18 Sty 2019, 11:09
Cześć,
Zwracam się do Was z pomocą w wyborze samochodu.
Aktualnie posiadana Skoda Fabia 1 Sedan 64KM - po mieście jeszcze daje radę, ale na trasie albo pod górkę to straszny muł...
Szukam czegoś dużo bardziej dynamicznego, aby wyprzedzanie na trasie nie sprawiało, że pasażerowie zaczynają się modlić:)
Budżet do 20,25 tysięcy.
Przebiegi - 20k, 25k rocznie.
Na codzień: 50km do pracy i z powrotem, raz w miesiącu trasa gdzieś na weekend 400km, dwa razy do roku gdzieś dalej w europę.
Na czym mi zależy:
- elektryczne szyby przynajmniej z przodu,
- klimatyzacja
- wygodny dla pasażerów z przodu
- duży bagażnik (jakby była szerokość załadunku 110 cm to wspaniale)
- tempomat
- czujniki parkowania/kamera cofania
- dynamiczny
- dobra widoczność
- manual
- niskie spalanie
- fajnie byłoby mieć sterowanie radiem z kierownicy
Na czym mi nie zależy:
- aż tak bardzo na wyglądzie zewnętrznym
- miejsce z tyłu
- dużo ułatwiaczy jazdy nie musi być
- żadnej skóry,
Zastanawiałem się czy może nie warto dołożyć i na raty wziąć nowy samochód, ale patrząc po cennikach to przynajmniej budżet razy 3 z takimi wymaganiami.
Jeśli chodzi o paliwo to aktualnie mam LPG i mogę się uśmiechać na stacjach, ale nie aktualnie zarówno beznyny jak i diesle wydają się w miarę ekonomiczne, więc prawie na jedno wyjdzie.
W dieslach podoba mi się moment obrotowy i przyśpieszenie od małych obrotów - martwi mnie koszt ewentualnej naprawy - krótkie trasy - i ewentualnie nagonka na diesle i obostrzenia we wjazdach do miast...
Rozpisałem się. Jakbyście uważali, że warto dołożyć to rozważę to.
Rocznik przebieg - wiadomo, że chciałoby się jak najmłodszy i bez przebiegu, ale wiem, że to nie takie oczywiste.
Pomóżcie obrać jakiś kierunek - będę wdzięczny