Samochód używany do 32k

21 Lip 2017, 20:41

Witam wszystkich. Od jakiegoś czasu rozglądam się za samochodem. Cechy: benzyna (najlepiej pod gaz w razie w), zrywny (obawiam się że 140KM może być mało), ~2,5l, hatchback/sedan, rozsądne jeśli chodzi o awarie. Niestety mam niewdzięczny budżet (32000 zł). Jest grupa aut, które można kupić do 30k, ale te najbardziej "wymarzone" to kwota bliższa 40k. Nie ma nic pomiędzy.
Codziennie robię ok. 12 km w trybie miejskim, średnio 2 razy w miesiącu mogą to być dłuższe trasy (pow. 60km), prócz tego wiadomo okres wakacji gdzie człowiek zapuszcza się dalej od domu. Mimo wszystko chyba najlepiej 6-biegowa skrzynia.

Póki co wytypowałem:
- Citroen C5 III 2.0 (boli mnie trochę że "tylko" 140km)
- Honda Accord VII 2.0 lub 2.4 (tu mam największy problem, bo za 30k kupię poliftowy i dobrze wyposażony, ale "choruję" na wersję VIII o czym dalej),
- Mazda 6 II 2.0 (tak wiem blacharka)
- Chevrolet Cruze sedan (trochę tu nie pasuje, 141km oraz 5-biegowa skrzynia, ale ma swój urok)
W zasadzie każdy ma jakieś "ale", jednak rozumiem nie ma samochodów idealnych.

Jestem rozdarty ponieważ auta, które najbardziej do mnie przemawiają są droższe niż założony budżet. Teoretycznie mógłbym odłożyć, ale na ten moment wydać 40k na auto trochę boli. W sferze marzeń są Accord VIII, Lexus IS 250 II, Peugeot 508 i Mercedes w204. Wiem, że to różne auta ale wizualnie do mnie trafiają.

Mimo dobrych opinii nie podoba mi się Laguna III, Megane III, Lancer VIII, wcześniejsze Lexusy, Volvo (jedynie s60 II, ale za drogie), Saaby, Bravo II, Alfa 159 czy Mondeo mk4.
dikhet
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 02 2007
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Nie mam

22 Lip 2017, 22:49

Znajdę porządnego mercedesa W204 do 33 tys. zł? Można jakoś zweryfikować ogłoszenia na mobile.de?
[link do mobile.de wygasł]
[link do mobile.de wygasł]
dikhet
Nowicjusz

22 Lip 2017, 23:54

W204 za 33 tysiące to będzie złom. Za 40 znajdzie się jakieś w miarę ok.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

23 Lip 2017, 00:35

a warto się pchać w W211?
dikhet
Nowicjusz

23 Lip 2017, 10:01

Tak, przy czym koszty utrzymania będą wyższe niż wymienione powyżej auta (zbliżone do W204), ale niższe niż BMW E60 lub Audi A6C6.

Problem jest tyko taki, że to taki "pośredni" budżet - na ładnego polifta 32 tysiące to mało, za to przedlift powinien być w niezłym stanie.

Druga sprawa, że ilość ogłoszeń z silnikiem benzynowym nie jest duża.

Co do silników przedliftowych to polecam 2.4, 2.6, 3.2, 5.0. 1.8 trochę słaby, ma problemy z łańcuchem rorządu, ale poza tym jest ok. No i dominują auta z 5-biegową skrzynią automatyczną - polecam, b.trwałe rozwiązanie. Manual jest ok, ale odsprzedaż auta z manualną skrzynią jest trudna (nikt nie szuka MB w manualem).
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

23 Lip 2017, 11:22

A nie jest tak, że w Niemczech łatwiej trafić Mercedesa w dobrym stanie niż inne marki? W końcu średnia wieku użytkowników tego auta jest wyższa a "dziadki" raczej dbają o swoje pojazdy. Czy to tylko stereotyp?
dikhet
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wyjazd na wakacje samochodem – o czym pamiętać?
    Długo wyczekiwany po okresie kwarantanny czas wakacyjnych wyjazdów w końcu nadszedł. Z uwagi na bezpieczeństwo, o wiele więcej Polaków w tym roku zdecyduje się na podróże krajowe, by zobaczyć lokalne ...
    Jak ustawić prawidłowo lusterka w samochodzie?
    Prawidłowe ustawienie lusterek ma istotny wpływ na bezpieczeństwo – od tego zależy, czy kierowca będzie mógł dokładnie obserwować sytuację na drodze. Ważne, aby w ustawieniu lusterek wykazywać się starannością ...

23 Lip 2017, 11:43

dikhet napisał(a):Czy to tylko stereotyp?

Niby nie stereotyp tylko że te dziadki nie sprzedają tego w cenie zbliżonej do aut w PL tylko znacznie droższej tak więc żeby wyszło Cię po kosztach sprowadzenia około 33k to będziesz musiał szukać czegoś u arabów albo uszkodzonego... z czym też jest problem bo zazwyczaj uszkodzone auto w ciągu miesiąca potrafi zmienić 5 razy szrot i do każdej zmiany kilka eur jest dołożone.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

23 Lip 2017, 13:12

Obydwa ogłoszenia napisane dosć pokracznie. Na 1 pisze, że auto bez przeglądu, więc costam do robienia będzie.

Drugie jest napisane kompletnie łamanym językiem niemieckim, styl gorszy niż ,,MAM HOROM CURKE" więc gdy zajedziesz okaże się, że mercedes od dziadka jest od Mahmuda który robił wszystko u Murata w garażu i to będzie trup.
erni13
Początkujący

Auto: Mercedes C klasa W204
Silnik: 2.2 CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010