Samochód segment ~B do 15tyś (+LPG)

27 Cze 2019, 13:46

Witam!

Chciałbym Was poprosić o poradę.
Chcę kupić samochód dla studenta - obecnie jeżdżę autem rodziców - Polo 1.4 TDI - ogólnie jest super, jedynie do czego mogę się przyczepić to ilość miejsca w bagażniku - jak jechałem w dłuższą trasę w 4 osoby na weekend to ledwo ledwo :)
Zależy mi na :
1) bezawaryjnym i ekonomicznym samochodzie ( dlatego chcę zamontować LPG)
2) 95% tras pokonuje do 90-100km/h dlatego nie zależy mi na demonie prędkości - jednak chciałbym, aby przy tych 120km/h auto nie było nadmiernie głośne (aby muzykę było słychać i uszy nie bolały :D )
3) pojemny bagażnik, jednak większość tras pokonuje w mieście, więc nie chcę za bardzo brać auta wyższego segmentu
4)Cena jak napisałem do 15tyś. , super jakby się udało w tej cenie zmieścić z LPG (czyli jakby auto było do 12tyś+montaż LPG)

Dużo czytałem, szukałem i czym dłużej to robiłem to miałem większy mętlik, ale ostatecznie trafiłem na minivany segmentu B i myślę, że to jest właśnie auto jakie odpowiada moim wymaganiom (nie za duże, jednak bagażnik posiadają jak segment C)

1. Honda Jazz II - mało awaryjna, cenowo droższa, niż inne auta, ale też nie jakoś bardzo. Pytanie czy jest duża różnica między silnikiem 1.2 78KM a 1.4 83KM (szczególnie chodzi mi o to czy np. 1.2 przy 120km/h będzie bardziej głośny i jakie plus minus będzie miał obroty przy tych 120km/h - może ktoś z Was wie, bo nie mogłem tego znaleźć).
2. Opel Meriva I- troszkę bardziej awaryjna od Hondy, tańsza, fajnie rozplanowane wnętrze
3. Nissan Note I
4. Toyota Yaris Verso

Najwięcej dobrego wyczytałem o Hondzie, dlatego coraz bardziej skłaniam się ku niej, jednak chciałbym Was prosić o zdanie na ten temat.
Co do Hondy czy warto szukać 1.4 czy jak będzie w dobrym stanie 1.2 to nie ma co "wybrzydzać" ? Szukam w okolicach zachodniopomorskiego + wiadomo jak coś ciekawego mogę dalej podjechać.

Dzięki za pomoc!
Adek24
Nowicjusz

Auto: Nie mam

27 Cze 2019, 15:27

Jeśli zamierzasz jeździć trasy w 4 osoby to odpuściłbym segment B. Wszystkie te auta będą jeździć podobnie, a nawet gorzej niż Polo. To samo jeśli chodzi o komfort.
Chyba tylko Note wyróżnia się lekko na plus, szukałabym go z silnikiem 1.6.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

27 Cze 2019, 15:58

Dłuższe trasy to są sporadyczne wypady, a 95% tras to z miasta do miasta, więc dlatego porównałem do Polo, że zależy mi na większym bagażniku, bo tam był problem, żeby się zmieścić, a co do komfortu to było okej.
Adek24
Nowicjusz

Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota GT 86 (od 2012) – dziedziczka Hachi-Roku
    Z legendy modelu AE86 garściami czerpie współczesna, produkowana od 2012 roku Toyota GT86. Podobnie jak słynna Hachi-Roku, ma tylny napęd, świetnie się prowadzi i jest szybka, pomimo że pod maską zamontowano umiarkowanie ...