Samochód w granicach 45-60tys zł.

09 Maj 2009, 07:44

Witam,

Na forum jestem nowy... zarejestrowałem się tutaj bo mam duży mętlik w głowie.
Aktualnie użytkuję 8 letnią thalię ... mam ją od nowości i dzielnie mi służyła, lecz wkońcu przyszedł czas na zmiany, z racji potrzeby bardziej praktycznego samochodu .

Poszukuję autka możliwie jak najtaniej w granicach 45-60tys . Rozglądam się po klasie c, gdyż D, to auta które niestety są dla mnie za duże...z ironicznego powodu - mam za krótki garaż . Rozglądam się tak i rozglądam... byłem już w kilku salonach i siedziałem w paru samochodzikach . Interesuję się także egzemplarzami powystawowymi, bo często można złapać okazję .

Tak wygląda mój obecny ranking :

1) Skoda Octavia II Ambiente 1.6 mpi / 1.4 tsi .

Autko największe i mega pakowne . Bardzo podoba mi się wykonanie i praktyczność . Super nadwozie, kolosalny bagażnik ( to jest dla mnie istotne, bo wożę często duże rzeczy ) . Do tego przekonuje mnie fakt, że to grupa VW i te 2 silniki pochodzą od niemca = mają całkiem ok opinię . 1.4 TSI na 100% brałbym powystawowy samochód, gdyż na zamówienie w każdym z małopolskich salonów czekać musiałbym nawet do końca roku !

Inna kwestia, że rozważam zakup używanej 1-3 letniej octavii ... wersja sprzed liftingu podoba mi się nawet bardziej a brak esp przeżyję, choć może taka wersja się trafi akurat .

Wersję Mint z metalicznym lakierem, radiem, c.zamkiem z alarmem i 1.6 mpi skalkulowano mi na 55tys złotych ( nówka ) . Wolę Ambiente z racji na podłkietniki ( w tylniej kanapie poprostu to przejście do bagażnika mi super pasuje ), kurtyny i jeszczę kilka innych fajnych rzeczy, które się mi przydadzą .

2) Miejsce - Renault Megane III 1.6 16v .

Tutaj celowałbym w wersję expression/dynamique . Renówka... nowość na rynku, ale obiecują dobrą jakość . Technicznie nie słyszałem zażaleń, lecz autko co dopiero weszło do sprzedaży . Podoba mi się ... Ładne wnętrze, dobre materiały ( ciutkę lepsza skoda za obudowę centralnego tunelu miękkszym tworzywem ) . Bagażnik mniejszy znacznie od skody, ale 405l brzmi i wygląda dalej nieźle ... Wyposażenie byłoby tutaj już zawierające naprawdę wszystko czego mi trzeba, lecz chyba w dynamique jeszcze nie ma esp .

Podoba mi się ten design... Autko trochę jak mydelniczka, ale jest naprawdę ciekawe . W środku miejsca mniej niż w skodzie, ale nadal pod dostatkiem . Wolę co prawda tradycyjne rozwiązania w kwestii zegarów, ale w sumie ten wyświetlacz daje radę .

Na + zasługuje fakt, że na wstępie dostaję rabat 3000zł za lojalność marce + do stargowania jest ok 5-6 tys.... podobnie jak w skodzie ( na wstępie dostałem 10.500zł ) . Są też chętni na zabranie mojego autka w rozliczeniu ( choć pewnie zbyt wiele to nie płacą ) .

Jeśli ufać renówce, no to może to być ciekawa propozycja . Autko bardzo mi leży i satawiam na II miejscu po skodzie w rankingu .

3) Kia Cee'd . Jeszcze nie oglądałem, ale straszy bagażniczek 340l . Niestety wydaje mi się, że będzie to mało dla mnie, ale zobaczymy jak z ustawnością . Niezbyt ufam koreańcom, ale ten akurat zbiera tyle laurów, że jestem skłonny . Do tego 7 lat gwarancji na silnik i 5 na auto całe .. robi wrażenie i uspokaja . Designersko - Wolę konserwatyzm skody i ekstrawagancję meganki .. ale Cee'd też do mnie trafia- jest ładny, choć zalatuje mi corollą/aurisem .

Nie siedziałem jeszcze w środku, więc nie wiem jak wnętrze... Za to liczyłem sobie na sucho i za max wersję optimum plus z 1.6 16v wychodzi mi 54.8 po rabacie z doposażeniem o esp, alarm i lakier metalic .

