Wyrobienie nowego dowodu - pozwolenie do jazdy?

18 Kwi 2013, 20:12

Jak wygląda wyrabianie nowego dowodu rejestracyjnego? W obecnym skończyły mi się miejsca. Jutro idę do wydziału komunikacji z zaświadczeniem o pozytywnym wyniku badania technicznego i złożyć wniosek o nowy dowód. Tylko co w czasie czekania na ten nowy dowód? Mam poprosić o jakieś tymczasowe pozwolenie do jazdy?
Z tego co się zorientowałem na pewnym forum prawnym na necie to ten świstek (zaświadczenie o odbytym przeglądzie technicznym) jest nic nie warte i od dobrej woli policjanta zależy czy mi pozwoli jechać dalej czy nie.
Akurat mam lekko stuknięty zderzak i policjant może mieć mniej dobrej woli, dlatego wolałbym mieć jakiś dokument który upoważnia mnie do jazdy (zaświadczenie od diagnosty takim dokumentem nie jest).
Co mam załatwić? I gdzie? W wydziale komunikacji mam o coś takiego poprosić? Pytam bo mam w poniedziałek ważny wyjazd, a jak mnie babka w wydziale komunikacji zbyje i powie żeby z zaświadczeniem jeździć to będę musiał się narażać. I stary dowód mi oddają w tym czasie?
W ogóle to w zaświadczeniu diagnosta wpisał mi zły model auta :/ 6n 1.0 Kat, zamiast 6n2 1.0. Ma to istotne znaczenie?
hehe
Początkujący

Prawo jazdy: 10 06 2010
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: VW Polo 6n2
Silnik: 1.0 50KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

19 Kwi 2013, 23:46

Zgłaszasz się z kwitem od diagnosty ( jest ważny ), nie wnikaj w szczegóły to przejdzie gładko. Podobno w niektórych urzędach chcą abyś przyniósł blachy ( chodzi o naklejki na nich- w większości urzędów dadzą Ci do rączki abyś sobie sam nakleił :yes: ). Od razu drukują Ci nowy dowód i wpisują datę następnego badania ( właśnie z glejtu od diagnosty ) i stawiają swoją pieczątkę.I finito :yes:
tony11
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 06 1996
Przebieg/rok: 32tys. km
Auto: Honda
Typ: Inny
Rok produkcji: 1993

20 Kwi 2013, 14:13

hehe napisał(a):się zorientowałem na pewnym forum prawnym na necie to ten świstek (zaświadczenie o odbytym przeglądzie technicznym) jest nic nie warte

Zmień forum - ten "świstek" jest ważny tak samo jak pieczątka w DR - wymienić DR musisz w ciągu 30 dni.. W WK nie musisz się o nic prosić - panienka wie co ma robić..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2011

20 Kwi 2013, 20:06

tony11 napisał(a):Od razu drukują Ci nowy dowód i wpisują datę następnego badania
Mozesz podać WK gdzie tak robią albo skad czerpiesz taką wiedze... :wink: Zadnych blach do WK nie zanosisz.../zmiana w tej materii nastapiła 06.2012r.../...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Rok produkcji: 2014

20 Kwi 2013, 21:11

Bardzo proszę.Warszawa-Bemowo kolego :yes: , a że miałem podobną sytuację w LUTYM 2013r :shock:
tony11
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 06 1996
Przebieg/rok: 32tys. km
Auto: Honda
Typ: Inny
Rok produkcji: 1993

21 Kwi 2013, 10:54

Migi - od razu przecież drukują .. A co mają zrobić ?? Miękkiego nie dają, tylko od razu twardy - tak samo przy wymianie jak Ci się w starym skończą miejsca na pieczątki..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

21 Kwi 2013, 20:56

silvo44 napisał(a): od razu przecież drukują .. A co mają zrobić ??
Chyba sobie jaja robicie... :shock: Chyba ze takie przepisy obowiązują w "księstwie warszawskim"... :shock: U mnie tylko i wyłącznie na poczatek PC/nie ma znaczenia czy to wymiana DR czy inne zdarzenie np.I rej.w kraju/a po około 14 dniach normalny DR... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Rok produkcji: 2014

22 Kwi 2013, 12:23

Bez jaj - niedawno skończył się DR od F-ki, zrobiłem przegląd "na papier", poszedłem do WK i dostałem twardy DR od ręki(+ nowe nalepki na tablice).. Coś to dziwne zwyczaje u Ciebie są ..

hehe - napisz jak u Ciebie się to skończyło..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika