Cześć po kilku latach użytkowania Audi A3 8L 1.6 bezyna nadszedł czas na zakup drugiego samochodu w życiu
![Szczęśliwy :D]()
Początkowo budżet miał być większy i oscylować w granicach 25k ale dostałem autko służbowe również do użytku prywatnego i raczej dłuższych niż krótszych przemyśleniach stwierdziłem , że nie ma sensu w tym momencie wydawać takich pieniędzy.
Szukam samochodu segmentu c/d ( hatchback, sedan ) do 15 000 zł . Moje obecne A3 sprawdza się całkiem nieźle podczas krótkich tras. Kompletnie za to nie nadaje się do podróżowania z prędkościami autostradowymi, silnik po prostu nie jest do tego przystosowany, w kabinie robi się głośno i komfort zdecydowanie spada.
Szukam czegoś wygodniejszego i mocniejszego ( silnik do zbyt dynamicznych nie należy ). Nie nastawiam się na zakup benzyny lub tylko diesla, chętnie rozważę obie opcje.
Jestem skłonny dołożyć do tej kwoty powiedzmy 3/4 tysiące jeżeli będą to faktycznie warte wydania.
Dodam może , że w domu mam dwa Volvo ( s60 i s80 II ) i jestem zachwycony komfortem podróżowania w tych samochodach dlatego też przychylnym okiem patrzę na ich mniejszego brata Volvo s40.
Rozważałem:
Saab 9-3 II 1.9 TiD /2.0 benzyna ( przedlift oczywiście, wiadomo , że w tych pieniądzach polift to duża szansa na skarbonkę bez dna )
Audi a4 b6 1.9 TDI / 1.8T
Volvo s40 II ewentualnie c30 1.6HDiI / 2.0 HDi
Alfa Romeo 159 1.9 JTD
Mercedes C w203 sportcoupe 1.8 compressor/ 2.2 diesel ( sedan totalnie mi sie nie podoba )
Opel Signum
Ewentualnie Mazda 6 lub 3 pierwszej generacji ale trochę odstrasza mnie poszukiwanie egzemplarza wolnego od korozji.
Może coś poradzicie, zależy mi na względnie dobrym wyciszeniu i komforcie podczas jazdy.