Problem Mondeo mk3 1.8 benzyna

05 Sie 2019, 12:24

Witam jestem tu nowy , mam nadzieję że ktoś pomoże.
Otóż mój problem polega na tym , że Ford ( Mondeo mk3 1.8 benzyna bez lpg) po odpaleniu na zimnym silniku nie ma wogóle ssania , obroty są niskie i przy dojeżdżaniu do skrzyżowań gaśnie . Problem ten utrzymuje się tylko do rozgrzania silnika , potem obroty są równe i wyższe bez falowań i nie gaśnie . Jakieś pomysły ? Tps wymieniony na nowy wraz z przepustnicą , przepływki to autko nie posiada , kable WN i świece nowe , krokowiec podmieniony lecz bez różnicy , dodam jeszcze że jak silnik jest mocno nagrzany to brakuje mu całkowicie mocy tak jakby odcinało paliwo i mocno strzela jakby w tłumik , muszę jechać na delikatnym gazie bo inaczej go dusi i odmawia jazdy , czasem go całkowicie zadusi i gaśnie , potem ciężko odpalić. Proszę o pomoc
prywatny94
Nowicjusz

• 05 Sie 2019, 14:12

Sprawdź wszystkie bezpieczniki czy są ok. Pamiętam że w tym modelu był chyba bezpiecznik 5A który odpowiadał za podtrzymanie pamięci sterownika i jak był przepalony to silnik nie trzymał ustawień adaptacji i za każdym razem uczył się na nowo po odpaleniu. Objawiało się to właśnie problemem z niskimi obrotami jak był zimny potrafił nawet zgasnąć. Jak się rozgrzał to chodził ok.
    Sprawdź bo może u ciebie jest taki problem z opisu wygląda bardzo podobnie. W skrócie sterownik pracuje w trybie samoadaptacji ale nie zapamiętuje ustawień i dlatego za każdym razem jest problem po odpaleniu.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LC Matte Prototype
      Wersja LC 500h Matte Prototype to najnowsza odsłona coupé Lexusa, zaprezentowana na Barcelona Motor Show 2019. Samochód pokryto lakierem Space Orange, inspirowanym barwą zachodzącego słońca. Powłoka jest matowa, ...