Samochód sprowadzony z niemiec od firmy - BRAK Faktury

09 Lut 2010, 21:23

Witam,
Zakupilem samochod od handlarza, ktory sprowadzil go z niemiec. Na karcie pojazdu widnieje firma. Jest umowa kupna sprzedazy tego samochodu miedzy mna a ta firma. Natomiast jest brak faktury. Przez to zostalem cofniety z izby celnej.
Nie mam co liczyc na fakture. Jak wyjsc z takiej sytuacji?
Prosze pomozcie.

Pozdrawiam,
Krzysztof
Kazy
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice

09 Lut 2010, 22:53

kolego na forum nikt ci nie napisze jak to z robić, bo mowa rozchodzi się o paragrafy.idż do innego handlarza to ci powie co zrobić albo zleć to osoba pod urzędem celnym.przykre ale prawdziwe.ja osobiście robię tak,że kupuje auto z pełna dokumentacją,którą robi sprzedający(recykling,urząd skarbowy,celny,przegląd,tłumaczenia).
ryba1977
ryba1977
Aktywny

Miejscowość: poznań

10 Lut 2010, 15:24

powinieneś wrócić do handlarza i z nim spisać umowę nawet poza Polską, żeby opłaty były na Ciebie. Dobrze żeby dał Ci kopię swoje umowy - od kogo kupił.

Albo jak pisał poprzednik, powiedz handlarzowi, że ten numer nie przejdzie i że to on musi zrobić na siebie opłaty.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

10 Kwi 2010, 17:55

witam
Mam duży problem, przez swoją głupotę i napalenie na auto. Kupiłem auto od szczyla-handlarza, mówił, żeby zrobić umowe kupna na dane z briefu, i tak zrobiłem, okazało się, że była to sp. zo.o. i w urzędzie skarbowym Pani zażadala faktury. Dzwonilem do niego i powiedział, że ma rachunek zakupu z komisu ( komisant kupił to auto od sp. z o.o.), musi mi go dać i dodatkowo zrobić ze mną umowę. Problem jest w tym, iż na sprefabrykowaną umowę ze sp. o.o. widniejącą w briefie zrobiłem akcyzę AKC-2, i co teraz zrobić - jak to cofnąć ?, proszę o opinie
Rock
Nowicjusz

Miejscowość: Niemcy

13 Kwi 2010, 13:49

najlepiej jak pójdziesz do urzędu i powiesz im, że kolega (szczyl) pomagał Ci w kupnie samochodu i dał Ci złe dokumenty i te są prawidłowe. W najgorszej sytuacji niech jego wezwą na wyjaśnienie sprawy.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

28 Maj 2010, 15:42

Sprzedaj to auto na części :lol: odzyskasz jakąś cześć pieniędzy, a kolejne auto kup legalnie od pierwszego właściciela lub od firmy która się zajmuje profesjonalnie sprzedażą pojazdów :)
escalade
Nowicjusz

Miejscowość: śląsk
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

"SKODA Rapid" Nowy wymiar SKODY
    Pod takim hasłem rozpoczęła się właśnie największa kampania reklamowa marki SKODA w tym roku. Hasło reklamowe SKODY odnosi się bezpośrednio do modelu Rapid, który kontynuuje znaną z Octavii i Superba ideę samochodu ...

10 Kwi 2011, 21:17

Witam. Mam ten sam problem. Kupilem auto od handlarza i umowa jest miedzy mna a autohandlem z holandi. Pierwszy raz robilem oplaty i nie wiedzialem ze bedzie potrzebna faktura.....Zaplacilem clo, a w urzedzie skarbowym mnie cofneli....Dzwonilem do handlarze to powiedzial ze u nich niewymagaja faktury i on nie posiada takowej....Co teraz zrobic.......POMOCY!!!!

[ Dodano: 14 Kwiecień 2011, 16:15 ]
Witam. Otorz rozwiazalem ten problem. Znajoma z urzedu celnego powiedziala mi zebym wydrukowal polsko-zagraniczna fakture i wypisal. Tak zrobilem, wszystko wypelnilem. Oczywiscie podpis byl podrobiony. Najwazniejsze ze wszystko gladko poszlo w US. Pozdrawiam
glut19
Nowicjusz

Miejscowość: Grodziczno

17 Lip 2011, 11:19

Witam
Nabyłem samochód od handlarza, w briefie jest że właścicielem była spólka z o.o. Gość mówił, żeby wypisać dwujęzyczną umowę i tak też zrobiłem. Wpadłem jednak na dość głupi pomysł i w umowie dopisałem jeszcze fikcyjne nazwisko niemca, żeby było się za kogo podpisać. I tu pojawił się problem w urzędzie skarbowym. Kobitka się pyta kto to jest ten facet na umowie, skoro w dowodzie go nie ma, jest tylko społka jako właściciel. Mówiła, że powinna być pieczątka firmy i by wystarczyło. Oczywiście pieczątki nie załatwię, więc poradziła żeby napisać oświadczenie kim jest ta osoba, która się podpisała na umowie.
Macie jakiś pomysł co wpisać w tym oświadczeniu?
Z góry dzięki.
budyn7
Obserwowany

Auto: vectra C 1.9 CDTI

17 Lis 2012, 13:17

czesc, mam ten sam problem kto pomoze mi go rozwiazac ew. przeslac wzor faktury niemiecko polskiej zebym wiedzial jak ma to wygladac i jak to wypisac.

GG: 1755625

[email widoczny po zalogowaniu]

Z gory dzieki
00bmw123
Obserwowany

Prawo jazdy: 03 05 1922
Auto: BMW

27 Lis 2012, 13:50

Sporo już czasu minęło od rejestracji furki, ale koniec końców się udało bez większych problemów.
Napisałem oświadczenie do Urzędu Skarbowego, że gościu wymieniony na umowie był pracownikiem firmy, od której kupiłem samochód, upoważnionym do dysponowania flotą samochodową tej firmy i złożenia podpisu na umowie kupna - sprzedaży. Nadmieniłem również, że osoba ta nie była właścicielem pojazdu.
Wszystko przeszło ładnie, wydział komunikacji i furka zarejestrowana.
budyn7
Obserwowany

Auto: vectra C 1.9 CDTI

03 Mar 2013, 22:30

Witam. Mam taki problem kupiłem auto sprowadzone z włoch. Auto kupiłem od handlarza w polsce. Mam tylko dowód i karte pojazdu włoską ale nie mam faktury regonu nipu danej firmy i umowe mam na pana x. da się to auto jakoś zarejestrować bo czytam tutaj ze są duże problemu w us itp. handlarz nie da mi tej faktury bo twierdzi ze nie ma. jesli macie jakieś sugestie propozycje jak rozwiącać ten problem to proszę o pomoc. pozdrawiam
caraluch
Obserwowany

Auto: Mazda 6

22 Kwi 2013, 09:28

W końcu robią czystkę z oszustami sprowadzającymi samochody osobowe jako pseudo-ciężarowe. Szczerze współczuję tym, którzy dali się nabić w butelkę i kupili takie samochody, teraz słono za to zapłacą.
escalade
Nowicjusz

Miejscowość: śląsk