Samochod Sportowy limit $100.000

01 Lis 2012, 04:18

Z gory mowie ze nie jestem tutaj aby sie chwalic tylko zaczerpnac porady. Studiuje w USA jednak w przyszlym roku wracam na stale do Polski. Mam obiecany samochod od rodzicow do $100.000. W Polsce za ta kase niewiele mozna kupic jednak w USA gdzie samochody sa za polowe ceny jest to zupelnie inna bajka. Od zawsze podobaly mi sie sportowe samochody i chcialbym takie auto kupic. Patrzylem ostatnio na nowe Porsche 991 i jest to jeden z aut ktore wpadly mi w oku. W USA kosztuje cos kolo $95.000 wiec jest w moim limicie. Zastanawialem sie rowniez nad Audi R8, nie nowym tylko takim 2 letnim bo nowe sa za drogie. Najbardziej chcialbym miec chyba SLSa ale to juz jest poza limitem cenowym. Nissanem GTR mialem okazje jezdzic i nie podoba mi sie, co prawda jest to samochod ktory ma lepszego kopa nic Ferrari czy Lambo jednak w srodku zupelnie mi nie pasuje. Jakie jeszcze samochody sportowe polecacie? Rowniez chcialbym zeby nie palily wiecej niz 14-15l/100. Z tego co czytalem to nowy Porszak pali cos kolo 8-9l co jest bardzo dobrym osiagnieciem. Teorytycznie moglbym sobie kupic uzywane Ferrari F430, Bentleya Continentala jednak one za bardzo rzucaja sie w oczy, beda 4-5 letnie i pala duzo. Samochod moze byc uzywany no ale max 2 letni. Jeszcze niedawno myslalem nad Panamera jednak czytalem ze nowy model Gran Tourismo wychodzi niedlugo wiec juz mi sie odwidzialo troche. Czekam na Wasze opinie
CoughSyrup
Obserwowany

Prawo jazdy: 19 01 2011
Auto: Mercedes ML
Silnik: 3.5
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2011

01 Lis 2012, 12:08

Troche sam sobie zaprzeczasz. Celujesz w Porsche, Ferrari a chwile później dodajesz, że nie chcesz aby auto paliło wiecej niż 15l ? Przecież spalanie to tylko ułamek procenta w kosztorysie tego auta. Sama podstawowa eksploatacja takiego samochodu to koszt kilkudziesięciu tysiecy złotych rocznie.
Spalanie porsche 8-9l ? Dodaj do tego z 15l jeśli masz zamiar jeździć dynamicznie. 12l to jest może do osiągnięcia w nowej skrzynki z PDK przy jeździe 90km/h na 7 biegu.

A więc jak dla mnie temat to wałek. Gdybyś rzeczywiście interesował się kupnem takiego samochodu, nie rozgraniczałbyś je na tak śmieszny aspekt jakim jest spalanie a w najlepszym wypadku na serwis. Bo zostawienie w nim jednorazowo 30tyś zł nie jest żadnym wyczynem czy czymś nadzwyczajnym. A technologia w nowych modelach porsche, ferrari itp. jest nie do ogarnięcia dla zwykłego mechanika bo nie mówimy tutaj o boxterze z '97 roku za 50tyś zł.
Ostatnio edytowany przez jovovich 01 Lis 2012, 12:09, edytowano w sumie 2 razy
Chwała nie przemija ...
jovovich
Początkujący

Miejscowość: Piekary Śląskie
Prawo jazdy: 16 01 2008
Auto: Audi a3
Silnik: 2.0 TFSI 200km
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

01 Lis 2012, 12:08

Ech, zrozum, że jeśli nie stać Cię na paliwo to nie stać Cię i na samochód. Porsche 911 będzie spalało niewiele z racji nowoczesnych, małolitrażowych silników pokroju 3,6l, ale też nie zapewni Ci takich osiągów jak F430 albo GT-R.
Na Twoim miejscu zainteresowałbym się właśnie najnowszym Porsche, to świetne auto o niebanalnym wyglądzie, jak na sportowe auto - niewielkim spalaniu i całkiem przyzwoitych osiągach. Poza tym, nie oszukujmy się, po powrocie do Polski możesz pomarzyć o twardym, równym asfalcie, dlatego kupno F430 czy innego bardziej usportowionego auta może wymagać od Ciebie dodatkowych kosztów związanych z wymianą zawieszenia albo kupnem stosu poduszek na siedzenie ;)
Chociaż gdybym był młody i nie myślał o kosztach bez zastanowienia brałbym Bentleya Continentala :D Z silnikiem W12 faktycznie spala masę paliwa, ale V8 jest o wiele oszczędniejszy.
Ale powracając znowu na ziemię, 911 łączy w sobie klasę, prestiż i elegancję ze wszystkim, czego oczekujemy od sportowego auta. Szczególnie w jasno-brązowym metallicu :)
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009

