Samochód używany raz w tygodniu - konsekwencje, Hyundai ix35

07 Sie 2019, 07:22

Cześć, mam pytanie w jaki sposób używanie samochodu raz w tygodniu, w weekendy, wpływa na jego kondycję? Do pracy nie opłaca mi sie jeździć bo korzystam z komunikacji miejskiej, do sklepu blisko, do jazdy zniechecaja korki itd... Samochód służy mi głównie w weekendy, pokonuje wtedy nim trasy rzędu 50-200 km. Czy takie rzadkie korzystanie negatywnie wpływa na jego kondycję? Wiem, że moze rozładować się akumulator - choć mi sie to jeszcze nie zdarzyło, olej wymieniany raz do roku, cisnienie w kołach sprawdzam co 1-2 m-ce. Samochód garażowany w garażu podziemnym. Silnik 2.0, diesel. Wiem, że pytanie może wydawać się głupie ale od jakiegoś czasu mnie nurtuje. Może lepiej było by ruszyć go raz środku tygodnia? Co sądzicie?
tomek198823
Nowicjusz

Zdjęcia: 3
  • 07 Sie 2019, 10:41

Wychodzi Ci że samochód stoi w tygodniu jakieś pięć dni więc to nie jest jeszcze problem tym bardziej że jest w garażu. Myślę, że jeżdżąc w weekendy takie odległości o których wspomniałeś wystarczą do utrzymania samochodu w dobrej kondycji.
    Akumulator też powinien dawać racę ponieważ w weekend podładuje się na tyle żeby bez problemu przetrwać kolejne pięć dni aby ponownie odpalić silnik :)
    Warto tu pamiętać żeby nie zostawiać samochodu bezpośrednio po myjnie na te pięć dni, lepiej nim przejechać wysuszyć go i dopiero postawić. Zapobiegnie to korozji na tarczach hamulcowych i powolnemu wysychaniu w innych miejscach nadwozia gdzie z czasem mogłaby się pojawić korozja.

Jak byś chciał go w środku tygodnia odpalić to warto by było jednorazowo zrobić jakieś min. 20km żeby to miało sens. inaczej lepiej zostawić o i jeździć tylko w weekendy.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!