Samochód sportowy max 7000zł

02 Lip 2008, 19:25

Witam wszystkich forumowiczy. Jestem świeżym kierowcą i noszę się z zakupem pierwszego auta. Od razu przyznaję, że w temacie samochodów jestem zielony jak trawa, stąd moja prośba o pomoc w wyborze. Jak do tej pory najbardziej w oczko wpadła mi Toyota Celica np taka jak ta :

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Od samochodu oprócz wyglądu oczekuję głównie komfortu jazdy, nie zależy mi na ściganiu się po szosach, nie chciałbym też utonąć w kosztach wymiany podzespołów itp. Nie mam zamiaru robić setek kilometrów miesięcznie, raczej była by to jazda po mieście. Stąd moje pytania :

1. Czy warto inwestować kwotę max 7000zł w tego typu samochód z rocznika 90-93? (może lepiej odpuścić i kupić coś "brzydszego" a nowszego/tańszego ? )

2. Czy warto takie auto przerabiać na gaz i ile ewentualnie taka zabawa kosztuje ?

3. Gdzie teraz można najtaniej kupić samochód w Polsce/Europie ?

4. Na co głównie zwracać uwagę przy zakupie Celicii ?

5. Jak drogie są do niej części w stosunku do pozostałych może bardziej popularnych w Polsce aut ?

6. Jakieś propozycje co do alternatywy ? Może teraz łatwiej kupić podobne auto innej marki ,a np. taniej lub bardziej niezawodne ?

Za każdą odpowiedź z góry dzięki i przepraszam za moją amatorszczyznę ;)
Lucjus
Nowicjusz

Miejscowość: Radom

02 Lip 2008, 20:22

1. I tak, i nie. Zależy jakie auto i jaki egzemplarz. No i zależy jakie preferencje kierowcy.

2. Jak mało będziesz jeździł to nie przerabiaj, bo zapłacisz i za instalacje (1500-2000 zł), i poźniej mogą wystąpić pewne awarie.

3. Tanio można kupić w Niemczech, Włoszech i na zachodzie Polski (szczególnie sprowadzane), ale różnice na terenie naszego pięknego kraju nie są duże.

4. Tu Ci niestety nie odpowiem, bo nie wiem :P

5. Toyota to japończyk, dlatego ceny części mogą być dość wysokie, szczególnie w porównaniu do takich marek jak volkswagen, opel czy fiat. Ale podobne ceny występują w przypadku hondy.

6. Za Twoją kasiorę polecałbym honde civic V - autko jest bardzo dobre i mało awaryjne, jednak może być niewielki problem z dostaniem dobrze zachowanego egzemplarza, bo niestety auto jest bardzo popularne wśród młodych ludzi, którzy różnie traktują swoje wozidła. Civic może nie jest autem stricte sportowym, ale klimat i tak jest zachowany.

I mam jeszcze jedną radę - nie kupuj sobie na początek tak mocnego silnika, jak np. jest w tej celice, bo może być to niebezpieczne
Ostrożność nie jest tchórzostwem.
Lekkomyślność nie jest bohaterstwem.
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

03 Lip 2008, 12:22

Honda Civic to dobry samochodzik, i polecam go serdecznie :)
______________PRECZ Z [ *F*O*R*D*A*M*I ]_________
miszarus
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: zachodnio-pomorskie

04 Lip 2008, 14:51

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Może coś takiego?
Rodri94

04 Lip 2008, 16:08

Dzięki za podpowiedzi napewno porozglądam się również za Civic faktycznie zauważyłem , że cieszy się dobrą opinią :) Co sądzicie też o takich samochodach jak Opel Calibra lub Honda Prelude ? Ponoć do Calibry łatwiej o części i są tańsze ?
Lucjus
Nowicjusz

Miejscowość: Radom

06 Lip 2008, 00:15

odpuść calibre sobie części moze i tanie ale często się psują te samochody. Polecał bym Honde Prelude części są ciut droższe ale nie aż tak bardzo i żadziej będziesz te części kupował.
mamuska
Początkujący

Miejscowość: Lublin
Prawo jazdy: 14 03 2008
Auto: BMW=>TOYOTA=>PASSAT
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

07 Lip 2008, 21:44

mitsubishi colt 1600, mały, zwinny ,z zaje.......... przyspieszeniem a także wygodny, przejedz sie takim a napewno go kupisz
maxior
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: poznań

07 Lip 2008, 22:01

A może volkswagen corrado? ;)
Ostrożność nie jest tchórzostwem.
Lekkomyślność nie jest bohaterstwem.
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

08 Lip 2008, 08:51

Słyszałem że do corrado ciezko z częściami.
mamuska
Początkujący

Miejscowość: Lublin
Prawo jazdy: 14 03 2008
Auto: BMW=>TOYOTA=>PASSAT
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

08 Lip 2008, 09:44

teraz częsci jest pełno ,tylko że ceny sa cięzkie
maxior
Początkujący