Samochód rodziny do ok 40tyś max 45tyś

18 Lis 2014, 10:28

Witam,

Planuje na początku roku zakupić auto dla małej rodziny.
Górna granica to max 45 tyś ale wolałbym sie zmieścić w 40 + opłaty
Ze względu na dzieciaki zastanawiałem się nad C-Maxem 2010/2011 Ewentualnie Golfem PLUS
Przykłady:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Przy zakupie myślałem gównie o Vanie w benzynie
Rocznik od 2010
Przebieg rocznie do 10tyś
Czy jest szansa dostać coś młodszego?
Proszę o opinie i ewentualnie inne typy (Marki).
Niestety Kombi nie wchodzi w grę (zona nie będzie jeździć twierdzi ze za długie i się boi) :(
Padres84
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 14 08 1984
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Skoda Fabia
Silnik: 1.4MPI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

18 Lis 2014, 10:41

W tych pieniądzach mimo wszystko bym celował w kombi w klasie D (co sam niedawno uczyniłem).
Większy i pakowniejszy bagażnik, większy rozstaw osi itp. Pytanie jeszcze czy to bardziej samochód na miasto - wtedy VAN oparty na klasie C jest ok, czy bardziej na trasy - wtedy brać większy rozstaw i lepsze prowadzenie klasy D.

Jedynie jeśli masz mieć trójkę pasażerów z tyłu to z racji osobnych foteli taki C-Max może mieć plusy.

Co do żony - reakcja mojej była podobna, że strasznie wielki. Ale moja jest odważna i jeździ na prawdę dobrze. Więc z racji tego, że aktualnie ona prędzej robi trasy niż ja, to ona jeździ nim więcej, a ja jeżdżę drugim autem po mieście :) W trakcie jazdy długość samochodu specjalnie różnicy nie robi. Jedynie różnicę zauważam przy parkowaniu. A tu zbawienne są czujniki parkowania, gdzie mimo gorszej widoczności kontroluje się gdzie kończy się samochód.

Także - przemyślcie to. Ewentualnie z bardzo fajnych - troszkę dłuższych, ale pojemnych Vanów może Mazda 5?
Lukxxx
Początkujący

Miejscowość: Lublin

18 Lis 2014, 10:49

Lukxxx napisał(a):W tych pieniądzach mimo wszystko bym celował w kombi w klasie D (co sam niedawno uczyniłem).
Większy i pakowniejszy bagażnik, większy rozstaw osi itp. Pytanie jeszcze czy to bardziej samochód na miasto - wtedy VAN oparty na klasie C jest ok, czy bardziej na trasy - wtedy brać większy rozstaw i lepsze prowadzenie klasy D.

Jedynie jeśli masz mieć trójkę pasażerów z tyłu to z racji osobnych foteli taki C-Max może mieć plusy.

Co do żony - reakcja mojej była podobna, że strasznie wielki. Ale moja jest odważna i jeździ na prawdę dobrze. Więc z racji tego, że aktualnie ona prędzej robi trasy niż ja, to ona jeździ nim więcej, a ja jeżdżę drugim autem po mieście W trakcie jazdy długość samochodu specjalnie różnicy nie robi. Jedynie różnicę zauważam przy parkowaniu. A tu zbawienne są czujniki parkowania, gdzie mimo gorszej widoczności kontroluje się gdzie kończy się samochód.

Także - przemyślcie to. Ewentualnie z bardzo fajnych - troszkę dłuższych, ale pojemnych Vanów może Mazda 5?

Dzieki za info.
Auto raczej na miasto wiec mniejsze lepsze, okazyjne trasy tylko (jakieś wypady na wakacje)

Co do Mazdy nie mam opinii ale z tego co czytałem to jakieś problemy z blacharka maja... :(
Padres84
Nowicjusz
Awatar użytkownika

18 Lis 2014, 13:43

A ilu pasażerów z tyłu (i w ogóle) i ile z tego w fotelikach?
Lukxxx
Początkujący

Miejscowość: Lublin

18 Lis 2014, 14:53

Ja również mam podobny dylemat i do tej pory celowałem w Mondeo MK4 2.0 145KM (jeszcze nie kupiony, bo mam już mętlik w głowie). Małżonka oczywiście też marudziła, że "jakie to kombi wielkie", ale jak inni zaczęli bagatelizować jej obawy, że się przyzwyczai jak tylko wsiądzie do środka, to się uspokoiła.
Pavulon81
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 26 11 1998
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Opel Astra
Silnik: 1.4T 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2016

18 Lis 2014, 17:25

Padres84 napisał(a):http://otomoto.forumsamochodowe.pl/volkswagen-golf-plus- ... 85748.html

Golf nie. Odpuść ten samochód bo silniki tsi są bardzo awaryjne.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2010

18 Lis 2014, 22:48

Najlepszy dla rodzinki i do przebiegów w większości miejskich najlepszy będzie kompaktowy van :wink: Twoje propozycje akurat nie najszczęśliwsze bo 1.4 TSI to niewypał a i co do 1.0 można mieć uzasadnione obawy w przyszłości do tego najbardziej oszczędny nie będzie.
Od siebie polecam Chevroleta Orlando, Renault Scenic, Mazdę 5
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

18 Lis 2014, 23:00

Mazda 5 w benzynce lub Ford S-max tu lepiej 2.0 diesel. Orlando tez dobra opcja.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

23 Lis 2014, 13:25

Na razie jedno w foteliku w przyszłości 2 :)

Jednak wolał bym coś w benzynie.
Mam dość małe przebiegi i auto by stało w sumie pod blokiem.

Jakieś jeszcze propozycje?
Padres84
Nowicjusz
Awatar użytkownika