Jakie samochód na wyjazd po europie

22 Lip 2017, 14:42

Witam, mam problem w wyborze auta. W tym roku zamierza wyjechać na wycieczkę samochodem po europie ( Niemcy, Holandia, Belgia, Francja, Szwajcaria, Włochy) podróż życia tak zwana. Ze względu na ilośc miejsc do zwiedzenia na auto mam tylko 5-6tyś i tu moje pytanie... jakie auto wybrać w tej kwocie aby wytrzymało tyle kilometrów ale też i było komfortowe.
Typ auta:
najlepiej w LPG i kombi albo na tyle pojemny aby dało się spać w nim (2osb)

myślałem nad fordem focus 1.6 w LPG miałem kiedyś taki samochód i bardzo mi się podoba, i też znajomy w tamtym roku trafił naprawdę zadbaną sztukę za 6tyś i też był w podobnej wyprawie ale nie wiem czy ja trafie taką sztukę w tej cenie jak on... inni proponowali mercedes w124. Co o tym myślicie ? jakie polecacie na taka trasę.

PS. proszę o poważne wypowiedzi.
TBizi
Nowicjusz

Auto: BMW

22 Lip 2017, 14:56

Nie wiem czy znajdziesz za taką kasę ale pomyśl o zafirze.
Dodatkowo sharan/alhambra

Lepszym wyborem od focusa ze względu na przestronność byłby np. 406, vectra b. Jako faworyta podrzucam lagunę mk1 - za taką kasę będziesz miał bardzo wygodne, przestronne i nieźle wyposażone auto, climatronic nie jest rzadkością.

U mnie, w zeszłym roku na takiej wycieczce sprawdził się w210 3.0D. Kupiony za 3500, połatany trochę w garażu, w mechanikę włożone 1,5-2k, przejechał 10kkm bez problemu.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

22 Lip 2017, 17:08

SUV odpadają nie podobają mi się takie samochody. A co do laguny to nie taki głupi pomysł ale ciągnie mnie tez jakoś do mercedesów od zawsze te auta mnie kręciły. A z merców to jakie byście polecili gaz/diesel ? ja bym stawiał bardziej na gaz bo tańszy na taką wyprawę, ale też słyszałem, że za bardzo te starsze mercy nie lubią gazu, to prawda?
TBizi
Nowicjusz

22 Lip 2017, 18:36

W taką podróż to bardziej celował bym w Vito w dieslu po co się męczyć jakimś kombikiem jak można mieć coś większego że można się przekimac z tyłu na materacu.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

22 Lip 2017, 18:42

właśnie odpadają tego typu auta, bo zamierzam też nim się poruszać też w Polsce jak przyjadę, dlatego celuje w kombi albo sedan/limuzyna. A co do mercedesów to jakie polecacie z własnego doświadczenia w gazie w tej cenie ?
TBizi
Nowicjusz

22 Lip 2017, 19:00

TBizi napisał(a):A co do mercedesów to jakie polecacie z własnego doświadczenia w gazie w tej cenie ?
żadnego, w tym budżecie ciężko będzie znaleźć cokolwiek a ty jeszcze wybredzasz. Z Mercedesów w tej cenie to tylko w210 z niezniszczalnym 2.9 TD chodz w trasę lepszy byłby CDI możesz też rozglądać się za Passatem B5 w kombi 1.9 TDI
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

22 Lip 2017, 19:01

TBizi napisał(a):A co do mercedesów to jakie polecacie z własnego doświadczenia w gazie w tej cenie ?

Nie wiem co tu ma wspólnego nabycie merca za 5k z objechaniem europy... Są do tego lepsze auta które nie będą potrzebować modlitewnika do ukończenia trasy. Natomiast Ty po prostu jesteś napalony na MB. Tak więc za Twój budżet zakupu 3/4 aut to śmiecie których doprowadzenie do kultury pochłonie 50% Twojego budżetu zakupu i to liczone cienkim ołówkiem bez ekstrawagancji typu opony :D
Więc albo kupisz starą Cklase która ma tyle wspólnego z MB co ja z baletem albo kupisz coś nowszego prosto z pieca hutniczego.

Kao vito rdzewieje na plakacie a za 5k będzie to złom...

