Samochód typu sedan do 45 tys PLN, proszę o pomoc :)

29 Maj 2015, 16:53

Witam, poszukuję samochodu, który dobrze mi posłuży przez następne kilka lat, interesują mnie tylko auta typu sedan, ważne jest dla mnie to żeby były dobrze wyposażone (np. nawigacja), elektronika, oraz ewentualnie skórzane fotele automatyczna skrzynia itd.

Zależy mi na tym, aby samochód nie był starszy niż 6-7 lat, oraz nie miał gigantycznego przebiegu, fajnie byłoby gdyby był w miarę ekonomiczny oraz nie byłby zbyt awaryjny.

Jeśli chodzi o samochody, które mnie interesują to jest to głównie Audi A4 (B8), widziałem kilka pięknych sztuk z pełnym wyposażeniem za około 45-50 tys., ale boję się, że takie auto może się posypać po paru miesiącach, nie ukrywam, że audi to moja ulubiona marka, więc od razu na wejście są dla mnie po prostu bóstwem :), a zwłaszcza śnieżnobiałe sedany A4 B8.

Jeśli mi na powyższe auto nie starczy mam też inne wyjścia:
- BMW E60 lub E90
- Opel Insignia
- Ford Mondeo
- Mazda 6

Chyba tylko tyle samochodów przyciągnęło moją uwagę, jestem otwarty na inne propozycje, myślałem też o passacie, ale większość znajomych mi je stanowczo odradzała mówiąc o strasznej awaryjności i niewygodzie.

Bardzo proszę o pomoc w wyborze, ja niezbyt znam się na poszczególnych samochodach, więc proszę o pomoc osoby, które coś o tym wiedzą, i byłyby mi w stanie pomóc, z góry dzięki i pozdrawiam !
HauX
Nowicjusz

Auto: nie mam

29 Maj 2015, 17:06

za 45-50k uczciwe A4 B8 będzie raczej w wersji podstawowej czyli zwykły ciekłokrystaliczny czerwony wyświetlacz w środku i brak ksenonów/LEDów. Ale to i tak nie problem, bo największą wadą tego auta jest brak dobrych silników.

Pytanie co rozumiesz przez gigantyczny przebieg? Zakładam 200tys. czyli bardzo niski jak dla tej klasy aut. Jak kupujesz auto rocznikiem to odpuść wszystkie marki premium, bo nie o to w tym chodzi. Druga sprawa, że patrzenie na rocznik to przejaw braku wiedzy o rynku motoryzacyjnym więc dobrze, że najpierw pytasz :)
Jakie przebiegi robisz, bo nie wiadomo czy benzyna czy ON?

Mazda 6 tylko z benzyniakiem i koniecznie musisz zabezpieczyć, bo dalej może rdzewieć.

A myślałeś o Citroenie C5? Model bardzo udany, komfortowy z racji hydropneumatyki, z dobrymi silnikami (prócz 1,6 benzyna) i do tej pory produkowany.
Jak się pojawiła Mazda to nie sposób pominąć Hondy Accord.
No i jak pojawiły się drogie w serwisie BMW to polecam poszukać trwałego Lexusa IS250 lub GS300
Ostatnio edytowany przez dzida, 29 Maj 2015, 17:14, edytowano w sumie 1 raz
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

29 Maj 2015, 17:09

Wydaje mi się, że ON byłby lepszym wyjściem, ale co masz na myśli pisząc, że audi ma słabe silniki ? awaryjne ?
HauX
Nowicjusz

29 Maj 2015, 17:12

Tak. Niby 2,0TDI ma już CR ale wadliwa pompa oleju pozostała do 2010r. więc dalej jest ryzyko zatarcia silnika. Benzyniaki, żrą olej na potęgę, nie trzymają mocy i mają problemy z rozrządem.
Ile robisz km i w jakich warunkach, że ON?
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

29 Maj 2015, 17:20

głównie po mieście / przedmieściach, czasami po autostradzie, nie wiem dokładnie ile robię, ale myślę, że codziennie około 20-30 km będzie
HauX
Nowicjusz