01 Lis 2012, 13:20

Ja bym Ci zaproponował BMW M5/M6, bo te auta jednak lepiej sprawdzą się w codziennym użytkowaniu i zawsze będziesz mógł zabrać znajomych ze sobą (M5). Świtna jest też 6GT.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Podobnie sprawa ma się z RSami od Audi lub AMG od Merca chodź gwaizdy są podobno strasznie twarde.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8

01 Lis 2012, 23:16

Nie zaprzeczam, doskonale wiem co mowie. O eksploatacje nie bede sie martwil bo nie bede tego pokrywal. Jedyna rzeczy ktora bede pokrywal bedzie benzyna. Dodaj 15? no co Ty mowisz, znam goscia ktory ma SLSa i przy dynamicznej jezdzie pali 15l/100 (SLSem!!). Stac mnie na paliwo ale nie chce wydawac 3k miesiecznie bo wole sobie ta kase gdzies indziej wlozyc(w tym wypadku nie musze). Tak czy siak zastanowie sie jeszcze, do kupna zostaly 3-4 miesiace wiec mam troche czasu.
Co do BMW....niestedy w moim rodzinnym miescie jak psow BMW a ja zawsze chcialem miec cos troche bardziej orginalnego.
CoughSyrup
Obserwowany

Prawo jazdy: 19 01 2011
Auto: Mercedes ML
Silnik: 3.5
Rok produkcji: 2011

02 Lis 2012, 10:49

15L przy dynamicznej jezdzie SLSem, co jeszcze? To jest forum motoryzacyjne, a nie o basniach i prozie.

Moja 330i przy dynamicznej jezdzie bierze 15, a gdzie jej do SLSa?
reithan
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 07 2010
Auto: Mercedes CLK, 2.7 CDI, 170 KM
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najlepszy samochód dostawczy 2016 roku
    Konkurs przeprowadzili dziennikarze z czasopism branżowych i portali transportowych – VANekstra.pl, Ciężarówki, Polski Traker i Samochody Specjalne oraz 4Trucks.pl. Zespół jurorów na podstawie jazd ...
    20-tysięczny egzemplarz Audi R8
    Zwieńczeniem sześciu lat precyzyjnej pracy jest wspaniała uroczystość. Z taśmy produkcyjnej fabryki Audi w Neckarsulm, zjechał 20-tysięczny egzemplarz Audi R8. To Audi R8 GT Spyder o mocy 560 KM, w kolorze Sphärenblau. ...

03 Lis 2012, 00:40

Mając do dyspozycji 100 000 $ to mozna sobie Corvette kupic .W utrzymaniu na pewno tańsza niz porsche i pod względem osiągow szybsza .Najmocniejsza wersja corvetty przyspiesza do 100 w 3,1 s czyli ścigacze mozna doganiac .
Cadillac CTS-V auto klasy Mercedesa E klasse AMG , szybsze od Porsche Panamera .
Porsche 991 i jest to jeden z aut ktore wpadly mi w oku. W USA kosztuje cos kolo $95.000 wiec jest w moim limicie
Na stronie firmy sprowadzającej auta z USA była tabela z której wynikało ,ze cena po dodaniu cła , akcyzy ,transportu morskiego itp jest 1,55 razy wyższa od ceny zakupu auta w USA.

A właściwie to czy nie lepiej te pieniadze odłożyć na dom ?
Czy napewno chodziło o dolary amerykańskie ,a nie o równowartość 100 000 dolarów Hongkongu :) ?
mihau
Początkujący

Miejscowość: Stobno k./Szczecina
Auto: BMW X6
Silnik: 3.0 d
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2008

03 Lis 2012, 01:09

600 konny SLS i spalanie 15l przy dynamicznej jeździe hahaha :mrgreen: :mrgreen:
20-22l to spalanie osiągalne w mieście przy normalnej jeździe nie wchodząc na wysokie obroty.
Fakt, nowoczesne silniki spalają mniej, natomiast gdy zaczynasz jeździć takim autem dynamicznie i wykorzystujesz jego parametry to spalanie idzie w masakrycznym tempie w góre.

Jak jeździłem przez 2 tygodnie autem ojca to mimo iż producent podaje w nim średnie spalanie 15,7l w mieście, to przy dynamicznej jeździe nigdy nie udało mi się zejść poniżej 25l na 100km. A mówimy tu również o nowym silniku z serii 5 w BMW który ma 407km a więc sporo mniej od SLS'a i nie charakteryzującym się takim przebiegiem niutów jak ma to miejsce w typowo sportowym SS a takim jest własnie SLS.

Sprawdziłem z ciekawości spalanie jakie podaje producent w owym SLS'ie. W mieście jest to średnio 21l. A więc przy dynamicznej jeździe musisz spokojnie z 10l sobie dołożyć skoro nawet we wspomnianym BMW było o tyle większe podczas dynamicznej jazdy.

Mihau - a cóż ma dom do tematu z samochodem? skąd myśl, że autor nie ma domu? :D
Chwała nie przemija ...
jovovich
Początkujący

Miejscowość: Piekary Śląskie
Prawo jazdy: 16 01 2008
Auto: Audi a3
Silnik: 2.0 TFSI 200km

03 Lis 2012, 10:18

Mihau - a cóż ma dom do tematu z samochodem? skąd myśl, że autor nie ma domu?
A co z rodzicami ma mieszakć po powrocie do Polski ?
mihau
Początkujący

Miejscowość: Stobno k./Szczecina
Auto: BMW X6
Silnik: 3.0 d
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2008

03 Lis 2012, 10:42

jovovich i co miał wnieść Twój post poza tym, że pokazałeś, że słabo Ci idzie pisanie bajek? bo jak inaczej skomentować Twoje A3 2.0 TFSI i 407 konne nowe BMW taty skoro niedawno pisałeś , że zastanawiasz się nad zakupem Stilo dla siebie("Powiem Ci, że sam zastanawiam się nad takim stilo bo z w/w silników niewielkim kosztem idzie zrobić ok 180km(zwykły chip) a wykładając niewiele więcej gotówki mamy ok. 200 konną zabawkę.samochod-do-15-000-zl-z-silnikiem-benzynowym-vt59611.htm#p353734" i auta za 10tys. zł dla mamy("Szukam auta dla mojej mamy w podobnym budżecie i bierzemy właśnie pod uwagę Corse C z silnikiem 1.4 90km i Fiesta VI. W gre wchodzi jeszcze Civic VII ale tutaj trzeba dołożyć z 3-4tyś aby miało to ręce i nogi dobry-i-ladny-wozek-do-10-tys-vt59500-15.htm#p353316).
Myślałem, że na forum trafił się w końcu ktoś z pojęciem kto pomoże a tu jednak ktoś kto chce się poczuć lepszy w sieci.
Znajomy redaktor testował ostatnio nowe M3 i przy jego ciężkiej nodze w Warszawie mieścił się w 20 litrach(średnio z 400km wyszło 19litrów), nie szalejąc można osiągnąć 16-17 litrów w mieście a dynamicznie jeżdżąc 22-23 a Ty piszesz, że nigdy nie zszedł poniżej 25 litrów.
Tutaj masz jego test: [link do AutoGaleria wygasł]
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000

03 Lis 2012, 12:20

Może podsumujmy cały ten burdel.

1. To, że masz pieniądze na auto nie oznacza, że Cię na nie stać.
2. Auto sportowe to w głównej mierze oprócz samej ceny auta koszty związane z eksploatacją i serwisowaniem.
3. Auto sportowe z założenia nie spala mniej niż te chociażby 12l przy bardzo oszczędnej jeździe.
4. Jeśli nie masz stałego źródła przychodu które zdoła pokryć pozostałe koszty użytkowania auta - nie stać Cię na nie.

Teraz pozostaje kwestia - na co Cię stać? Porsche 911 wydawałoby się dobrym wyborem, lecz musiałbyś dowiedzieć się od właścicieli tych aut jak wygląda ich utrzymanie, bo jakby nie patrzeć - to nadal Porsche.

Dlatego pomyśl realnie nad:

1. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

2. Nissan GT-R

3. Audi RS5

W przypadku TT kupisz najbogatszą wersję, rzecz jasna nową, z salonu. W przypadku drugich, niestety nie jestem ze Stanów i nie wiem czy kupisz tam te auta po nowości.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

03 Lis 2012, 12:23

Mercedesy z 6.2 AMG potrafią w trasie spalić przy spokojniej jeździe nawet ~10 litrów, po prostu jeżdżąc tak jak inni jednostka jest bardzo mało obciążona.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000

03 Lis 2012, 12:25

Punto 1.2 spali przy spokojniej jeździe 6l PB, więc może niech autor Punto kupi? :D
Dla autora tematu trzeba znaleźć złoty środek - sportowy wygląd na który polecą dziewczyny i niewielkie koszty eksploatacji, coby w środku lasu samochód nie odmówił posłuszeństwa z autorem i dziewczyną na tylnej kanapie :)
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika