Samochód sprowadzony kilka lat temu - rejestracja i akcyza.

08 Paź 2021, 14:17

Witam,
Wpadł mi w oko jeden samochód. Stan i wyposażenie naprawdę dobre. Problem jest taki, że obecny właściciel sprowadził ten samochód z niemiec w 2016 roku i go nie przerejestrował. Auto stoi u niego w garażu na niemieckich blachach. Wiadomo, że trzeba będzie zapłacić akcyzę i biorąc pod uwagę cenę i stan auta jestem w stanie to zaakceptować i zapłacić. Pytanie tylko jest następujące - czy da się to legalnie bez żadnych kar po takim długim czasie zarejestrować? Wiadomo, że nasze urzędy potrafią dziwnie działać... Nie mogę znaleźć podobnego tematu. Proszę o rady osoby doświadczone.

Aha - kupujący kupił jako osoba prywatna, od osoby prywatnej na terenie niemiec.
ginter44
Obserwowany

08 Paź 2021, 15:02

Jeżeli samochód nadal ma niemieckie rejestracje i dokumenty to oczywiście, że możesz go kupić. Tyle tylko, że prawdopodobnie będzie to umowa "na niemca", czyli spisujesz umowę KS nie z tym sąsiadem, tylko z niemcem, który widnieje na umowie. A jakie mogą być tego konsekwencje, to pisać już chyba nie musze...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

11 Lis 2021, 19:31

ginter44 napisał(a):Pytanie tylko jest następujące - czy da się to legalnie bez żadnych kar po takim długim czasie zarejestrować? Wiadomo, że nasze urzędy potrafią dziwnie działać... Nie mogę znaleźć podobnego tematu. Proszę o rady osoby doświadczone.

I tak i nie, to zależy co będzie napisane w umowach , generalnie chodzi o daty.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie