REKLAMA
Witam!
Chciałbym Was poprosić o poradę.
Chcę kupić samochód dla studenta - obecnie jeżdżę autem rodziców - Polo 1.4 TDI - ogólnie jest super, jedynie do czego mogę się przyczepić to ilość miejsca w bagażniku - jak jechałem w dłuższą trasę w 4 osoby na weekend to ledwo ledwo
Zależy mi na :
1) bezawaryjnym i ekonomicznym samochodzie ( dlatego chcę zamontować LPG)
2) 95% tras pokonuje do 90-100km/h dlatego nie zależy mi na demonie prędkości - jednak chciałbym, aby przy tych 120km/h auto nie było nadmiernie głośne (aby muzykę było słychać i uszy nie bolały )
3) pojemny bagażnik, jednak większość tras pokonuje w mieście, więc nie chcę za bardzo brać auta wyższego segmentu
4)Cena jak napisałem do 15tyś. , super jakby się udało w tej cenie zmieścić z LPG (czyli jakby auto było do 12tyś+montaż LPG)
Dużo czytałem, szukałem i czym dłużej to robiłem to miałem większy mętlik, ale ostatecznie trafiłem na minivany segmentu B i myślę, że to jest właśnie auto jakie odpowiada moim wymaganiom (nie za duże, jednak bagażnik posiadają jak segment C)
1. Honda Jazz II - mało awaryjna, cenowo droższa, niż inne auta, ale też nie jakoś bardzo. Pytanie czy jest duża różnica między silnikiem 1.2 78KM a 1.4 83KM (szczególnie chodzi mi o to czy np. 1.2 przy 120km/h będzie bardziej głośny i jakie plus minus będzie miał obroty przy tych 120km/h - może ktoś z Was wie, bo nie mogłem tego znaleźć).
2. Opel Meriva I- troszkę bardziej awaryjna od Hondy, tańsza, fajnie rozplanowane wnętrze
3. Nissan Note I
4. Toyota Yaris Verso
Najwięcej dobrego wyczytałem o Hondzie, dlatego coraz bardziej skłaniam się ku niej, jednak chciałbym Was prosić o zdanie na ten temat.
Co do Hondy czy warto szukać 1.4 czy jak będzie w dobrym stanie 1.2 to nie ma co "wybrzydzać" ? Szukam w okolicach zachodniopomorskiego + wiadomo jak coś ciekawego mogę dalej podjechać.
Dzięki za pomoc!