Jestem ciekaw tego auta i zapewne ( może jeszcze dziś ) obadam sprawę .

-------------

Tak wygląda mój ranking na te chwilę . Na wstępie wyleciało Bravo ... Designersko bardzo chwyta za serce, ale ciasno mi w nim było i czułem się mało komfortowo . Po ustawieniu fotela z przodu dla mnie ( mam 183cm i jestem raczej średniej postury )- z tyłu mi było bardzo ciasno ( już w mojej thalii jest wygodniej ! ) . Do tego materiały deski rozdzielczej ( a'la carbon ) do mnie jeszcze ew. trafiałyby... gdyby wyglądały tak jak włókno węglowe, a nie miały kolor szampański nieco .

Focus - odpadł za plastikowe wnętrze . Boczki drzwi są gorsze niż w mojej thalii ... Do tego bagażnik w porównaniu z megane nowym, jest mniej praktyczny.... Foka wychodzi też najdrożej .

i 30 - Nie podoba mi się i tyle .

Lancer Sport Back - Przód jest piękny, cudowny ... kocham lancery za to . Tył niestety wygląda dla mnie tragicznie źle i auto mi się strasznie nie podoba od d strony . Dodatkowo moje wrażenie osłabia gama silników - 1.8 ... to za wiele dla mnie pod względem spalania, a osiągi wcale nie porywają . Wyposażeniem - owszem spoko ... ale w srodku jakoś tak dziwnie nieprzyjemnie .

Honda Civic - nawet nie wiem czy mnie stać, ale autko odpada za design . Nie trafia do mnie taka amfibia .

Auris - Nuuuuudne .

----------

Teraz proszę ładnie o jakieś rady w kwesti zakupu autka . Może ktoś miał podobne dylematy i może mi doradzić na czym stanęło . Cee'd-a jeszcze nie oglądałem, ale jego warunku gwarancji bardzo są na + . Skoda - wygląda najbardziej dorosło i podoba mi się jej styl. Do tego wykonanie, wnętrze i bagażnik - super . Megane III - nowość, ale za to naprawdę urodziwa . Wnętrze bez ekstrawagancji i dobrze - i tak dali jej odpowiednią dawkę awangardy i ta dawka mi się podoba . Mniej pakowna od skody, ale wyjdzie taniej.... no i czekać nie trzeba, a ni szukac używki, bo są .

Muszę się chyba poumawiać, jak będę miał chwilę czasu na jazdy testowe każdym z tych autek ...

Pozdrawiam,

Paweł
sudix
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

09 Maj 2009, 16:16

hmmm
jezeli zalezy Tobie na mniejszym aucie z duzym bagaznikiem...
moze volkswagen Caddy? slyszlaem, ze teraz za dobre pieniadze mozna nowke wyciagnac, opinia dobra, malo awaryjne...

Seat Cordoba? teraz wyprzedaja i tez za przyzwoite pieniadze mozna miec z silniczkiem 1,4 85km
jedyna wada autka to... malo miejsca z tylu

Nissan Tida? malo popularny model, nie kazdemu sie podoba. ale to przyzwoite autko kompaktowe, zwroc na nie uwage :wink:

Mazda 3? troche droga, ale bardzo dobrzee wyposazaona. malo traci na wartosci, baaardzo dobre wyniki w tesktach na bezawarjnosc... no w koncu japonczyk z krwi i kosci.
wojtex_
Początkujący

10 Maj 2009, 08:24

Kia ma gwarancję na plus, ale na papierze, bo już czytałem opinie o tej gwarancji, ze jak przyjdzie co do czego to dramat.

Skoda to najlepiej sprzedające się auto, Za chwilę będzie jak w Czechach :wink:

Masz Thalię i chyba już znasz Renault. Jak ci pasuje to bierz Megane. To fajne autko i nie jest tak oklepane jak Szkodnik
Joter
Aktywny

10 Maj 2009, 10:04

Wszystkie wymienione sam.to przyzwoite bryczki ,ja kupiłbym Megankę ,Skoda tak jak kolega pisze KIA nie wiem czy rzeczywiście robią ludzi w bambuko z tą gwarancją ,Meganki są trzy w mojej rodzinie nie bez powodu! :wink: Na razie nawet ta z silnikiem 1.5 dCi spisuje się doskonale ale brat dba o nia i leje paliwo tylko na SHELLU (V-Power).1.6 16 V,to chyba najlepsza opcja,Skoda to godny rywal ale czy lepszy?!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