29 Maj 2015, 17:23

Jak po mieście i przedmieściach to daj sobie spokój z ON, bo się wpakujesz w koszta. Diesle, a szczególnie ich dwumasy męczone wysokim momentem i filtry cząstek stałych bardzo nie lubią takiego jeżdżenia.
W dodatku przebiegi niskie aby się opłacało 30km*365dni to ok 11tys. km - co to jest dla diesla i opłacalności po naprawach.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SKODA Citigo - nr 1 w segmencie aut mini!
    SKODA Citigo zajęła 1. miejsce pod względem sprzedaży w segmencie A na polskim rynku w styczniu 2013 roku. Model Citigo od momentu wprowadzenia na rynek cały czas zajmował bardzo wysokie pozycje, jednak pierwszy raz udało ...

29 Maj 2015, 17:37

To myślisz, że do 50 tys. jestem w stanie kupić dobre Audi ?
HauX
Nowicjusz

29 Maj 2015, 17:41

Jeśli zaakceptujesz wady silników to tak ale nie polecam z powodu maszynowni i wałków jakie są w ogłoszeniach - wykańczają nerwowo :evil:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

29 Maj 2015, 17:49

Uparłes się na Audi a tam nie ma silnika godnego polecenia. :roll: Lepiej kupić A3-kę 1.9 TDI
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

29 Maj 2015, 18:09

A co myślicie o Peugeocie 508 z silnikiem 2.0 HDI ?

Całkiem nieźle wygląda i ludzie go chwalą, przy tym myślę, że za te pieniądze można takiego dostać
HauX
Nowicjusz

29 Maj 2015, 18:22

Robisz za małe przebiegi na diesel'a, chcesz problemów?

Nie może być benzyna ew benz+ LPG?
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

29 Maj 2015, 18:29

Nie chcę problemów, ale od zawsze jeździłem diesel'em i dawałem radę, a jeśli chodzi o przebiegi, to czasami trafi się jakaś dłuższa trasa, a myślę, że to 2.0 HDI w peugeocie jest godne uwagi.

Pozdrawiam :)
HauX
Nowicjusz

29 Maj 2015, 19:00

może warto zmienić upodobania co do rodzaju paliwa, bo wszytko jest przeciw niemu ;)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

29 Maj 2015, 21:03

2.0 HDI jest bardzo ok, ale jak każdy NOWOCZESNY diesel nie nadaje się do miasta
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008

30 Maj 2015, 12:11

Bardzo wam dziękuję za pomoc, dzięki wam odpuściłem sobie A4, ponieważ z tego co piszecie pod względem mechanicznym nie są godne polecenia, a przy tym wątpię, że do 45 tys. kupię dobru samochód, jakbym miał 70 tys. + to byłaby inna sprawa.

Po dłuższej chwili zastanowienia poważnie myślę o zakupie Peugeota 508 w wersji kombi, chciałem kupić auto typu sedan, ale kiedy byłem w Mysłowicach i porównałem obydwa modele (sedan i kombi 508'ki) to zauważyłem, że sedan wygląda minimalnie lepiej z zewnątrz, ale gdy byłem w środku to w sedanie było nijak, a w kombi solarny dach zmienia wnętrze samochodu do poziomu kokpitu samolotu, cenowo są bardzo podobne, i mogę w moim budżecie kupić samochód w bardzo dobrym stanie i pełnym wyposażeniem.

Jeśli chodzi o silnik to wydaje mi się, że tylko 2.0 HDI jest godny uwagi, ale chciałbym zapytać o ewentualne usterki lub problemy związane z silnikiem / samochodem, i ciekawi mnie fakt jak prezentuje się automat peugeota na tle innych, nic o nim nie wiem, więc proszę o pomoc .

Myślę, że auto jest bardzo dobrym przykładem dobrego stosunku jakości do ceny, a co wy o tym myślicie ?

Z góry dzięki !
HauX
Nowicjusz