Samochód segmentu C do 20 000

07 Lut 2017, 11:03

Witam,
Kolejny podobny temat, jednak w podobnych autorzy mieli trochę inne preferencje od moich, więc odważyłem się założyć własny temat.

Poszukuje samochodu do około 20 tysięcy złotych, rozważę ofertę do 25000, ale by musiał mi naprawdę bardzo się spodobać.
Rejon: Centrum Polski. Pogranicze województw: wielkopolskiego,łódzkiego i kujawsko pomorskiego.
Użytkowanie: Dojazdy do pracy, około 30km dziennie, w większości trasa i tereny wiejskie(czyli dziurawe drogi, więc dobrze by zawieszenie było trwałe i tanie w naprawie.)
Własne potrzeby: Tak jak w temacie chciałbym coś średniej klasy w sedanie, ewentualnie hatchback. Kombi raczej odpada. Paliwo najlepiej benzyna z myślą o założeniu LPG. Diesel na moje trasy raczej nie ma sensu i zbyt duży koszt napraw. Pojemność silnika maks 2000 cm3.
Podoba mi się volvo s40, ale tam z benzyny tylko duże i drogie silniki polecają.
radsu
Nowicjusz

Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Astra G
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback

07 Lut 2017, 18:42

W s40 silniki 2.4/2.5T są produkcji volvo i dlatego są polecane, w miarę proste, bezproblemowe konstrukcje, wysoka kultura pracy, fajny moment obrotowy. Po prostu przyjemnie się tym jedzie a nie spalą kosmicznych ilości benzyny (chociaż moje s60 2.5T w ostrych korkach potrafiło do 19 wciągnąć, normalnie 11-12), lpg wrzucisz bez większych problemów.
Mniejsze silniki, 1,6, 1.8. 2.0 są konstrukcją forda (a s40 to praktycznie focus 2 z inną budą i wykończeniem). Mają ceramiczne gniazda zaworowe (warto by lpg zakładał ktoś kto ma o tym pojęcie) i mechaniczną regulację luzów - przy lpg warto to robić co ok. 30 kkm.

Zerknij na tego focusa mk2, corollę e12 nooo i fiata bravo
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

07 Lut 2017, 18:49

Toyota i focus mi się wizualnie nie podoba. Myślę właśnie o tym bravo i astrze H.
Co byłoby lepsze?
radsu
Nowicjusz

Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Astra G
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Przesiadka na opony zimowe i reguła 7 stopni Celsjusza
    Każda opona zimowa i opona letnia, jak sama nazwa wskazuje, stworzona została do odpowiedniego sezonu i bezpośrednio z tym związanych warunków drogowych. Przyjęto, że granicą, w której sezonowe opony zimowe ...