Cześć,
W przyszłym roku, tzn. w pierwszym kwartale planuje kupno nowego samochodu, na motoryzacji za bardzo się nie znam a że nie chciałbym gafy popełnić to staram się rozeznać w sytuacji no więc tak,
Interesują mnie tylko i wyłącznie wersję nadwozia typu hatchback, autkiem będzie również jeździła od czasu do czasu żona a nie planuje częstych wizyt u blacharza podobnie jak u mechanika, zdaję sobie sprawę że w tych czasach nie ma niezniszczalnych samochodów ale chciałbym uniknąć awaryjnych modeli ( liczę na was ).
Moc silnika nie ma dla mnie większego znaczenia, obecnie posiadam puga 206 i nie to że mocy mi wystarcza ale zupełnie nie narzekam. Oczywiście nie chciałbym żeby był to też jeżdżący muł. Spalanie fajnie by było gdyby przy normalnej jeździe nie przekraczało 7-8 litrów, nie mam ciężkiej stopy.
Obecnie nie jeżdżę więcej niż 10 tysięcy rocznie, mój pug z 2000 roku ma przejechane 156 tysięcy. Chciałbym autko z przebiegiem mniejszym niż 125 tysięcy i w roczniku min. 2014 ( da się ? )
Obecnie modele które oglądałem to Opel J ( a jakże by inaczej pełno tego na drogach jeździ ) Forda focusa Mk 3 ( podoba mi się model w wersji po liftingowej ) oraz model który do mnie chyba najbardziej przemawia peugeot 308, o modelu w wersji po liftingu chyba nie mam co marzyć w tym przedziale cenowym.. Jeżeli chodzi o stylistykę wnętrza to zdecydowanie najbardziej Peugeot bo cenię minimalizm, J'ka ma oczywiście fajną bryłę ale przycisków jak w elektrowni atomowej w czarnobylu, a ford, hmm ford jest ciekawy, ale mało znana mi marka. Nie wiem jak z częściami i ich wymianą. Nie wiem czy wszystko wziąłem pod uwagę ale reasumując od rzeczy najważniejszych
- Awaryjność
- Rocznik
- Przebieg
- Stylistyka ( żonie musi się podobać )
![Uśmiechnięty :)]()
chociaż idąc tym torem powinno być wszystko odwrotnie
Dzięki z góry za pomoc i proszę mnie nie atakować jeżeli piszę jakieś bzdury, jestem świeży w temacie motoryzacji, silników oraz kupna nowej bryki, to w zasadzie będzie mój pierwszy samodzielnie kupiony samochód ( i to przed weselem hehe ) pozdrawiam
![OK :ok:]()