nowe auto będzie miało w bardzo dobrym stanie podwozie no mogę dać nawet 1000zł za dodatkową konserwację. Nie lubię wymieniać aut co 2 lata.

Właśnie Skoda najbardziej mi odpowiada, nawet pod względem wyglądu , cena kusi. Jedynie to "klima raz działa, raz nie" jest pod dużym znakiem zapytania.

I jeżeli chodzi o kwestie "dźwiękowe" - mało istotne, auto i tak będę dodatkowo wygłuszał.

Chwila moment, SuperB I to czasami nie typowy sedan? Jeszcze raz przeglądam zdjęcia, i jak sedan - to muszę niestety odrzucić.
ice666666
Nowicjusz

0

09 Gru 2019, 23:52

Vectra tak jak pisał Kao ten silnik nie należy do udanych i te 4wydechy.. :roll:
Mondeo niby ok i cena nie mała ale TDCI też były takie sobie..
Superb też ok ale ta liczba wyświetleń hmm.. a co do klimy to przypadek z Octavii,najprawdopodobniej za dużo czynnika lub zawór ciśnienia od klimy się zawiesza i raz włącza a raz nie a według kompa pokazuje za małe ciśnienie w układzie..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

0

10 Gru 2019, 00:08

Cztery czy osiem wydechów nie interesuje mnie :D Chyba, że seryjnie, a nie "tjuningowo".
Z Vectrą kwestia taka, że w okolicy mają je głównie z tym silnikiem... I jedna jeszcze jest aż ze 100 koniami, piratem nie jestem, ale chociaż te minimum +20 kucyków przyda się np. na autostradzie. W Maździe przekraczając 4k obrotów to jest jedynie większe wycie niż prędkość :x
Są jeszcze inne oferty, ale od handlarzy, z tymi za bardzo nie chce mi się użerać, ch...a wie czy auto to całość czy składak... Bądź czy dolane jakieś magiczne specyfiki do silnika.
ice666666
Nowicjusz

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zapinaj pasy w samochodzie przed każdą jazdą!
    Dlaczego wciąż niektórzy kierowcy i pasażerowie nie zapinają pasów bezpieczeństwa? Jedni sądzą, że to niewygodne, a inni uznają, że nie ma potrzeby tego robić przed krótką podróżą. To błąd, który ...

10 Gru 2019, 00:38

Ooo panie żebyś się nie zdziwił co nawet bezpośrednio właściciel sprzedaje..
Swoją drogą Vectra podjeżdża mi trochę handlarzem..
Barol
Awatar użytkownika

0

10 Gru 2019, 00:48

Być może od Vectry też handlarz, na olx i allegro ma jakiś kilka części... Tak i tak, ta z oferty odpada :D
U bezpośredniego jest minimalnie więcej szans, że chociaż częściowo będzie szczery :lol: A handlarz w żywe oczy powie, że kolor zderzaka nie różni się od całej reszty bo tak tylko światło pada, albo to tak od słońca się zmieniło.
Ale fakt faktem - auto kupić od kogokolwiek uczciwego - rzadkość.
A z salonu nie wezmę, bo po prostu nie stać :D
Mam dwa tygodnie na zakup auta, a w okolicy jest totalna lipa :/

Jeszcze to znalazłem:
[link do oferty na Olx wygasł]
Tył mi się kompletnie nie podoba, ale czas nagli i mogę ewentualnie przymknąć na to oko :D Wymiany z opisu (sprzęgło, dwumasa, rozrząd) całkiem cieszą oko
ice666666
Nowicjusz

0

10 Gru 2019, 11:48

Jeśli ma jakieś papiery na te wymiany to warto się zastanowić choć słabsza odmiana 120km jest ciut mniej awaryjna i tańsza w naprawach.
Barol
Awatar użytkownika

0

10 Gru 2019, 17:43

Widzę, że szukasz aut z północnej Polski.
Za tydzień we wtorek (kupił większe auto - Renault Espace i go będzie rejestrować) kolega zacznie sprzedawać Toyotę Avensis kombi. 2006r 2.0 diesel, tempomat, klimatronik. Czarny kolor. Cena 9500zł. W aucie wymienił w zeszłym roku rozrząd, 2 lata temu dwumasę z kompletnym sprzęgłem, w tym roku akumulator, 3 tygodnie temu kupił opony zimowe, letnie też tegoroczne daje gratis. Byłbyś zainteresowany? Może udałoby się go namówić nawet na sprzedaż wcześniej jeśli potrzebne na już.

Chojnice, woj. pomorskie.
Było: '02 Laguna IIphI 2.2dCi, '99 Astra F 1.6 8V, '05 Vel Satis 2.0T, '02 Laguna IIphI V6 24V, '06 Laguna IIphII 2.0dCi
Jest: '06 Vel Satis 2.0T, '06 Laguna 2.0dCi 173KM GT
Roadkiller
Aktywny

Zdjęcia: 4
Miejscowość: GCH
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Laguna IIphII
Silnik: 2.0dCi 173KM GT
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006
0

10 Gru 2019, 19:58

Chojnice niestety nieco za daleko :(
Ale znalazłem ciekawą ofertę na Audi A4 B7, benzyna 2.0 TFSI, 200KM.
Fakt, nieco więcej niż mój zakres, lecz myślę że tutaj nie będę musiał tak się bać paniczne rdzy... Spalanie zapewne 9L+/100km, ale do przeżycia.
Ogarniam kolesia z kompem i chyba pojadę obejrzeć to autko.
ice666666
Nowicjusz

0

10 Gru 2019, 20:34

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Spalanie to akurat najmniejszy problem
Invi
Forumowicz VIP

0

10 Gru 2019, 20:49

Ahh te nieszczęsne TFSI.. :mrgreen:
Barol
Awatar użytkownika

0

10 Gru 2019, 21:09

Jeżeli chodzi o żłopanie oleju - mojej aktualnej Mazdy nie prześcignie :D
ice666666
Nowicjusz

0

10 Gru 2019, 21:42

Dodam tylko, że według forumowych znawców myśli technicznej z Wolfsburga ten silnik jest stosunkowo "udany" czyli pakiet startowy po zakupie powinien się zamknąć w kwocie 3500-4000. Oczywiście mowa o samym silniku

A z tym spalaniem to też raczej "co najmniej 10" a liczyłbym więcej
Invi
Forumowicz VIP

0