Vectra C czy Mondeo MKIII ???

20 Cze 2008, 11:42

W najblizszym czasie przymierzam sie do zmiany auta i w gre wchodzi Vectra C 2.0 DTI (2003) lub Mondeo 2.0 TDCI (03,04). Czy ktos z Was jest uzytkownikiem ktoregos z tych modeli i moglby doradzic mi co wybrac. Bylbym wdzieczny z wszelkie wskazowki odnosnie silnika (spalanie itp), zawieszenia, zalet, wad, typowych usterek, itp, itd. Dzieki.
tomur79
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

20 Cze 2008, 15:01

Ja mam mondeo 2.0 TDCi wersja 130KM rocznik 2002
opinia moja jest taka:
ze względu na wtryskiwacze common rail do gry wchodzi tylko paliwo najwyższej jakości ON verva, albo BP ultimate, ja musiałem wymienić wszystkie wtryski na nowe po 157 tyś przelotu koszt ok. 5600 zł

automatyczna klimatyzacja nie jest precyzyjna przy 20 stopniach zimno jak w lodówce przy 20.5 pocisz się jak bóbr, ale nie zawsze tak jest a chyba wersje 2003 i 2004 już nie mają tego problemu

dochodzi rdza, ale moje mondeo było całe lakierowane po dzwonie więc nie jest to opinia obiektywna :)

dwumasowe koło zamachowe powinno się wymieniać co ok. 100 tyś km ale ja nie wymieniłam a ma już 200 i nie jest źle, może mam uroczy egzemplarz :)

Jestem daleki od narzekania na ten model swoje przeżył, powiedział bym, że auto warte swojej ceny (drogie nie są)
merdeperde
Nowicjusz

Miejscowość: małopolska

20 Cze 2008, 19:18

Dzieki przydadza mi sie te wskazowki, a jak ze spalaniem (wiem,ze w duzej mierze zalezy to od kierowcy) czy w miare oszczedne sa te silniki? Bedzie to moj 1 diesel, bo do tej pory uzytkowalem benzyniaki i nie mam za duzej wiedzy na ten temat. Sklaniam sie ku Fordowi (choc gl. aspektem jest na razie wyglad zew. :D ), teraz jezdze Vectra B i troche opel mi sie przejadl (choc jezeli ta wersja C mialaby sie sprawowac jak obecny no to duzy plus). Poczytam jeszcze opinie no i jaki tescik, jazda probna itp. Dzieki
tomur79
Nowicjusz

20 Cze 2008, 20:03

Szczerze Ci powiem, że od pierwszej jazdy się zakochałem w 130 konnym silniku diesla tego mondeo i już nie chciałem jeździć innym autem :) naprawdę jak dla mnie bomba! duża moc, którą się czuje i daje przyjemność z jazdy a spalanie to:
miasto 9l
trasa 6,5l
nie oszczędzałem go, jeździłem normalnie a efekt nieporównywalnie lepszy od benzyny
merdeperde
Nowicjusz

20 Cze 2008, 20:07

Aha jeszcze jedno, ja nie mówię, że mondeo jest lepsze od vectry C, bo nie miałem vectry nie mogę porównywać, musisz pamiętać mondeo to limuzyna, ale za rozsądną cenę ford to nie VW ani nie Audi czy mercedes, swoje trzeba będzie do niego dołożyć (tak jak ja te wtryski), ale jak trafisz dobry model i będziesz sam o niego dbał to myślę, że nie będzie źle :)
merdeperde
Nowicjusz

20 Cze 2008, 21:11

Jade jutro do komisu, mam nadzieje na jakas jazde probna :twisted: Pojezdzimy-zobaczymy :)
tomur79
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Gniazdo, wtyczka OBDII - opis pinów
    Co to jest gniazdo OBDII i co oznaczają poszczególne piny? OBDII to skrót od angielskiego terminu On-Board Diagnostic level 2. Jest to standard obowiązujący w samochodach i pozwalający na podłączenie urządzenia ...

21 Cze 2008, 10:36

Ja mam Vectrę C 1.9 CDTI 150KM w full opcji z roku 2005 kupiłem ją od znajomego w tym roku za 35000zł autko bardzo fajne Jak dla mnie większe i bardziej komfortowe. Wykończenie tego samochodu zaszokowało mnie, jak dla mnie nie odbiega od wykończenia Volva czy Audi. Klimatyzacja chodzi tak że można poczuć sie jak w chłodni. Autko świetne jak dobrze pójdzie to w następnym miesiącu albo w sierpniu jadę nim nad Bałtyk. Spokojnie zaryzykowałbym pojechanie nim na Chorwację lub do Bułgarii. Zresztą poprzedni właściciel był nią i bardzo sobie chwalił.spalanie samochodu na trasie w granicach 5,5-6 litra więc bardzo mało pomimo tego że samochód ma troszkę koników i jest bardzo zwinne spokojnie idzie nim wyprzedzać nawet kolumnę tirów. koszty utrzymania samochodu nie są duże.Na przegląd który zrobiłem czyli oleje , filtry, paski i napinacze Z doświadczenia jednak nie radze trzymać samochodu pod blokiem bo w brew pozorą jest popyt na te samochody. Wracając nią z Niemiec spokojnie jechałem nią te 220km/h be żadnych problemów.Hałas do zniesienia. Jedyna rzecz do której przyszło mi sie przyczepić to deska i te przyciski na środku trochę ich dużo i dość to wszystko skomplikowane. Nie żałuje kupna tego samochodu.
astro007
Aktywny

23 Cze 2008, 11:34

Nie byłem w ostatnia sobota w komisie (dluzej pracowalem i d..a) ale jade jutro obejrzec Vectre C ale 1.8 w benzynie to jest to autko : http://www.one-car.co.uk/134829/onecarstock.htm#top . Moim zdeniem wyglada fajnie tylko, ze benzyna. Poczytalem ostatnio o dislach (bo tak jak wczesniej wspominalem nie jezdzilem dislem) no i troche mam watpliwosci, moze wziac benzyne :? ??? Co Wy na to ???
tomur79
Nowicjusz

23 Cze 2008, 11:45

Pod tym linkiem wyskakuje strona komisu ale chodzi mi o czarna viki 02.
tomur79
Nowicjusz

08 Lip 2008, 09:30

No i autko kupione :D Vectra C 1.8 benzynka 04 Elite 16V. Ładniutka jest :lol:
tomur79
Nowicjusz