Samochód w kwocie 25-30tys.

22 Sie 2010, 21:55

Chyba nie zapomniałem dodac, że jadę do Niemiec z człowiekiem który od kilkudziesięciu lat sprowadza samochody od osób prywatnych i ma różnego rodzaju wtyki. Mobile.de to portal gdzie sprzedają przeważnie samochody stojące w komisie, nie mówię, że nie ma ogłoszeń prywatnych, na mobile.de patrzy się właśnie czy są jakieś interesujące okazy. Z tego co wiem, sporo się tam przepłaca.

Poza tym jestem taką osobą, która nie płaci cła ani tłumaczeń dokumentów, właściwie minimum tanich formalności.
Zostałem zapewniony, że w kwocie 30tys. znajdę elegancki samochód. W Niemczech (i w ogóle na rynku samochodów używanych) jest tak, że nowy rok dla nowych cen samochodów zaczyna się w kwietniu, stąd moja cicha rada dla kupujących - kupowac po kwietniu bo poprostu cena jest mniejsza (możecie przyuważyc na allegro jak cena zmienia się po nowym roku, który swój początek bierze w kwietniu).
Nieważne, nie będę się tu kłócił bo ja wiem swoje i już byłem w tych Niemczech i wiem co jest 5.

Co do BMW - zapomnijmy o rozmowie - nie kupię tego. Słyszałem, że kto raz kupi bmw to już nie kupi innego samochodu i oczernia wszystkie inne.

Tyle wyszło odpowiedzi a ja poprosiłem o pomoc przy Saabie 9-3 1.9TiD a tu ani słowa o tym, ludzie trochę aktywniej tam!!
pjngwjn
Początkujący

Miejscowość: Łódź

22 Sie 2010, 22:18

pjngwjn napisał(a):Co do BMW - zapomnijmy o rozmowie - nie kupię tego. Słyszałem, że kto raz kupi bmw to już nie kupi innego samochodu i oczernia wszystkie inne.

To niestety święta prawda. Na forum mamy tego przykład.

[link do autocentrum.pl wygasł]
Poczytaj opinię użytkowników, jeżeli jeszcze tam nie trafiłeś.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

22 Sie 2010, 22:52

Moja C-klasa też była sprowadzana przez człowieka który sprowadza samochody od dobrych paru lat.
11 latek w bazowej benzynie i najbogatszej wersji wyposażenia kosztował 25tys. zł i jestem pewny, że nie jest przepłacona bo też tam byłem i wiem jakie są realia.
Także w takie bajki nie uwierzę, dobry Mercedes=drogi Mercedes.
Kup 307FL, na dobre 9-3 II-generacji także Ci nie wystarczy.
Ostatnio edytowany przez Jasiek90, 22 Sie 2010, 22:55, edytowano w sumie 1 raz
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

22 Sie 2010, 22:55

Co do BMW... Słyszałem, że kto raz kupi bmw to już nie kupi innego samochodu i oczernia wszystkie inne.

Jest to kompletnie nieobiektywne. Właściwie tacy ludzie mało pomagają w wyborze samochodu, ale już koniec rozmowy nt. BMW :wink:

Czytałem opinie o saabie i właściwie wszystkie są na plus! Ludziom podobają się bardzo dobre osiągi przy niskim spalaniu, niepowtarzalny wygląd, komfort jazdy oraz niska awaryjnośc!!! Na tym właśnie wszystkim mi zależy !!!
Widzę, że za 30tys. można kupic diesla 1.9 który ma 120 czy 150 i który pali okolo 7l/100km !!! to jest wlaśnie to !!! Poza tym to auto naprawdę ma duszę. Ten kokpit samolotowy to jest coś niespotykanego w innych autach, z tym, że mam i tak już dylemat.

Napisałem moje 3 typy. Merc, Saab, Peżo...

Raczej zrezygnuję z merca, mimo, że kupię w moim przedziale, ale środek względem innych marek jest poprostu stary :) Zostaje zatem peżo i Saab i teraz nie wiem kompletnie na co zdecydowałbym się ... :???:

Także w takie bajki nie uwierzę, dobry Mercedes=drogi Mercedes.

Facet jest fanem marki - dla niego bez gwiazdy nie ma jazdy. Zdziwiłbyś się jakimi on samochodami przyjeżdżał za śmieszne pieniądze. Były w takim stanie i w takim wyposażeniu, że jeśli klient chciał by tamten mu sprowadził auto i był w stanie rewelka to zdarzało się, że zostawiał go sobie i nikomu nie sprzedawał i jeździł parę dooooobrych lat. Jest to człowiek, który jako pierwszy w Łodzi miał mercedesa.
pjngwjn
Początkujący

22 Sie 2010, 23:04

Może skupuje wypicowane taksówki? zedrze się folie i lakier jak nowy a plastikowa skóra w środku właściwie się nie zużywa.
Niedawno poznałem faceta który jeździ tir'ami do Niemiec, kupił tam ładne W124 z 1992r 300d za 4tys. euro z opłatami wyszło go ~20tys. zł.
Ja też kupowałem od kogoś kto ma dojścia i wyrobione układy i zaręczam Ci, że nikt prezentu Ci nie zrobi.
Też jestem fanem marki(ale nie fanatykiem) i dlatego nie chcę żebyś się do niej zraził a kupno W203 za 2/3 ceny najprawdopodobniej na tym by się skończyło bo to dosć skomplikowany konstrukcyjnie samochód.
Saab 9-3 z Fiatowskim silnikiem jest raczej trudno osiągalny w tym pułapie no i to wnętrze choć oryginalne to do klasy premium jakościowo na pewno nie przystaje.
A Volvo S60? za 30tys. wybór dobrych egzemplarzy jest spory.
Jasiek90
Stały forumowicz

22 Sie 2010, 23:19

No i widzisz - ja wiem swoje i Ty wiesz swoje. W takim razie nie ma co o tym dyskutowac. On jest wulkanizatorem i znam go od małego pycia. Jest fanem marki i polecił mi W203 twierdząc, że to żaden problem przywieźc dobry egz.
Dla przykładu - pojechał w zeszłym tygodniu do Norymbergii i przywiózł E klase W211, 320 CDI AMG. Przysięgam, że jak jechałem nim to nie słyszałem ani jednego stuku. Dał za nią ze wszystkimi opłatami itd. bagatela 60tys. (2006r)
Ale jak już wcześniej napisałem KONIEC TEMATU, nie chcę się tu kłócic, chcę tylko poważnej porady, by się nie wpieprzyc w lipę.

Faktycznie, gdy poczytałem dalej o tych Saabach to prawie każda opinia zaczynała się tak:
"Samochód świetny - super osiągi przy niskim spalaniu, komfort i sport w jednym, wygląd bardzo indywidualny, ale jednak jest zbyt wiele minusów: jakośc mat. w środku, elem. spasowane słabe, zbyt mało jak na tę klase."

To volvo to też jakieś rozwiązanie - jak z częściami i cenami? Z tym, że jak patrzę na ten samochód to w środku na miejscu kierowcy widzę starego dziada, a ja mam 20 lat :cool:
Kusi mnie bardzo ten Saab ale chyba jeszcze bardziej peugeot 307 FL...
pjngwjn
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    GT86 – Toyota, która kocha jazdę bokiem
    Przepis na klasyczne sportowe coupé jest od lat niezmienny i bajecznie prosty. Bierzemy dwudrzwiowe nadwozie o opływowym, smukłym kształcie, w jego przedniej części umieszczamy silnik, a siłę napędową kierujemy na ...

23 Sie 2010, 01:08

pjngwjn napisał(a):Dla przykładu - pojechał w zeszłym tygodniu do Norymbergii i przywiózł E klase W211, 320 CDI AMG. Przysięgam, że jak jechałem nim to nie słyszałem ani jednego stuku. Dał za nią ze wszystkimi opłatami itd. bagatela 60tys. (2006r)

To, że nic nie pukało czy nie stukało to nie znaczy, że jest w dobrym stanie. Auto mogło być po porządnym dzwonie i stąd tak niska cena. Sprawdź grubość powłoki lakierniczej na różnych elementach :razz:

pjngwjn napisał(a):To volvo to też jakieś rozwiązanie - jak z częściami i cenami? Z tym, że jak patrzę na ten samochód to w środku na miejscu kierowcy widzę starego dziada, a ja mam 20 lat :cool:

Wnętrze może nie jest jakoś rozbrajająco piękne ale za to takie zakrzywienie konsoli jest bardzo wygodne dla kierowcy. Poza tym VOLVO to samochody w których duży nacisk kładzie się na bezpieczeństwo i wygodę pasażerów.
lucky_man
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

23 Sie 2010, 01:37

stasiowski121 napisał(a):
pjngwjn napisał(a):Co do BMW - zapomnijmy o rozmowie - nie kupię tego. Słyszałem, że kto raz kupi bmw to już nie kupi innego samochodu i oczernia wszystkie inne.

No nie jest tak do końca i nie zawsze, aczkolwiek to chyba świadczy dobrze o marce. :wink:
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

23 Sie 2010, 11:44

Mercedes do końca był prowadzony w serwisie wszystko udokumentowane w książce serwisowej, wszystko elegancko- każdy element spasowany był na taśmie prod. i nigdzie więcej. A przepraszam - jedynym mankamentem było lekko przetarte siedzenie tylne ale to przez fotelik dla dziecka. Widzialem co to za samochod i wiem że wszystko z nim w porzadku.

co do tego nieszczęsnego BMW - koniec tematu, naprawdę nie ciągnijmy już tego.

Volvo - klasa i bezpieczeństwo. Marzenie mojego ojca. Średnio mi się to auto podoba - naprawdę jak do niego wsiądę to stanę się conajmniej o 20lat starszy ...
Komfort dla pasażerów - super - wielki +

A jak z awaryjnością? częściami?
pjngwjn
Początkujący

23 Sie 2010, 13:00

Niemcy potrafią liczyć i NIKT nie zrobi handlarzynie prezentu sprzedając samochód za pół ceny rynkowej jak w przypadku tej E-klasy.
EOT
Z tym bezpieczeństwem w Volvo aż tak różowo nie jest choćby W203 jest bezpieczniejsze(ale nie szczepan z 2004r) ale to bardzo fajny i komfortowy samochód :smile: jedyne co mnie tam irytuje to, że jest cholernie mało zwrotne.
Popatrz w stronę Jaguara X-type nie są zbyt poszukiwane a przez to tańsze. Pod spodem siedzi Ford Mondeo więc poza częściami nadwozia nie ma problemu z częściami.
Jasiek90
Stały forumowicz

23 Sie 2010, 13:25

Jasiek90, x-type to całkiem fajne autko ale... jaguary to nie są ekonomiczne samochody. Nie wiem czy samochód tak paliwożerny zainteresuje autora tematu :cool:

pjngwjn, nie wiem jak z awaryjnością i częściami. Kolega ma S60 ale na tyle krótkie, że na razie nie wiem jak to z częściami i awaryjnością wygląda. Poszukaj w internecie opinii na ten temat. Swoją drogą to stary ten kolega nie jest... :lol:
lucky_man
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

23 Sie 2010, 16:17

Przecież Niemcy to tacy cudowni ludzie, oni tylko czekaja aby sprezentować handlarzowi polaczkowi idealne auto za pół...a co tam za 1/3 ceny aby ten mógł zrobić taki sam prezent swojemu rodakowi. :-D Tanie tam są TYLKO auta powypadkowe i wyeksploatowane. Lepiej to sprzedać za śmieszne pieniądze turkowi lub polakowi niż płacić za złomowanie takiego auta. To te samochody za pomocą plaka, maszynki do polerowania i odkurzacza piorącego oraz pana z komputerkiem w stodole na granicy zmieniają się w igły które możemy kupić OKAZYJNIE. Jak bardzo trzeba być naiwnym aby wierzyć w te wszystkie kłamstwa wypisywane w ogłoszeniach.
AreBie
Aktywny

Miejscowość: NML

23 Sie 2010, 17:06

nie wiem jak mam Was przekonac do tego, że po znajomościach i z ogarnieciem można przywieźc prawdziwe cudo - a nie robioną w stodole igłę. Myślicie sobie - co taki gówniarz 20lat może wiedziec nt. aut - a no i tu Was zaskoczę. Mam kumpla który co kilka dni zmienia samochód - raz to jest bmw serii 7 raz to jest renault twingo, raz audi 100 różne te samochody miał i powiem Wam, że on kilka dni szuka prawdziwej perełki - tyle mu potrzeba. Wystarczy dobrze przejrzec aukcje internetowe a można złapac prawdziwą okazję - i uwaga - na rynku samochodow używanych istnieje to słowo !!! (przekonałem się wiele razy)

Volvo - zaczęło mi się podobac :mrgreen: to że kumpel nie jest stary to co oznacza? że ma 20lat, jak ja ?:) Dobre wyposaż., ten silnik 2.4 D5 z 163KM ponoc daje rade spokojnie, paląc przy tym średnio 6-7 litrów :shock: i to (wg. użytkowników) przy ciężkiej nodze :)
W dobrej opcji (skóra podłokietniki klima pełna elektryka, faktycznie kupię cos za 30tys, a gdybym znalazł za 35 to też mógłbym dołożyc ..
Osobiście kręci mnie taki bajer jak soczewki w światłach, czego tutaj nie ma, ale ksenon by się wrzuciło i tyle tematu :) dlatego między innymi tak podobał mi się Saab. (w peżocie też to jest).

Volvo - marzenie mojego ojca - a może się ziści?

Jeśli nie macie innych propozycji to wielka szkoda, może jeszcze cos sie znajdzie ? hehe,
a jeśli chcecie jeszcze podyskutowac o rynku samochodów używanych to śmiało.

Dla ciekawostki - moja prof. dr hab. na uczelni pisała pracę podyplomową nt. rynku samochodów osobowych i w końcu znalazła informację i wie z własnego doświadczenia (nie pytajcie) że każdy samochod jest robiony na tych samych podzespołach, tylko oznaczony swoim znakiem towarowym. Tak tak, jak ja to usłyszałem, też nie uwierzyłem i od razu pomyślałem o Alfie i włochach, którzy mają wyłącznośc części - bzdura (ponoc), ale wiecie co? ja jej wierzę :cool:
pjngwjn
Początkujący

23 Sie 2010, 17:14

Polecałbym Ci Audi A3:
[link do oferty na Allegro wygasł]

Osobiście mi się podoba, mam zamiar kupić, ponieważ mój Lancer to jeżdżąca skarbonka.

Jeśli sedan to Ford Mondeo:
[link do oferty na Allegro wygasł]

To było moje pierwsze i najlepsze auto.
[center] Żyjesz by jeździć... [/center]
DiverS
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

23 Sie 2010, 17:35

Zastanawiam się co to za znajomości... Zna osobiście wszystkich co chcą sprzedać za półceny zadbane auto a oni dzwonią do niego i specjalnie jemu sprzedają auto? (no to nieźli idioci muszą być) Zna kogoś w portalu internetowym kto blokuje takie ogłoszenia i daje mu "cynk" ? Jego numer tel dają razem z nowym autem w salonie (jak Panu zbrzydnie dzwoni Pan do niego :-D ) ? A może tym okazyjnym zakupem trzeba jak najszybciej przejechać wschodnią granice ? Czy o co chodzi bo nie mogie sobie tego jakoś wyobrazić ? Może o autach nie wiesz mało, ale o życiu to jeszcze musisz wiele się nauczyć.

Ta praca Pani Profesor to może być ciekawa lektura. Przecież nie od dziś wiadomo że dla wielu producentów np osprzet silnika robi Bosch i nie są to identyczne podzespoły tylko wykonane przez tego samego dostwce. (np tak krytykowane elektryka w autach francuskich to w głównej mierze dzieło niemieckiej firmy Bosch)
AreBie
Aktywny

Miejscowość: NML