10 Maj 2009, 10:14

Joter napisał(a):Masz Thalię i chyba już znasz Renault. Jak ci pasuje to bierz Megane. To fajne autko i nie jest tak oklepane jak Szkodnik

Tak, tylko, że Thalia i nowe Megane to przepaść. To, że Thalia się nie psuła, może wynikać z faktu, że nie miało co tam się psuć.
Dużym autem na pewno będzie Dacia Logan, ale to auto odstrasza. Dla mnie to taki unowocześniony Fiat 125p. Koszmar.
Sprawdzałeś Golfa? Zapewne do 60 tys. zł kupisz jakąś bardziej podstawową wersję, ale skoro lubisz niemiecką precyzję?
A może do tego hiszpański temperament? Jak Ci się podoba Seat Leon. Optycznie duże auto, choć jak dla mnie środek jest mało ciekawy.

A może poczekasz ok. roku na nową generację Astry? Astra pójdzie w ślady Insigni, a Insignia prezentuje się bardzo ciekawie.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

10 Maj 2009, 16:32

Co do Civica to jest jeszcze wersja sedan, a ona różni się od hatchbacka znacząco ;)
Markowa odzież, pewne samochody
tradelux
Aktywny
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Niesprawne hamulce - plaga na polskich drogach
    Instytut Transportu Samochodowego zbadał popularne w Polsce płyny hamulcowe. Wyniki badań są zatrważające. Wiele z nich nie spełnia wymaganych norm. A polscy kierowcy często nie zwracają uwagi na to, co płynie w układach ...

10 Maj 2009, 18:01

sudix napisał(a):Honda Civic - nawet nie wiem czy mnie stać, ale autko odpada za design . Nie trafia do mnie taka amfibia .

Obraziłem się :P tak przy okazji, civic w podstawie jest droższy od innych, ale za to dużo oferuje, jeżeli chciałbyś doposażyć inne samochody w to co ma civic to już takiej różnicy nie ma ;)

Co do Twojego rankingu, to jeżeli nie jesteś skodofobem to octavia zła nie jest, jeżeli nie jesteś francuzofobem to meganka też jest fajna, podobnie z kia ;) Zobacz w czym się najlepiej poczujesz. Ja [nie licząc civica( :P )] z wymienionych wziąłbym Meganke, chociaż Kia jest ciekawa, poza tym zobacz jeszcze Seata Leona.
eaxene
Aktywny

Miejscowość: Toruń

12 Maj 2009, 11:05

Ja bym się zastanowił nad Octavia ale I.
astro007
Aktywny

13 Maj 2009, 13:04

wojtex_, Cordoba - odpada na wstępie ... Nie chcę sedana, z racji na mega niepraktyczne wykorzystanie przestrzeni ładunkowej . Do tego Cordoba już jest na rynku b. długo i nie jest to noboczesna technologia.

Tiida - nie podoba mi się za nic ... niestety, ale autko wg. mnie nie wyszło zbyt ładne, jak i nie kalkuluje się zbyt ok.

Mazda 3 - jeśli już, to tylko używana... myślałem już o niej... wkoncu niezawodna ( ponoć ) , lecz jeśli już mazda, to z uporem, ale może jakoś upchałbym u siebie 6 ( kwestia wymiarów )

Joter, Wiele też zależy od konkretnego dealera ... akurat o gwarancji cee'da i serwisie w krakowie ( rm filipowicz ) słyszałem ok opinię . Inna kwestia, że nie jeżdżę b. dużo, więc wątpie w to czy kiedykolwiek poza przeglądem odwiedzę auto ( przy użytkowaniu 8 lat, nie nabiję więcej niż 85-90tys ... )

Dishman, Czekać na astrę nie mogę, bo potrzebuję auto max do końca wakacji ...
Golf odpada - nie zadłużę się po to, by kupić golasa ... vw generalnie ostatnio coś upada na jakości ( passaty ) , choć auto jest naprawdę bdb ... lecz jak ktoś ma więcej pln, to wtedy może myśleć o golfie .

