09 Maj 2009, 07:44
Witam,
Na forum jestem nowy... zarejestrowałem się tutaj bo mam duży mętlik w głowie.
Aktualnie użytkuję 8 letnią thalię ... mam ją od nowości i dzielnie mi służyła, lecz wkońcu przyszedł czas na zmiany, z racji potrzeby bardziej praktycznego samochodu .
Poszukuję autka możliwie jak najtaniej w granicach 45-60tys . Rozglądam się po klasie c, gdyż D, to auta które niestety są dla mnie za duże...z ironicznego powodu - mam za krótki garaż . Rozglądam się tak i rozglądam... byłem już w kilku salonach i siedziałem w paru samochodzikach . Interesuję się także egzemplarzami powystawowymi, bo często można złapać okazję .
Tak wygląda mój obecny ranking :
1) Skoda Octavia II Ambiente 1.6 mpi / 1.4 tsi .
Autko największe i mega pakowne . Bardzo podoba mi się wykonanie i praktyczność . Super nadwozie, kolosalny bagażnik ( to jest dla mnie istotne, bo wożę często duże rzeczy ) . Do tego przekonuje mnie fakt, że to grupa VW i te 2 silniki pochodzą od niemca = mają całkiem ok opinię . 1.4 TSI na 100% brałbym powystawowy samochód, gdyż na zamówienie w każdym z małopolskich salonów czekać musiałbym nawet do końca roku !
Inna kwestia, że rozważam zakup używanej 1-3 letniej octavii ... wersja sprzed liftingu podoba mi się nawet bardziej a brak esp przeżyję, choć może taka wersja się trafi akurat .
Wersję Mint z metalicznym lakierem, radiem, c.zamkiem z alarmem i 1.6 mpi skalkulowano mi na 55tys złotych ( nówka ) . Wolę Ambiente z racji na podłkietniki ( w tylniej kanapie poprostu to przejście do bagażnika mi super pasuje ), kurtyny i jeszczę kilka innych fajnych rzeczy, które się mi przydadzą .
2) Miejsce - Renault Megane III 1.6 16v .
Tutaj celowałbym w wersję expression/dynamique . Renówka... nowość na rynku, ale obiecują dobrą jakość . Technicznie nie słyszałem zażaleń, lecz autko co dopiero weszło do sprzedaży . Podoba mi się ... Ładne wnętrze, dobre materiały ( ciutkę lepsza skoda za obudowę centralnego tunelu miękkszym tworzywem ) . Bagażnik mniejszy znacznie od skody, ale 405l brzmi i wygląda dalej nieźle ... Wyposażenie byłoby tutaj już zawierające naprawdę wszystko czego mi trzeba, lecz chyba w dynamique jeszcze nie ma esp .
Podoba mi się ten design... Autko trochę jak mydelniczka, ale jest naprawdę ciekawe . W środku miejsca mniej niż w skodzie, ale nadal pod dostatkiem . Wolę co prawda tradycyjne rozwiązania w kwestii zegarów, ale w sumie ten wyświetlacz daje radę .
Na + zasługuje fakt, że na wstępie dostaję rabat 3000zł za lojalność marce + do stargowania jest ok 5-6 tys.... podobnie jak w skodzie ( na wstępie dostałem 10.500zł ) . Są też chętni na zabranie mojego autka w rozliczeniu ( choć pewnie zbyt wiele to nie płacą ) .
Jeśli ufać renówce, no to może to być ciekawa propozycja . Autko bardzo mi leży i satawiam na II miejscu po skodzie w rankingu .
3) Kia Cee'd . Jeszcze nie oglądałem, ale straszy bagażniczek 340l . Niestety wydaje mi się, że będzie to mało dla mnie, ale zobaczymy jak z ustawnością . Niezbyt ufam koreańcom, ale ten akurat zbiera tyle laurów, że jestem skłonny . Do tego 7 lat gwarancji na silnik i 5 na auto całe .. robi wrażenie i uspokaja . Designersko - Wolę konserwatyzm skody i ekstrawagancję meganki .. ale Cee'd też do mnie trafia- jest ładny, choć zalatuje mi corollą/aurisem .
Nie siedziałem jeszcze w środku, więc nie wiem jak wnętrze... Za to liczyłem sobie na sucho i za max wersję optimum plus z 1.6 16v wychodzi mi 54.8 po rabacie z doposażeniem o esp, alarm i lakier metalic .
Jestem ciekaw tego auta i zapewne ( może jeszcze dziś ) obadam sprawę .
-------------
Tak wygląda mój ranking na te chwilę . Na wstępie wyleciało Bravo ... Designersko bardzo chwyta za serce, ale ciasno mi w nim było i czułem się mało komfortowo . Po ustawieniu fotela z przodu dla mnie ( mam 183cm i jestem raczej średniej postury )- z tyłu mi było bardzo ciasno ( już w mojej thalii jest wygodniej ! ) . Do tego materiały deski rozdzielczej ( a'la carbon ) do mnie jeszcze ew. trafiałyby... gdyby wyglądały tak jak włókno węglowe, a nie miały kolor szampański nieco .
Focus - odpadł za plastikowe wnętrze . Boczki drzwi są gorsze niż w mojej thalii ... Do tego bagażnik w porównaniu z megane nowym, jest mniej praktyczny.... Foka wychodzi też najdrożej .
i 30 - Nie podoba mi się i tyle .
Lancer Sport Back - Przód jest piękny, cudowny ... kocham lancery za to . Tył niestety wygląda dla mnie tragicznie źle i auto mi się strasznie nie podoba od d strony . Dodatkowo moje wrażenie osłabia gama silników - 1.8 ... to za wiele dla mnie pod względem spalania, a osiągi wcale nie porywają . Wyposażeniem - owszem spoko ... ale w srodku jakoś tak dziwnie nieprzyjemnie .
Honda Civic - nawet nie wiem czy mnie stać, ale autko odpada za design . Nie trafia do mnie taka amfibia .
Auris - Nuuuuudne .
----------
Teraz proszę ładnie o jakieś rady w kwesti zakupu autka . Może ktoś miał podobne dylematy i może mi doradzić na czym stanęło . Cee'd-a jeszcze nie oglądałem, ale jego warunku gwarancji bardzo są na + . Skoda - wygląda najbardziej dorosło i podoba mi się jej styl. Do tego wykonanie, wnętrze i bagażnik - super . Megane III - nowość, ale za to naprawdę urodziwa . Wnętrze bez ekstrawagancji i dobrze - i tak dali jej odpowiednią dawkę awangardy i ta dawka mi się podoba . Mniej pakowna od skody, ale wyjdzie taniej.... no i czekać nie trzeba, a ni szukac używki, bo są .
Muszę się chyba poumawiać, jak będę miał chwilę czasu na jazdy testowe każdym z tych autek ...
Pozdrawiam,
Paweł