REKLAMA
Witam wszystkich serdecznie.
Szukam samochodu dla siebie w przedziale 40-60 tys zł +-10 tys zł. Wiem, że jest trochę spory rozrzut cenowy, ale wcześniej kupiłem samochód by się nauczyć jeździć, a teraz chcę coś konkretniejszego. Interesują mnie samochody typu suv lub sedan. Będzie on użytkowany max 1,5 roku. Jestem kawalerem, myślę o emigracji i chciałbym pojeździć jeszcze czymś sensowniejszym. Może trochę o tym gdzie samochód będzie użytkowany i w jakich warunkach:
- samochód głównie do pracy (4-5km dziennie), czasem na miasto (8-10km w jedną stronę), raz na miesiąc ok 150km. Podejrzewam, że w tym wypadku diesel odpada,
- auto będzie pod wiatą (nie posiadam garażu),
- spalanie mnie nie interesuje, teraz obecnie auto spala z 8l/100km. Myślę, że do 15 l/100km będzie ok,
- nie chcę gazu, chyba, że jakieś modele mają fabrycznie zamontowany gaz i warto się nad nimi zastanowić,
- nie interesuje mnie przebieg, tak długo jak auto jest bardzo zadbane. Widziałem sporo samochodów z przebiegami 100-120K, które były zdezelowane i brudne, a też kilka modeli z przebiegiem 200k+ w super stanie. Nie wiem jak z waszego doświadczenia to wygląda,
- z wymianą klocków, płynów filtrów to raczej powinienem poradzić sobie sam, a jak się nie uda, to mam kolegę mechanika,
- skrzynia tylko automat.
- przebieg roczny myślę do 10k max
Kilka przykładów co mnie zaciekawiły
BMW X6
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
BMW Seria 7 730d
Mazda 6 wersja 3
Audi A6 C7
Volvo XC60
Volvo S60 D3
Mercedes W212
Audi Q7
Pokrewne auta typu Audi A4, 5, Q5, BMW seria 3,5 też mi się podobają. Po prostu wszystkiego nie chciałem tu wrzucać. Niektóre modele, które zaproponowałem to silniki Diesla, ale są też w benzynie. Wrzuciłem je tylko poglądowo.
Dałem spory rozrzut cenowy, ale na pewno na forum znajdą się osoby, które mają wiedzę i podpowiedzą jakie modele z miejsca odrzucić. Jak będzie to samochód za 35k, a będzie mi się podobał, to również wezmę pod uwagę. Zakup planuję do 2 miesięcy i przy takiej kwocie pewnie zajmie mi trochę szukanie zadbanego modelu.
Serdecznie dziękuję za odpowiedzi.