Leon - design w środku nie podoba mi się ( ale ta deska będzie zrysowana .... ) podobnie, jak i odnoszę wrażenie, że nie jest to tak fajnie praktyczne autko .

tradelux, Żadnych sedanów - no way... potrzebuję praktyczne auto

eaxene, Wybacz, no ale gusta są różne... nie tylko mi civic nie leży, jak i mieszkam niedalego salonu hondy i widzę te auta stale na placu . Jakkolwiek futurystyczne wnętrze do mojego rocznika trafia, to ten wygląd jest przesadzony ... mimo, że młody jestem i duszę mam strikte ekstramalną .

astro007, Octavia I to już staruszka .... pamiętam jak w 96 wchoziła na rynek. Auto solidne - nie przeczę, ale szukam czegoś nobocześniejszego .

Dzisiaj byłem znów w salonie KIA, gdyż po paru głębszych myślach, doszedłem do wniosku, że cee'd i cee'd sw różnią się naprawdę mało na długości, a sw zdecydowanie bardziej mi się podoba .

Muszę jeszcze to wszystko przemyśleć, ale zaoferowano mi cee'da sporty wagon 1.6 dohc w wersji optimum plus z metaliciem i automatyczną klimą, z całkiem ok pieniądze... do tego w cenie dorzucają alarm ze wszystkimi tam bajerkami i czujniki cofania+ dywaniki . No i salon bierze na siebie rejestrację auta oraz thalię biorą w odkup za 9-10tys zł ( samochód ma do zrobienia zawiechę i brak ręcznego > odkleiły się okładziny parę dni temu... lakier też piękny nie jest ) .

Pogadam dziś z moim szefem na temat pracy przez najbliższe parę lat i może pójdę w kredyt na parę lat ... dobrze, że z szefem jestem na przyjacielskich stosunkach... zresztą on mi poradził wizytę w kii.

Pozdrawiam,

Sudi
sudix
Nowicjusz

13 Maj 2009, 15:14

sudix napisał(a):eaxene, Wybacz, no ale gusta są różne... nie tylko mi civic nie leży, jak i mieszkam niedalego salonu hondy i widzę te auta stale na placu . Jakkolwiek futurystyczne wnętrze do mojego rocznika trafia, to ten wygląd jest przesadzony ... mimo, że młody jestem i duszę mam strikte ekstramalną .

eee.. toć się śmiałem tylko, wiele osób nie przepada za civicem, nie ma się co temu dziwić z powodu, dość dziwnego wyglądu ;)

To skoro już wybór się raczej zawęził do meganki, a cee'da, to mimo iż renówka mi bardziej wyglądem odpowiada, to wziąłbym kia :wink:
eaxene
Aktywny

Miejscowość: Toruń

13 Maj 2009, 17:14

eaxene, Cóż .. Skoda jest nadal w grze, ale jednak cee'd za te same pieniądze ma kurtyny, półskórę, praktyczniejsze nadwozie ( a przy tym jest krótszy ) , lepsze audio, automat. klimę i kilkanaście pierdółek na które nie zwracam zbytnio uwagi ... No i mogę transakcję realizować b. szybko ( skazany na jeden kolor, ale za to na wersję, która mnie interesuje - z innej paki... ten kolor akurat mi pasuje bardziej niż inne z ich palety ) . Na Skodę z na 100% lepszym silnikiem ( wolałbym to 1.4 tsi niż 1.6 Kia, ale no cóż... ) musiałbym czekać do końca roku niemal, a to nieco zbyt długo, choćby ze względu na to, że pewnie na koniec roku byłyby jakieś promocje i byłbym wiązany starą umową a) , b) obecne auto straci znów na wartości, c) ... sprawa jest dość pilna .

Inna kwestia - Megane ...Chwyta designem w środku ( bo tyłek ładniejszy ma cee'd :) ) no i jest taka bardziej "cool", lecz jest to autko mniej praktyczne... francuzi też dali nieco ciała z ergonomią - jakoś tak mało tych schowków itd...