Zresztą Panowie zejdźmy na ziemię MB za 5k z LPG do podróży po EU :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

22 Lip 2017, 19:06

szybki napisał(a):Kao vito rdzewieje na plakacie a za 5k będzie to złom...
no i co że rdzewieje ale jest tani i do tego celu wydaje mi się dobrą alternatywą. A tak w nawiasie teraz robię całego Vito z 2003 roku ma przejechane 870 tys. Gość go ma po ojcu a teraz wymyślił sobie że chce go trochę podbajerzyc. I co najlepsze nie ma rdzy gdzie nie gdzie małe centki także na plakacie jeszcze napewno nie miał rdzy :naughty:
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

22 Lip 2017, 19:16

Kao napisał(a):no i co że rdzewieje ale jest tani i do tego celu wydaje mi się dobrą alternatywą. A tak w nawiasie teraz robię całego Vito z 2003 roku ma przejechane 870 tys. Gość go ma po ojcu a teraz wymyślił sobie że chce go trochę podbajerzyc. I co najlepsze nie ma rdzy gdzie nie gdzie małe centki także na plakacie jeszcze napewno nie miał rdzy :naughty:

Kao lubię te opowieści :D to dogadajcie się z kolegą i znajdź mu Vito za 5k a ja się pośmieje... :mrgreen: Jak coś mam lawetę :ok:
A już o taniości aut tego typu za taka kasę nie będę się wypowiadał bo nawet szkoda strzępić języka nic innego nie wypada życzyć jak powodzenia...

Zastanawiam się czy jest jakaś bariera cenowa vs auto kiedy powiecie "stop"...
szybki
Moderator - Tuning

22 Lip 2017, 19:39

Nie me co filozofować, bo kasa nie ta. Trzeba szukać zadbanego w miarę dużego auta w okolicy i kupić.
Skąd jesteś, to czegoś poszukamy
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

22 Lip 2017, 19:41

szybki : bez obrazy ale jak typowy polaczek się zachowujesz. Przyszedłeś na wybrzydzałeś powiedziałes jaki ty nie mądry a nic do tematu nie wniosłeś.

mike: lubelskie
TBizi
Nowicjusz

22 Lip 2017, 19:47

Jak to ma być auto na wyjazd po Europie to spokojnie możesz brać W210, ale dobrze jakbyś szukał go z kimś kto się zna na autach. Powierzchowna rdza nie dyskwalifikuje auta, ale przerdzewiała podłoga już tak. Kielichy amortyzatorów przód trzeba koniecznie sprawdzić, a poza tym to standard, wycieki, czy auto jedzie prosto przy 100km/h. O LPG w tym budżecie będzie ciężko, z prostego powodu - 3/4 aut w ogłoszeniach to diesle.

Tu jest kombi z LPG z forum W210:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

22 Lip 2017, 20:48

Spójrz na te:
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

22 Lip 2017, 21:42

Mike: ta mazda wygląda interesująco + passat zapomniałem o tych markach :) a macie może jakieś inne jeszcze auta ? . Mike: a który by był mniej awaryjny mazda czy passat ?
TBizi
Nowicjusz

22 Lip 2017, 22:22

TBizi napisał(a):szybki : bez obrazy ale jak typowy polaczek się zachowujesz. Przyszedłeś na wybrzydzałeś powiedziałes jaki ty nie mądry a nic do tematu nie wniosłeś.

Wniosłem to że za Twój budżet nie ma co wybrzydzać że to mi się podoba a to nie tylko trzeba brać to co jest w najlepszym stanie i nie należy do technologicznych bomb z opóźnionym zapłonem...
Do tego przemyśl sprawę że np: wymienisz oleje, zrobisz heble, zrobisz rozrząd i gdzie tu masz Twoje założenia budżetowe... Ty upierasz się że Twój budżet jest normalny...
Popatrz na chociażby tego MB z linka zapytaj ile kosztują tylne amory, ile kosztuje ten divajsik od nivo, zapytaj spalanie, o cenę opon, zapytaj czy chociażby zaciski nie stoją i ile kosztuje ich zrobienie .... dla Ciebie jest to wszystko nic????!!!!
Dla Twojej wiadomości to komplet amorów do tego autka za 6900zł. kosztuje 2500zł.!!! i mówię tu o samych amorach!!!! A jak myślisz jeżeli w takim staruszku ruszysz amorki to nie trzeba będzie wymienić reszty jak: gruszka albo gumowe przewody... Więc jak się wyrobisz w 3000zł. z robotą to będziesz mógł piętkami po czterech literkach się bić... no a gdzie reszta?

Dla mnie jezeli kogoś nie stać na uzbieranie większej kwoty na zakup auta i ma 5k to powinien szukać czegoś co pozwoli na normalne korzystanie z samochodu... dokładnie tak jak ja robię bo w pracy jeżdżę trzęsi dupą za 4,5k a nie wymyślam Mercedesa mając 5k.

Więc jedź do mechanika zapytaj o abecadło serwisowe przy zakupie, zapytaj o wynalazki typu nivo co ile kosztuje a potem skonfrontuj sobie to z budżetem.
I mam radę nie zakładaj sobie że przy 10tym właścicielu danego auto ktoś w niego włożył tyle ile powinien włożyć żeby komuś go oddać za pół darmo.
szybki
Moderator - Tuning