Samochód segmentu c/d 190cm wzrostu do 15k

20 Lis 2019, 17:58

Cześć po kilku latach użytkowania Audi A3 8L 1.6 bezyna nadszedł czas na zakup drugiego samochodu w życiu :D Początkowo budżet miał być większy i oscylować w granicach 25k ale dostałem autko służbowe również do użytku prywatnego i raczej dłuższych niż krótszych przemyśleniach stwierdziłem , że nie ma sensu w tym momencie wydawać takich pieniędzy.

Szukam samochodu segmentu c/d ( hatchback, sedan ) do 15 000 zł . Moje obecne A3 sprawdza się całkiem nieźle podczas krótkich tras. Kompletnie za to nie nadaje się do podróżowania z prędkościami autostradowymi, silnik po prostu nie jest do tego przystosowany, w kabinie robi się głośno i komfort zdecydowanie spada.

Szukam czegoś wygodniejszego i mocniejszego ( silnik do zbyt dynamicznych nie należy ). Nie nastawiam się na zakup benzyny lub tylko diesla, chętnie rozważę obie opcje.

Jestem skłonny dołożyć do tej kwoty powiedzmy 3/4 tysiące jeżeli będą to faktycznie warte wydania.

Dodam może , że w domu mam dwa Volvo ( s60 i s80 II ) i jestem zachwycony komfortem podróżowania w tych samochodach dlatego też przychylnym okiem patrzę na ich mniejszego brata Volvo s40.

Rozważałem:
Saab 9-3 II 1.9 TiD /2.0 benzyna ( przedlift oczywiście, wiadomo , że w tych pieniądzach polift to duża szansa na skarbonkę bez dna )
Audi a4 b6 1.9 TDI / 1.8T
Volvo s40 II ewentualnie c30 1.6HDiI / 2.0 HDi
Alfa Romeo 159 1.9 JTD
Mercedes C w203 sportcoupe 1.8 compressor/ 2.2 diesel ( sedan totalnie mi sie nie podoba )
Opel Signum
Ewentualnie Mazda 6 lub 3 pierwszej generacji ale trochę odstrasza mnie poszukiwanie egzemplarza wolnego od korozji.

Może coś poradzicie, zależy mi na względnie dobrym wyciszeniu i komforcie podczas jazdy.
Arwidox
Nowicjusz

20 Lis 2019, 18:24

Masz auto firmowe nawet dla swojego użytku tak więc pewnie większość nim będziesz jeżdził więc auto które kupisz będzie robiło krótkie odcinki tak więc diesla sobie odpuść..

Skąd jesteś to coś się poszuka..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

20 Lis 2019, 18:27

Owszem mam auto firmowe ale średnio raz w miesiącu wypada mi trasa 500-600km w jedną stronę, raczej nie chciałbym zabierać służbówki w taką trasę, niby do użytku prywatnego ale brakuje mi do niej zaufania :D :D
Mieszkam na granicy śląska i małopolski.
Arwidox
Nowicjusz

20 Lis 2019, 18:28

Arwidox napisał(a):Audi a4 b6 1.9 TDI / 1.8T

Nie wiem jak pozostałe ale tutaj mógłbyś się rozczarować, wcale tak dużo miejsca nie ma, poziom dzisiejszego kompaktu jeśli mowa o przestrzeni w środku. Zdecydowanie wg mnie lepiej wypada Passat B6.
A4 B6/B7 są dość ciasne.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna

20 Lis 2019, 18:31

@Pionek

Słyszałem właśnie , że są ciasne ale ja najczęściej podróżuje sam lub w dwie osoby więc to nie będzie wielki problem. Tutaj nawet moja leciwa A3 oferowała dla mnie wystarczająco dużo miejsca. Co do passata to wydaje mi się , że mega cięzko będzie znaleźć coś zadbanego w tym budżecie
Arwidox
Nowicjusz

20 Lis 2019, 18:33

No więc właśnie - pytanie akademickie, skoro jeździsz sam, miałeś do tego stare auto, to po co następne stare? ;)
Może lepiej po prostu śmigać Audicą A3 dalej?
Passat B6 to był tylko taki przykład, tutaj raczej B5.

Jak chcesz w Audi dalej iść to nie wiem czy już nie lepiej zadbane A6 C5...
Pionek
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Samochody ciężarowe kontra osobowe - kolizje i wypadki
    W 2018 r. w wypadkach z udziałem samochodu ciężarowego o masie powyżej 3,5 t w Unii Europejskiej zginęło 3310 osób. Połowa ofiar takich zdarzeń to osoby podróżujące autami osobowymi(1), dlatego kierowcy tych ...

20 Lis 2019, 18:40

Jasne, mógłbym dalej użytkować A3 , całkiem wdzięczne auto ale tak jak napisałem , silnik nie nadaje się do jazdy z prędkościami powyżej 110km/h . Auto prywatne użytkuje sporadycznie w tygodniu, co jakiś czas na dojazdy na uczelnię i 1/2 razy w miesiącu na dłuższej , kilku godzinnej trasie. Zmiana jest potrzebna. Zapewne dalej na dość stary samochód albo chociaż kilka lat młodszy od mojej A3 ( 2000r ).

Co do pozostania przy marce audi , w tym budżecie raczej będzie ciężko więc to jest jedna z opcji która jest gdzieś na końcu mojej listy rozsądnych wyborów
Arwidox
Nowicjusz

20 Lis 2019, 18:59

CzeŚĆ!! Jesli Mógłbym Ci z czystym sumieniem polecić auto do owej kwoty to zdecydowanie Toyote Avensis T25 1.8L w benzynie z 2003r (sedan).

W Eksploatacji jest bardzo tania.. Ma w miarę dobre osiągi ( 160km/h) wyciąga spokojnie. Nie gnije jak reszta podobnych aut. Jest wygodna, pojemna i komfortowa. przyjemne nagłośnienie, oraz możliwość bezproblemowej wymiany radia na 2din ;) ..
wiadomo..Kazdy będzie polecał to czym jeździł.. ja Swoja Toyota jeździłem 4lata i nic przez ten czas sie z nia nie dzialo. Jakis czas temu sprzedałem ja siostrze która dalej cieszy się tym super autkiem.. Moim zdaniem, najrozsądniejszy wybór :))
Tuptuś
Nowicjusz

20 Lis 2019, 19:01

ahhh i ap ropo Toyty Avensis o której pisałem wyżej.. z ręka na sercu paliła mi 5-6.5l przy jeździe miejskiej bądź mieszanej. Raz udało mi sie zejsc do 4.7L na 100 :)) No i sztuka jest wypaść nią z trasy.. jest niesamowicie przyczepiona do jezdni ;))
Ostatnio edytowany przez Tuptuś, 20 Lis 2019, 19:03, edytowano w sumie 1 raz
Tuptuś
Nowicjusz

20 Lis 2019, 19:02

Zastanawiałem się nad Avensisem właśnie ale jego nudnego do bólu wyglądu to nie zniosę :D Auto ma świetne opinie ale niestety kompletnie mi się nie podoba. Bliżej mi już do Accorda VII.
Arwidox
Nowicjusz

20 Lis 2019, 19:05

haha ! Daj spokoj, avensisa kupisz dobrego za powiedzmy 14tys, dodasz pare pln na ladne kola, dotego wymiana swiateł, w srodku zamiast drewienka jakies aluminiowe listwy w carbon.. krok po kroku malymi wydatkami mozesz zrobic kosmiczne i ekonomiczne auto :D :twisted: :D
Tuptuś
Nowicjusz

20 Lis 2019, 20:04

Wiadomo , że można ale zwyczajnie bryła samochodu mi się nie podoba :D Ten sam problem według mnie na Vectra C przed liftem, paskudne to , że już bym wolał passata b5 :P :P :P
Arwidox
Nowicjusz

20 Lis 2019, 20:58

Arwidox napisał(a):Jasne, mógłbym dalej użytkować A3 , całkiem wdzięczne auto ale tak jak napisałem , silnik nie nadaje się do jazdy z prędkościami powyżej 110km/h .

A możesz napisać dlaczego za słaby silnik? czy za dużo pali?
Bo o ile nie masz na myśli 200 km/h to sporo silników tyle pojedzie.
Pionek
Stały forumowicz

20 Lis 2019, 21:01

Kwestia spalania oraz hałasu jaki silnik generuje. Powyżej 110km/h jest wir w baku ( silnik świetny pod gaz ale jak na swoje możliwości bardzo paliwożerny ) a obroty przy prędkościach autostradowych to 4k i więcej. W takiej sytuacji po prostu w kabinie jest głośno.
Arwidox
Nowicjusz

20 Lis 2019, 21:14

Arwidox napisał(a):Kwestia spalania oraz hałasu jaki silnik generuje. Powyżej 110km/h jest wir w baku ( silnik świetny pod gaz ale jak na swoje możliwości bardzo paliwożerny ) a obroty przy prędkościach autostradowych to 4k i więcej. W takiej sytuacji po prostu w kabinie jest głośno.

Nooo i wywołałeś [...] :mrgreen: Mamy tutaj na forumku fanklub VAG, nie chcę użyć słowa sekta. W ich mniemaniu autem z silnikiem 1.6/102 po autostradzie "na luzaku wyciąga 160-170"
Ostatnio edytowany przez Invi, 20 Lis 2019, 21:21, edytowano w sumie 1 raz
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km