Szcerze - muszę to wszystko jeszcze przekalkulować . Brałem też pod uwagę Lancera Sportback, ale auto poza pięknym przodem, robi gorsze wrażenie niż cee'd ( cenowo podobne i wyposażeniowo ) . Nie myślę o i30, bo kompletnie mi się nie podoba ( choć zegarki ma ładniejsze o niebo od cee'da i może kiedyś coś w gestii takiej, gdybym cee'da jednak nabył, to bym zrobił, by mniej drażnił ten świecący biały blacik .
sudix
Nowicjusz

17 Maj 2009, 21:43

Jestem również w trakcie poszukiwań auta do 60 tyś. Na chwilę obecną numerem jeden jest dla mnie Octavia, oferuje najwięcej miejsca dla kierowcy i pasażerów a cenowo wychodzi też nie najgorzej. Jeśli chodzi o Cee'da to pomimo dużych rozmiarów wnętrza fotele nie dawały takiego komfortu jak w Skodzie.
Oglądałem też Golfa, w środku jakościowo nie ma konkurencji w tej klasie, z przodu jeszcze wygodniejsze fotele niż w Octavii. U mnie odpadł z uwagi na mały bagażnik i wszystkie rozsądne wersje przekraczają 60 tyś (oprócz totalnego golasa z silnikiem 80KM), dodatkowo czas oczekiwania jest masakryczne długi.
W przyszłym tygodniu podjadę zobaczyć jak nowe Megane i Peugeot 308. Czas dać szansę francuzom.
mmdddd
Nowicjusz

19 Maj 2009, 17:37

mmdddd, Megane jest masakrycznie ciasne w środku i niezbyt ok spasowane . Niby materiały fajne ( choć wielkiego szału nie widać przy przyrównaniu do kia i skoday ), ale nie wyszło im poskładanie tego - szkoda, bo lubię renówki, ale ta naprawdę mnie zawiodła .

Skoda w porównaniu z cee'dem jakby nie mierzyć, jest ciaśniejsza ( sw vs hatch skody ) ... w ambiente cee'da bije tylko posiadaniem esp .

Zdecydowałem się na Kia , gdyż w skodzie za 60000zł dostałem ofertę na 1.6 mpi ambiente z lakierem antracytowym, radiem swing i alarmem . Fajnie bardzo, ale auto dłuższe, a kurka mniej miejsca w kabinie jak dla mnie . Silnik 1.6 przy mniejszej mocy i większej masie skody, jest zjadany przez motor z kia ze zmiennymi fazami rozrządu . Dodatkowo teraz w 2009 kia wycisnęła z 1.6 126kucy a nie 122, więc moment nieco lepszy także doszedł ...

Za 63100zł dostałem w kia wersję sw 1.6 cvvt optimum plus ; w cenie :
auto klima
lakier metalik
czujniki cofania
alarm
alu felgi 16'' ( + stalowe felgi do bagażnika na zimę )
ubezpieczenie
rejestracja ( auto dostanę już z blachami, bo mają ludzi od tego by stać w urzędach )

Do tego dojdzie jeszcze prawdopodobnie bagażnik dachowy + szyna na rower lepszej klasy ( sprzedawca podobnie jak ja interesuje się rowerami i się zgadaliśmy ) i może jeszcze jakieś drobiazgi od firmy .

Do tego auto będzie do odbioru do 1,5 tygodnia czasu i biorą renię moją w odkup za bardzo niezłą cenę ( pewnie dostałbym może 500-1000zł więcej jakbym sam się bawił, le przynajmniej oszczędzam czas i nerwy, bo łatwo nie jest sprzedać thalii.

W zasadzie już na 100% się zdecydowałem na cee'da ... jeszcze tylko kwestia konsultacji z rodziną ( choć w wybranym konfigu podoba się wszystkim jak na te chwilę ) i pojadę zaliczkować.

Jeszcze jeden wielki atut - kombiak, który potrzebuje naprawdę minimalnie miejsca na otwarcie klapy - w moim "małym" garażu da się o dziwo otworzyć i ładować przy zmakniętych drzwiach - osobiście zrobiłem na to wielkie gały, ale autentycznie się da - to przesunięcie zawiasów bardzo dużo daje ...
sudix
Nowicjusz

20 Maj 2009, 17:36

Oglądałem Megane i odpada z uwagi że jest bardzo ciasne, chyba wszystko kosztem dużego bagażnika.

Peugeot 308 sprawia o wiele lepsze wrażenie, w środku dużo miejsca, wygodne fotele, wykończenie jedno z najlepszych jakie widziałem. Jedyny problem to cena, auto z sensowym wyposażeniem i silnikiem 120KM kosztuje ponad 60 tyś (po rabatach).

A ale prawdopodobnie zdecyduję się się na Opla Astre III. Mają teraz spore rabaty i powinno wyjść podobnie jak Skoda, w środku wygodnie (fotele regulowane w 6 kierunkach), , spory bagażnik no i wygląda bardziej dynamicznie od Skody.
mmdddd
Nowicjusz