Samochód w granicach 14000-17000 tyś złotych

20 Sty 2015, 00:56

Poszukuję samochodu w przedziale cenowym jak w temacie. Przez ostanie dwa tygodnie przeglądałem dużo ofert, czytałem sporo o poszczególnych markach, m.in. to forum i kompletnie nie wiem na co się zdecydować i na co mogę liczyć w takim przedziale cenowym, więc chciałbym zapytać ekspertów jako że nie potrafię ocenić sam konkretnych ofert.

Interesuje mnie samochód w kombi, ewentualnie jakiś van/minibus w dieslu. Auto będzie użytkowane raczej pół na pół, miasto/trasa z przewagą trasy na ten moment.

Jestem z województwa podlaskiego, konkretnie Łomża, więc blisko mam także do mazowieckiego.

Myślałem o takich modelach jak np. VW Passat B5, Opel Astra III, Peugeot 307, Ford Focus Mk2 czy Mazda 6.

Generalnie nasłuchałem się że Francuzy są drogie w utrzymaniu, drogie części, trudno dostępne i mają problemy z elektryką. Chociaż Peugeot 307 ma w miarę proste silniki 1.6 i 2.0 HDI. Marka Forda do mnie nie przemawia, nawet nie wiem dlaczego. Z kolei w Mazdach 6 czytałem że są problemy z blachą i silnikiem diesla 2.0. Jeśli się mylę, proszę mnie poprawić.

Najbardziej odpowiadałby mi Passat B5 albo Astra III. I tutaj moje pytanie, w takim przedziale cenowym, co lepiej wybrać ? Który z nich będzie lepszy ? Wiem że to będzie też dużo zależało od samego stanu konkretnych samochodów, ale chciałbym wysłuchać opinii ludzi obeznanych w temacie. Z tego co wyczytałem Astra III ma koło dwumasowe, droga naprawa w razie awarii...
A może w ogóle porywam się na samochody nie takiej klasy z takim budżetem ?

Generalnie nie chce mi się też wierzyć podawanym przebiegom samochodów, a w niektórych przypadkach ceny wydają mi się podejrzanie niskie. Tak jak na przykład 11-letni Passat B5 z przebiegiem zaledwie 214 tyś km, co jest raczej nie realne. Dużo jest takich ogłoszeń, gdzie 10-letnie czy 11-letnie diesle mają przebieg w granicach 200 tyś km do 250 tyś km, a czasami nawet mniej.
Przykłady:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
I czy w ogóle brać pod uwagę, samochody świeżo sprowadzone przez dealerów jak np.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wiem generalnie, że lepiej byłoby kupić od osoby prywatnej, ale niewiele jest takich ofert.
lancer80
Obserwowany

Auto: Audi A4 B5

20 Sty 2015, 01:06

lancer80 napisał(a):Najbardziej odpowiadałby mi Passat B5 albo Astra III. I tutaj moje pytanie, w takim przedziale cenowym, co lepiej wybrać ? Który z nich będzie lepszy ?

W tym przedziale wybrał bym Astre H.
Auto tańsze w zakupie jak i w utrzymaniu.
Oszczędniejsze silniki benzynowe od passata.

Mazda 6 jak najbardziej, uważaj na korozję.
Focus też jak benzyna wszystkie oprócz 1.4, 1.6 115km i 1.6 też bym odpuścił bo jest dobre tylko na miasto. A diesel 1.6 TDCi
Pug 307 też ok tutaj 2.0HDI
Astra miała jakąś przygodę bo przedni zderzak w innym odcieniu.
DamianCAR
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: E36, Opel Vectra C
Silnik: m50b25, 2.0T + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

20 Sty 2015, 09:20

Huhuhu za tą kwote można poszalec. faktycznie jak sie poszaleje najprawdopodobniej trafi sie na 2mas. Jeżeli nie chcesz tej części wybieraj z silnikiem poniżej 100KM chociaż to też nie regóła niby w benzyniakach sie nie psuje tak nagminnie.
legler
Aktywny

Prawo jazdy: 04 05 2005
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Nissan Primastar, Citroen C5FL
Silnik: 2.0 dCi, 2.0 Benzyna
Paliwo: Diesel
Typ: Inny
Rok produkcji: 2007

20 Sty 2015, 15:02

Passat chyba dostał w przód bo dziwnie wydaje mi się spasowany, astra tak samo prawdopodobnie miała coś z przodem.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault na salonie Rétromobile
    Renault na salonie Rétromobile, obowiązkowym wydarzeniu dla wielbicieli zabytkowych samochodów, odbywającym się w dniach 5-9 lutego 2020 roku na terenach wystawienniczych przy Porte de Versailles (hale 1, 2 ...