REKLAMA
Jak wygląda wyrabianie nowego dowodu rejestracyjnego? W obecnym skończyły mi się miejsca. Jutro idę do wydziału komunikacji z zaświadczeniem o pozytywnym wyniku badania technicznego i złożyć wniosek o nowy dowód. Tylko co w czasie czekania na ten nowy dowód? Mam poprosić o jakieś tymczasowe pozwolenie do jazdy?
Z tego co się zorientowałem na pewnym forum prawnym na necie to ten świstek (zaświadczenie o odbytym przeglądzie technicznym) jest nic nie warte i od dobrej woli policjanta zależy czy mi pozwoli jechać dalej czy nie.
Akurat mam lekko stuknięty zderzak i policjant może mieć mniej dobrej woli, dlatego wolałbym mieć jakiś dokument który upoważnia mnie do jazdy (zaświadczenie od diagnosty takim dokumentem nie jest).
Co mam załatwić? I gdzie? W wydziale komunikacji mam o coś takiego poprosić? Pytam bo mam w poniedziałek ważny wyjazd, a jak mnie babka w wydziale komunikacji zbyje i powie żeby z zaświadczeniem jeździć to będę musiał się narażać. I stary dowód mi oddają w tym czasie?
W ogóle to w zaświadczeniu diagnosta wpisał mi zły model auta 6n 1.0 Kat, zamiast 6n2 1.0. Ma to istotne znaczenie?