Witam,
Zastanawiam się nad zmianą auta na coś większego, sedana/limuzynę w benzynie z trwałą i tanią w eksploatacji jednostką napędową która dobrze znosi LPG. Myślałem nad Audi A6 C4, Daewoo Leganzą i Oplem Omegą, a oprócz nich także mniejszymi sedanami typu Audi A4 B5, Opel Vectra czy Volkswagen Passat.
Szczerze powiedziawszy, najbardziej przypadł mi do gustu A6 C4, ale patrząc na Allegro - ciężko stwierdzić ile kosztuje zadbany egzemplarz, które są niewarte swojej ceny i
jaki silnik wybrać . Ceny oscylują od 5 tys. zł do ponad 10 tys. zł, ciężko coś w przyzwoitym stanie, większość wydaje się po prostu zaniedbana, w dodatku silniki - nie szarżuję na drodze, dlatego 1.8 - 2.0 w zupełności by mi wystarczył, a do tego LPG. Ale podobno mimo niewielkiego litrażu A6 i tak lubi spalić sporo.
Leganza, tutaj najlepiej 2.0 albo 2.2, ale podobno średnio lubią gaz i jeśli mam być szczery - przód Leganzy mnie odpycha, co prawda, wynagradza wyposażeniem i wnętrzem, ale to nadal Daewoo.
Opel Omega jest złotym środkiem, ale również podobno ma apetyt na paliwo.
Co do pozostałych - najbardziej podoba mi się A4, w tej cenie znajdę coś przyzwoitego, nie oszukujmy się, ceny przekraczają ich prawdziwą wartość, ale da radę znaleźć zadbane A4 do 10 tys. zł. Gorzej z zawieszeniem, ale to już kwestia dokładnego sprawdzenia auta przed kupnem.
Dlatego prosiłbym Was o pomoc w wyborze auta i jednostki napędowej, abym na aucie się nie zawiódł.